sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Toivepostaus: Kokemuksia vinyylilankusta


kokemuksia vinyylilankusta, Pergo grey washed oak, harmaa vinyylilankku, edullinen vinyylilankku, vinyylilankku tarjous, Unelmista toteutukseen, rakennusblogi, lattiamateriaalin valinta, vinyylilankku vai laminaatti

Vinyylilankku puhuttaa edelleen ja saamme siitä paljon kyselyjä, joten ajattelin kirjoitella aiheesta ihan oman postauksensa ja kertoa hieman kokemuksiamme kyseisestä lattiamateriaalista. Ja lupasinhan jo aiemmin kirjoitella kokemuksiamme, kun lattia on asennettu ja olemme muuttaneet uuteen kotiin. Mitään vuosien kokemusta lattiasta ei tietenkään vielä ole, mutta kerrottakoon, miltä lattia vaikuttaa nyt muutaman kuukauden kokemuksella. Eteisessä meillä on Pergon Black Scivaro Slate kivilaattaa muistuttavaa vinyylilankkua. Makuuhuoneissa sekä yhdistetyssä keittiö /olohuone tilassa Pergon grey washed oak vaaleanharmaata vinyylilankkua, jossa näkyy puunsyykuvio. Joten näiden pohjalta kirjoittelen seuraavat kokemukset ja ajatukset.


Mitään jälkiä tai naarmuja emme ole saaneet lattiaan aikaiseksi ainakaan tässä ajassa. Ei naarmuja, painaumia huonekaluista tai värjäytymiä mistään. Ja kyllä, konttasin vielä lattiaa läpi tutkiakseni tilannetta tarkemmin tätä postausta varten. Ei jäljen jälkeä. Tavaroita on tippunut käsistä ja huonekaluja on siirrelty huoneesta toiseen, joten mahdollisuuksia naarmuuntumiselle tai jäljille on kyllä ollut. Koiratkaan eivät ole saaneet kynsillään mitään tuhoa aikaan, vaikka välillä puruluuta on yritetty kaivaa lattian nurkkaan piiloon tai rallia juostu pitkin kämppää.


lattiamateriaali koiraperheeseen, vedenkestävä lattiamateriaali, vedenkestävä vinyylilankku, kokemuksia vinyylilankusta, hyvä vinyylilankku
Lattia on erittäin helppo pitää puhtaana ja moppaus kostealla liinalla käy helposti, kun kosteuttakaan ei tarvitse pelätä. Höyrymoppiakin on tullut käytettyä ja hienoa, että tämänkään kanssa ei tarvitse pelätä materiaalin kärsivän kosteudesta. Vinyylilankkuhan kestää 100 prosenttisesti vettä, joten koiran vesikupista lentävät pisarat tai talvella lumiset kengät eteisessä eivät saa lattiamateriaalia turpoamaan saumoistaan, kuten esimerkiksi laminaatin kanssa on riskinä. Imurointikin on helppoa, eikä meillä ainakaan Pergon vinyylilankku ole ollut yhtään sähköinen, vaikka muovia onkin. Pelkäsinkin aluksi lattian olevan sähköinen ja koirien karvojen liimautuvan kiinni lattiaan. Pelko osoittautui onneksi turhaksi.


Yksi iso positiivinen puoli on lattiamateriaalin hiljaisuus. Tästä nautin joka päivä, kun koirien kynnet eivät jatkuvasti kopise lattiaan. Kunpa olisin jo aiempaan kotiini tajunnut valita vinyylilankkua. En edes halua muistella sitä kopinaa, joka aiemmassa kodissamme tuli, kun koirat kävelivät laminaatilla. Tosin kaikkeen tottuu, kun ei tiedä paremmasta. Nyt vinyylilankun jälkeen, olisi vaikea enää valita laminaattia lattiamateriaaliksi. Oman jalan alla materiaali on myös lämmin sekä hiljainen. Vinyylilankun alle asennettu alusmateriaali toimii myös äänieristeenä ja eristää osaltaan askelääntä. Laminaatti tuntui usein viileältä ja kovalta jalan alla, mutta tämä on historiaa, sillä vinyylilankku on niin paljon miellyttävämmän tuntuinen jalalle. Tämän ovat muutamat meillä vierailleet ystävätkin maininneet heti ensimmäisenä.


vinyylilankun asennus, vinyylilankun asentaminen, Pergo Grey washed oak, kokemuksia Pergon vinyylilankusta, Pergo, Vinyylilankun katkaiseminen,
Jokaisessa huoneessa kaikki pontit ovat pysyneet hyvin kiinni, eikä lattia ole alkanut aukeilemaan mistään kohtaan. Asennus oli myös helppoa ja nopeaa, eikä mitään erikoisia työvälineitä tarvittu. Vain mattopuukko, suorakulma, mitta ja kynä. Meidän valitsema Pergon lankku toimii lukkoponttijärjestelmällä, joten lankut vain napsautettiin kiinni toisiinsa ja lattia valmistui vauhdilla. Vinyylilankun asennuksesta kirjoittelinkin aiemmin, joten sitä en ala tässä postauksessa sen tarkemmin käymään läpi, vaan pääset lukemaan asentamista koskevan postauksen klikkaamalla linkkiä.


