lauantai 24. helmikuuta 2018

Laminaatista vinyylilankkuun (tilataan, perutaan ja taas tilataan)

vinyylilankku, lattiamateriaalin valinta, laminaatti, parketti

Huh huh… Kuinka vaikeaa voi olla sopivan lattiamateriaalin löytäminen? Mieheni mielestä tähän pitäisi varmaan ennemminkin kirjoittaa, kuinka vaikeaa nainen voi siitä tehdä? Voin kertoa, että meidän tapauksessa sopivan lattiamateriaalin ja sävyn löytäminen on ollut hieman haasteellista. Lattia on kuitenkin sen verran iso osa tulevaa kotia ja vaikuttaa kodin yleisilmeeseenkin, joten valinnan olisi oltava todellakin mieleinen pitkälläkin aikavälillä. Koirien omistaminen asettaa jo osaltaan omat haasteensa tulevan lattiamateriaalin valinnassa. Parketti on suljettu pois vaihtoehtojen joukosta heti alkumetreillä pehmeytensä takia. Emme halua missään nimessä lattiaa, joka olisi hetken kuluttua täysin naarmuilla koirien kynsistä johtuen. Mieheni talossa osa lattioista oli parkettia ja siitä pystyikin muutamasta kohtaa hyvin erottamaan, kuinka koira on lähtenyt vauhdilla pallon perään tai jarruttanut kynnet lattiaa raastaen kurvatessaan huoneesta toiseen. 


vinyylilankun vedenkestävyys, 100% vedenkestävä, vedenkestäväToinen meille tuttu lattiamateriaali oli laminaatti, jota olimme suunnitelleet valitsevamme tulevaan kotiimmekin. Tilasinkin jo rakennusprojektin alkumetreillä netistä muutamia näytepaloja meitä miellyttävistä laminaateista kotiin nähtäväksi. Sävystä olemme koko ajan olleet yksimielisiä ja lattia tulee olemaan harmaan sävyinen ja lankkumainen, jossa näkyy puun kuviota. Harmaa miellyttää molempien silmää ja siihen on helppo sisustuksessa yhdistää muita sävyjä. Harmaa antaa myös hieman anteeksi niin valkoisten kuin mustienkin koirankarvojen kanssa, joita ahkerasta siivoamisesta huolimatta saattaa lattialta silloin tällöin löytyä. Laminaatin huonona puolena on kuitenkin ollut se, ettei se kestä kovinkaan paljoa märkää. Ajatus siitä, että koirat joskus kaataisivat esimerkiksi vesikupin päivän aikana, kun olemme töissä ja lattia alkaisi huonolla tuurilla kupruilla saumoistaan, ei tunnu yhtään mukavalta uutta kotia ajatellen. Näiden ajatusten myötä alkoi ajatus vinyylilankusta tulevan kotimme lattiamateriaalina houkutella.


Pergo, Pergon vinyylilankku, Vinyylilankku, lattiamateriaali
Vinyylilankusta meillä kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta, mutta olemme nyt ottaneet tästä selvää. Vinyylilankku muistuttaa kovasti ulkonäöltään laminaattia ja kestää yhtä hyvin kulutusta. Se on hieman pehmeämpi materiaali, joten koirankaan kynnet eivät kopise niin kovin lattiaa vasten. Vinyylilankku soveltuu asennettavaksi hyvin vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa, joten tältäkin osin meille sopiva materiaali. Positiivisena puolena lankun vedenkestävyys on täydet 100 prosenttia. Laminaattiin verrattuna se on kuitenkin hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta ennemmin maksamme hieman enemmän ja saamme meidän tarpeisiimme paremmin sopivan lattiamateriaalin. Ja jottei vallan menisi kyseisen tuotteen kehumiseksi, niin vinyylilankkuhan on muovia, eikä tämän takia kovinkaan ekologinen vaihtoehto, mikäli siltä kantilta asiaa ajattelee.


Kuten arvata saattaa, oli kaikki sopivan laminaatin etsintään kulutettu aika käytetty aivan turhaan ja mallipalojen pyörittely ja vertailu eri valaistuksissa ollut yhtä tyhjän kanssa, kun suunnitelmat muuttuivat matkan varrella laminaatista vinyylilankkuun. Ei auttanut kuin alkaa käydä seuraavaksi läpi eri valmistajien vaihtoehtoja ja etsiä taas sitä eniten meitä miellyttävää tuotetta tällä kertaa vinyylilankkujen joukosta. Bauhaussissa käydessämme tykästyimmekin yhteen vinyyliin niin paljon, että laitoimme sen sillä reissulla heti tilaukseen. Näytti juuri siltä, mitä olimme mielestämme etsimässä. Yllätyimme itsekin, kuinka helposti tämä kävi! Meidän onneksi toimitusaika oli noin 4 viikkoa, sillä kotona mallipalaa katsellessa kyseinen sävy ei tuntunut enää yhtään sopivalta!! Aivan liian tumma! Miten olimme voineet tehdä niin amatöörimäisen virheen ja katselleet vinyyliä ainoastaan Bauhaussin isojen loisteputkivalaisimien kirkkaassa valossa…Ehkä päätöstä vauhditti sen päiväinen Bauhaussin ota 4 maksa 3 tarjous, jolla säästöä kertyi yli 900 euron verran. Pari päivää pohdin ja katselin mallipalaa eri valaistuksissa, eikä se siitä paremmaksi muuttunut. Soitto Bauhaussiin ja kaupat sai onneksi vielä peruttua ja rahat takasin. Tämä tosin vaati paikan päällä käymisen, joten ei muuta kuin auton rattiin ja Tampereelle käymään. Ja näin olimme taas kerran aivan lähtötilanteessa, ilman sopivaa lattiamateriaalia. Voi tätä rakentamisen riemua...


