sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Rakensimmeko unelmiemme talon?


elementtien asennus, elementti asennus, talon rakentaminen, Jukkatalo, Kokemuksia Jukkatalosta, Rakennusblogi, elementtitalo,


Suurin osa meistä rakentajista haluaisi rakentaa tietenkin sen unelmiensa talon, jossa kaikki olisi täydellistä ja juuri sellaista, kuin suurimmissa haaveissaan voisi kuvitella. Valitettavasti osalle meistä käynti lainaneuvotteluissa pankkitädin luona palauttaa pilvilinnoista takaisin maanpinnalle ja laittaa pohtimaan, mitkä unelmat ovat toteutettavissa ja mistä on luovuttava. Vaaditaan kompromisseja. Mistä pidetään kiinni ja mistä luovutaan. Meillekään lottovoitto ei ole osunut kohdalle, joten jokaista haavetta ei voitu toteuttaa, mutta pystyimme suunnittelemaan budjettimme rajoissa juuri meille ja meidän tarpeisiimme sopivan talon, joka sisältää myös niitä toteutettuja unelmia ja haaveita, jotka olivat toteutettavissa budjettimme sisällä.


Peltomaisema, tontin etsiminen, miten löytää tontti, Jukkatalo, Unelmista toteutukseen, kesä, Unelmieni talo olisi valkoinen iso kivitalo isolla tontilla metsän laidassa. Pihasta pääsisi koirien kanssa suoraan metsään lenkille. Metsää ja peltoa olisi ympärillä riittämiin. Järvimaisemakin olisi kaunis näky olohuoneen isoista ikkunoista. Keskustan palvelut saisivat kuitenkin olla lähellä ja työmatkakaan ei saisi olla pitkä. Talo olisi kaksikerroksinen ja näyttävä, sisältäen kaiken uusimman teknologian ja kaikki toimisi vain nappia painamalla tai puhelimen kautta etänä voisi ohjata sitä ja tätä. Noh, todellisuudessa halusimme molemmat heti alusta alkaen puurunkoisen 1 kerroksisen talon käytännöllisyyden ja omien mieltymyksiemme takia. Järveä ei paikkakuntamme keskustan lähettyviltä löydy, eikä tuhatlappusia haluttu satsata siihen, että saisimme laittaa saunan päälle etänä tai sytyttää valot kotiimme jo töistä lähtiessämme. Satsasimme kuitenkin siihen, että saamme juuri meidän tarpeisiimme sopivan kodin, joka sisältää toteutettuja toiveitamme budjettimme rajoissa. Mainittakoon edellä kerrotuista haaveista toteutuneen seuraavat: iso tontti, lyhyt työmatka, keskustan läheisyys sekä metsän ja peltojen sijainti talon lähellä. Sanoisin, että ei mitenkään huono prosentti toteutuneita haaveita.


Monta kertaa meiltä kysytään, että mikä tuntuu toimivalta tai tekisimmekö jotain toisin. Ajattelin käydä tässä postauksessa läpi näitä onnistuneita päätöksiä ja valintoja, jotka jaksavat ilostuttaa päivä toisensa jälkeen. Tulen kyllä tekemään oman postauksensa myös siitä, että mitä tekisimme toisin, jos alkaisimme nyt rakentaa. Joten kannattaa olla kuulolla, mikäli aihe kiinnostaa. Sanotaanhan sitä, että ensimmäinen talo on aina harjoituskappale ja seuraavaa rakentaessa on jo paljon viisaampi ja osaa tehdä parempia valintoja. Tätä postausta miettiessäni ja onnistuneita valintoja talossamme pohtiessani tulin kyllä lopulta siihen tulokseen, että ei tämä ole ollenkaan huono harjoituskappale ensimmäiseksi taloksi ja onnistuneita valintojakin löytyy useita.


tontin ostaminen, maatyöt, puunkaatoa, tontin raivaaminen, Jukkatalon rakentaminen,


Jos lähdetään ihan alusta liikkeelle, niin löysimme lopulta sijainniltaan ja kooltaan meille hyvin sopivan tontin, johon olen tyytyväinen aina kotipihaan ajaessani, ikkunasta ulos katsellessani tai pihalla ollessani. Jukkatalon valinta rakennuttajaksi osui nappiin ja saimme erittäin hyvän rakennusporukan, joiden kanssa kaikki sujui hienosti koko heidän projektinsa ajan. Sisäpuolen työt kuuluivat meille levypinnoilta eteenpäin ja saimme näin ollen osallistua itse talomme rakentamiseen, joka oli meille molemmille tärkeä ja mieluinen asia. Tämä mahdollisti myös enemmän omia valintoja ja päätöksiä, kuin muuttovalmis talopaketti, joten oikein nappi valinta meille vielä jälkeenpäinkin ajateltuna. Omalla työllä saimme myös budjettia pysymään paremmin kasassa ja saimme toteuttaa tällä oman työn osuudella säästetyllä rahalla muutaman haaveen lisää rakennusprojektin varrella.

tapwell, musta keittiöhana, musta keittiönhana, musta hana, mustavalkoinen keittiö, musta allas, komposiitti allas, PuustelliTalomme pohjaratkaisu on osoittautunut erittäin toimivaksi ja on kaikkea sitä, mitä talolta haimme. Avaruutta, sopivan kokoisia huoneita, käytännöllisyyttä ja kaikki tämä ilman hukkaneliöitä tai ylimääräisiä käytäviä. Mikään huone ei ole liian pieni tai iso, vaan erittäin sopivia tarkoitukseensa. Yhtenäinen keittiö / olohuone on osoittautunut erittäin toimivaksi ja ihanan avoimeksi. On kiva keittää kahvia keittiössä tai kattaa pöytää, kun voit samalla keskustella olohuoneessa istuskelevien ystävien kanssa. Saareke tuo mukavasti lisää laskutilaa ja toimii hyvänä aamupala pöytänä. Vino sisäkatto oli toiveena alusta alkaen, ja siitä pidettiin kiinni. Kannatti, koska se tekee niin paljon lisää avaruutta ja näköä. Keittiön ehdoton keskipiste on toteutettu unelmani, nimittäin timanttinen Savon Elica Star liesituuletin, joka kruunaa keittiömme. Tämä liesituuletin ja minulle syntymäpäivälahjaksi ostettu Tapwellin musta keittiöhana ovat valintoja, joista iloitsen joka päivä. Kannatti siis panostaa näihin ja pihistää jostain vähemmän näkyvästä.


