sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Takkatulen lämmössä -Kokemuksia Uuniseppien Riekko takasta


Uunisepät riekko, takan asentaminen, takan muuraus, musta takka, laatoitettu takka, kokemuksia uunisepistä


"Odotan hetkeä, jolloin voin levätä sohvalla kääriytyen lämpimään vilttiin ilman kiireitä tai velvoitteita ja nauttia uudesta kodistamme katsellen takkatulta, kauniita huolella valittuja materiaaleja ja sisustukseen sopivia yksityiskohtia. Tällä hetkellä voin vain haaveilla tuosta hetkestä."

Näin olen kirjoittanut blogiini tämän vuoden tammikuussa. Enää ei tarvitse ainoastaan haaveilla eikä odottaa tuota hetkeä, vaan edellä mainittu on toteutettu useaan otteeseen. Mikä sen hienompaa kuin laittaa takkaan tulet, rauhoittua sohvalle ja nauttia takan lämmöstä. Ei haittaa, vaikka sade ropisee peltikatolle ja ulkona on koleaa. Takka lämmittää ja saa synkän syksyisen ulkoilman unohtumaan hetkeksi. Kesällä helteiden jatkuessa viikko toisensa jälkeen ehti jo kaipaamaankin syksyn viileyttä. Sitä hetkeä, jolloin saamme ottaa takkamme ensimmäistä kertaa käyttöön ja nauttia sen luomasta tunnelmasta. 


Uunisepät Riekko, Uuniseppien riekko, Riekko, Uunisepät, Musta takka, laatoitettu takka, varaava takka, punainen irlanninsetteri
Uuniseppien Riekko niminen takkamme miellyttää edelleen silmää ja tuntuu oikealta valinnalta meidän kotiimme. Muistan, kuinka pohdin takan muurauksen jälkeen kauhuissani, että teimmekö sittenkin virheen. Onko takka aivan liian iso meidän olohuoneeseemme? Nyt, kun kaikki huonekalut ja muut ovat paikoillaan, niin en voisi olla tyytyväisempi. Takka on juuri sopiva paikassaan, eikä tunnu yhtään liian isolta tai hallitsevalta. Käyttökokemuksetkin ovat hyviä ja mitään moitittavaa ei ole tullut vastaan ainakaan vielä. Takka varaa lämpöä upeasti ja sitä pystyy helposti hyödyntämään talon lämmityksessä. Takka on myös tietynlainen turva, mikäli kovalla pakkasella tulisi pidempiaikainen sähkökatko ja pääasiallinen lämmitysmuotomme eli poistoilmalämpöpumppu olisi poissa käytöstä. Tämä 1700 kg painava kivimöhkäle pitää kyllä kodin lämpimänä. Takan ansiosta lämmitykseen käytettävän sähkön osalta ei tarvitse montaakaan kymppiä maksaa, mutta kunpa meillä olisi mahdollisuus vaikuttaa Carunan ryöstöhintoihin sähkönsiirron osalta, niin sähkölasku olisi huomattavasti mukavampi hakea postilaatikosta.


Ilmojen viiletessä takka otettiin heti käyttöön ja niin sanotusti ajettiin sisään Uuniseppien ohjeiden mukaisesti. Ensin takassa poltettiin ainoastaan kynttilää, tämän jälkeen pieni määrä puulastuja ja kokoajan poltettavaa määrää suurennettiin muutamien päivien ajan, kunnes uskalsimme jo polttaa kokonaisen pesällisen puita. Oli kyllä mahtava tunne nauttia ensimmäistä kertaa takkatulesta omassa uudessa olohuoneessa ja kuunnella palavan puun ritinää. Polttopuitahan meillä kertyi useamman vuoden tarpeiksi, kun tonttia alettiin raivata tyhjäksi taloa varten ja puita kaatamaan. Tontillamme kasvoikin lähes sata koivua ja muita puita. Mikäs sen hienompaa, kuin lämmittää takkaa omalta tontilta saaduilla polttopuilla.


takkakytkin, talon ylipaineistus, takan sytytys, takan sytyttäminen, kokemuksia takkakytkimestä, mikä on takkakytkin
Uudet talot ovat nykyään todella tiiviitä ja koneellisen ilmanvaihdon luoman alipaineen takia takan voi olla vaikea saada palamiseen tarvittavaa happea. Savut saattavat pöllähtää sisälle luukkuja avatessa tai puiden syttyminen voi olla hankalaa. Takan sytytystä tai mahdollista huonoa vetoa helpottamaan meillä on apuna kaksikin eri vaihtoehtoa. Korvausilmaputki tuotiin takan alle jo perustuksia tehdessä. Tätä kautta takkaan saadaan tuotua suoraan ulkoa ilmaa, eikä tarvitse esimerkiksi avata ikkunoita tai ovia vedon takaamiseksi, jolloin takan tuoma lämmityshyöty kärsisi. Toisena vaihtoehtona sytyttämistä helpottamaan on takkakytkin, joka tekee asuntoon hetkellisesti ylipaineen ja näin ollen helpottaa sytyttämistä. Molemmat on koettu hyödyllisiksi ja ovatkin käytössä joka kerta takkaa käytettäessä. Vain pieni napin painallus seinässä olevasta kytkimestä ennen takan sytyttämistä ja korvausilmaputken venttiilin avaaminen ja takka toimii ongelmitta.Loppuun haluan toivottaa kaikille blogimme lukijoille oikein hyvää syksyä ja talven odotusta. Blogissamme on käynyt jo upeat yli 70 000 ihmistä, wau! Nauttikaa tekin takan lämmöstä ja rauhoittukaa hetkeksi arjen keskellä. Näitä takkatulen ääressä vietettyjä hetkiä todellakin tarvitaan tämän kaiken kiireen keskellä. Tekee hyvää, kun voi vain välillä olla ja nauttia, ilman kiirettä mihinkään. Tuijottaa takkatulta ja rentoutua. 


Lue myös muita suosittuja postauksiamme:


 

5 kommenttia:

 1. Hei!
  Muistatko mitä takka tuli maksamaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hieman hankala sanoa, koska Jukkatalopakettiimme kuului joko tulikiven tai uuniseppien perustakka. Emme niitä kuitenkaan halunneet vaan valitsimme Uunisepiltä tuon Riekko nimisen takan ja saimme jonkun hyvityshinnan talopakettiin kuuluneen takan osalta ja sitten erotus maksettiin omasta pussista.

   Poista
 2. Me haluaisimme hommata myös takan meidän olohuoneeseemme. Olisi ihanaa ihastella tulta lasisen takkaluukun takaa ja vitsi se ihana takan lämpö myös! Todella hienon näköinen tuo teidän takka ja tuo musta värinä sopii myös kivasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä takka luo mukavan tunnelman, voin suositella :)

   Poista
 3. Odotan aina kotiin pääsyä töiden jälkeen, kun pääsee nauttimaan takan lämmöstä, kun ulkona on todella kylmä. Nätin näköinen tuo teidän takka. Meillä tarvisi nuohooja tilata käymään.

  VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.