Vinyylilankun huonoja puolia jouduin jo oikein miettimään, sillä niin lattian lumoissa olen. En tiedä onko tämä niinkään huono puoli, vaan ennemmin tarkkuutta vaativa, nimittäin asennus. Vinyylilankku itsessään on todella ohutta verrattuna esimerkiksi parkettiin tai laminaattiin, joten pohjan täytyy olla erittäin suora ja tasainen. Jos lattiassa on jokin kohouma tai möykky, tuntuu se ikävästi valmiissa lattiassa. Saumat voivat myös aukeilla, mikäli alusta ei ole tasainen. Me jouduimme betonivalusta hiomaan muutamia kohoumia ja möykkyjä, jotta ne eivät tuntuisi ainakaan valmiissa lattiassa. Kannatti, sillä nyt on mukava kävellä, eikä jalan alla tunnu ikäviä yllätyksiä. Vinyylilankun alle asennettava alusmateriaali on paljon ohuempaa verrattuna esimerkiksi laminaatin alle asennettavaan solumuoviin, eikä pelasta epätasaisuuksilta, kuten laminaatin alle asennettava solumuovi.


Kokemuksia vinyylilankusta, Perjo Black Scivaro Slate, Musta vinyylilankku, kivimäinen vinyylilankku, hyvä vinyylilankku, vinyylilattia
Pergon Black Scivaro Slate
Lasketaan huonoksi puoleksi vaikka ekologisuuden puute, nimittäin lattiamateriaalihan on muovia. Ei siis kovin ekologinen vaihtoehto, mikäli siltä kantilta asiaa ajattelee. Olen lukenut muutamia kommentteja lattian muovimattomaisuudesta, mutta itse en koe tätä mitenkään huomiota kiinnittävänä asiana. En edes ennen tätä postauksen kirjoittamista ole katsonut lattiaa sillä silmällä, että onpas rumaa muovia tai muistuttaisi vanhanaikaista muovimattoa. Lankkumainen muoto ja puunsyy kuvio luovat miellyttävän vaikutelman ja mielestäni materiaali näyttää lattiassa tyylikkäältä.
Tietenkin mielipiteitä varmasti löytyy suuntaan jos toiseen, mutta meille ei ainakaan ole tullut muovimattomaisia ajatuksia.


Kuten huomaatte, ainakaan vielä ei huonoja puolia ole kovastikaan tullut esille ja alussa lattiamateriaaliksi suunnitellun laminaatin vaihtaminen vinyylilankkuun oli erittäin hyvä päätös. Vaikka hinta oli suurempi verrattuna laminaattiin, niin olen jokaista ylimääräistä euroa myöden tyytyväinen valintaamme. Jos joskus vielä remontoimme tai rakennamme, niin uskaltaisin väittää, että lattiamateriaalivalintamme tulisi olemaan vinyylilankku ainakin tähän mennessä kertyneen kokemuksen perusteella. Voitte siis varmaan arvata, että voimme todellakin suositella vinyylilankkua lattiamateriaalina, mikäli haluat hiljaisen, jalan alla mukavan ja helppohoitoisen lattian!
Kurkkaa myös aiemmat vinyylilankkua koskevat postaukset:

3 kommenttia:

 1. Kiitos! Todella kiva kuulla kokemuksia vinyylilankusta. Meillä pohdinnassa ja tästä tuntuu olevan kovin vähän kokemuksia saatavilla. Eiköhän tässä vinyylilankku kaupoille tarvitse lähteä ;)

  -Sari

  VastaaPoista
 2. Hei! Ja kiitos hyvästä blogista! Lähdettiin juuri Jukatalon matkaan mukaan, joten mielenkiinnolla lueskelen muiden heidän kanssaan rakentaneiden kokemuksia. Tämäkin tuli kahlattua alusta asit läpi :) Meillä on mutkia mahtunut matkaan ennen Jukkataloa jo ihan riittämiin, joten yksi yhtä helpohko talotoimitus meillekin, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että löysit blogimme ja olet viihtynyt sen parissa! :) Pidetään peukut pystyssä, että vastoinkäymiset ovat teillä takanapäin ja talotoimitus sujuu helposti! Tsemppiä projektiin!

   Poista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.