Vinyylilankun valinta lattiamateriaaliksi laminaatin sijaan on myös yksi onnistuneista valinnoista ja toisaalta myös toteutunut haave. Aluksi emme aikoneet panostaa vinyylilankkuun sen korkeamman hinnan vuoksi laminaattiin verrattuna, mutta tähänkin panostus kannatti. Kerrassaan niin sopiva materiaali meidän kotiimme. Ylipäätään suunnittelu ja siihen kaikki aika, joka siihen on käytetty, on ollut niin sanotusti kotiinpäin. Uskon, että aiemman talon pitkältä tuntuneen myyntiajan hyödyntäminen uuden talon suunnitteluun on vaikuttanut siihen, että esimerkiksi keittiö ja kodinhoitohuone ovat erittäin toimivia arjessa. On suunniteltu oikein ajan kanssa, mitä laitetaan mihinkin ja mitä toimintoja on missäkin kohtaa. Suunnitelmia ehdittiin pyöritellä ja pohtia kunnolla, eikä mitään tarvinnut lyödä lukkoon kiireessä. On suunniteltu, harkittu, pohdittu, muutettu taas suunnitelmia ja välillä palattu suunnitelmissa jopa takaisin alkuperäiseen ideaan. Sanoisinkin vinkkinä rakentajille, että käyttäkää siis aikaa ja pohtikaa ajan kanssa kaikkia valintoja puolin ja toisin, niin ei sitten jälkeenpäin harmita kiireessä tehdyt valinnat, jotka eivät myöhemmin miellytäkkään.


Valopeili, Puustelli, wc-kalusteet, Led valopeili, epäsuoravalaistus, musta pistorasia, musta ovenkahva, musta väliovenpainike, musta wc, mustavalkoinen wc
Siparilan leveä musta struktuuri saunapaneeli oli mielestäni nappi valinta saunaamme ja siihen kannatti kyllä panostaa ulkonäkönsä puolesta. Samoin saunan puolilasiseinää ei metsästetty turhaan pitkin suomea. Lopputulos on onnistunut ja ilostuttaa joka kerta kylpyhuoneeseen mennessä. Jokainen matkan varrellakin muutettu suunnitelma on ollut kannattava ja olen tyytyväinen, että lyötiin aina hetkeksi jarrut päälle ja pohdittiin muutama asia uudelleen, mikäli siltä tuntui ja meillä kerran oli siihen mahdollisuus. Muutamia mainitakseni; Kodinhoitohuoneeseen vaihdettiin musta allas, vessaan erilainen valopeili, mustat väliovenpainikkeet aiemmin hankittujen kromisten tilalle ja kodinhoitohuoneen välioven tilalle lasinen liukuovi. Saunan lauteitakin suunniteltiin ja muutettiin vielä tekovaiheessa pariin otteeseen ja näin ollen saavutettiin hieno lopputulos. Pieniä, mutta merkittäviä asioita. Joten jos jokin alkaa mietityttää matkan varrella ja siihen voi vielä vaikuttaa, niin pitäkää mietintätauko ja muuttakaa suunnitelmaa jos se tuntuu tärkeältä.


Paljon päätöksiä, stressiä, suunnittelua, hampaiden kiristystä, itkuakin… Mutta kaikki todellakin sen arvoista, että nyt meillä on hieno koti, jossa moni asia miellyttää ja saa hymyn huulille aivan joka päivä. Mikä sen hienompaa, kuin kulkea kotonaan ja katsella ympärilleen ollen tyytyväinen lopputulokseen ja tekemiinsä valintoihin. Pääasiana tietenkin toimiva kokonaisuus, jossa arjen pyörittäminen on helppoa. Otsikon kysymykseen "Rakensimmeko unelmiemme talon?" voisin vastata että emme, mutta rakensimme juuri meille ja meidän tarpeisiimme sopivan talon, joka sisältää myös niitä toteutettuja unelmia ja haaveita, kuten alussa mainitsin. Rakensimme talon, joka tuntuu kodilta ja jossa on hyvä olla. Se on tärkeintä.


 

Muistatko vielä:

2 kommenttia:

  1. Entäs se huuhtelukaulukseton vessanpönttö,onko se hyvä? 😁

    VastaaPoista
  2. Huuhtelukauluksettomuus on hyvä ja helpottaa siivousta kyllä, mutta mitään wow fiilistä en ole tästä saanut. Ihan hyvin voisin ottaa huuhtelukauluksellisenkin pöntön, joten ei ole mikään "pakko saada" juttu tämä huuhtelukauluksettomuus.

    Pöntön kansi/istuinosa on kuitenkin erittäin rasittava putsattava, siellä istuinrinkulan alapuolella sellaisia pyöreitä korokkeita, jotka vaikeuttavat siivousta huomattavasti. Melkein voisin laittaa vaihtoon koko soft close kannen tämän takia, vaikkakin soft close toiminnosta tykkäänkin kovasti.

    VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.