Tarkett, Scandinavian oak, Medium grey, Tarkett Scandinavian oak Medium grey
Melkein iski jo turnausväsymys tämän asian kanssa ja välillä teki mieli laittaa lattiaan vaikka kirkkaanpunainen muovimatto, jotta kaikki vapaapäivät eivät kuluisi vinyyleitä ihmetellessä! No ei nyt vakavissaan, mutta välillä pää oli jo ihan sekaisin mikä olikaan minkäkin valmistajan tuote ja jokainen sävy näytti niin erilaiselta eri liikkeessä tai eri valaistuksessa. Vinyylilankku oli mielessämme, kun kävimme Turun rakenna ja sisusta messuilla pari viikkoa sitten. Saimmekin hyvän tarjouksen suoraan Tarkettin edustajalta yhdestä mieleisestä vinyylilankusta, jota olimme pitäneet yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona. Kaupat olivat jo melkein lyöty lukkoon, kunnes taas aloimme empiä, sillä kyseinen vinyyli oli hiukan röpelöinen, eikä tuntunut jalan alla niin mukavalta, kuin jokin muu tasaisempi vaihtoehto. Lankun sävy ja saatu tarjous kuitenkin olivat sen verran hyviä, että emme tätä vaihtoehtoa vielä täysin hylänneet, mutta jatkoimme vielä kertaalleen sen täydellisen vinyylilankun etsintää...


Pergo, Black Scivaro slate, Grey washed oak, Vinyylilankku
Etsintä tuotti lopulta tulosta ja viimein se sitten löytyi, meidän tuleva vinyylilankku! Tai ainakaan tilausta ei ole vielä peruutettu, heh heh... Meille tulee Pergon grey washed oak nimistä vaalean harmaata lankkua makuuhuoneisiin sekä olohuone / keittiö tilaan. Eteinen ja käytävä oli aiemmin tarkoitus laatoittaa, mutta muutettiinpa samalla tämäkin suunnitelma kertaheitolla, ei varmaan enää yllätä? :D Eteinen/ käytävä osioon laitetaan Pergon Black Scivaro Slate nimistä kiveä muistuttavaa mustaa laattamaista vinyylilankkua. Näin ollen saadaan käytävän varrella oleviin huoneisiin saman tasoinen lattia, eikä aiemmin suunnitellun laatan ja vinyylilankun yhtymäkohtaan tarvitse laittaa mitään eritasolistaa, vaan perus kynnyslista riittää. Pinnaltaan nämä Pergon vinyylilankut ovat sileämmän tuntuisia aiemmin mainittuun Tarkettin vaihtoehtoomme nähden ja tämä olikin merkittävin syy heti sävyn ohella, että päädyimme lopulta Pergoon.  Tällä kertaa mallipaloja käytettiin niin rakennuksella, kuin vuokra-asunnollamme ja katseltiin molempien sävyä monessa eri valaistuksessa, ettemme toista enää aiemmin tekemäämme virhettä hätiköimisen takia. Eiköhän tähän päätökseen uskalla nyt viimein olla tyytyväinen ja alkaa seuraavaksi pohtia vaikka pesuhuoneen laattoja. Toivottavasti pääsemme vähän helpommalla niiden kanssa…

Onko jollain blogimme lukijalla kokemusta Pergon vinyylilankusta tai mahdollisesti juuri näitä meille tulevia vinyylilankkuja lattiassa? Olisi mukava kuulla kokemuksia!
 

Pergon grey washed oak, grey washed oak, vinyylilankku, Pergo
Pergo grey washed oak


Pergon Black Scivaro Slate, Black Scivaro Slate, Pergo, Vinyylilankku
Pergo Black Scivaro Slate

 13 kommenttia:

 1. Eipä ole näistä kokemuksia, mutta kovasti ollaan mietitty vinyylilankkua keittiöön sekä eteiseen. :) Vinyylilankuissa houkuttaa niiden helppohoitoisuus, kestävyys ja onhan se nyt lämpimämpi kuin kivilaatta, mitä ensin meinasin. :P Onhan meidän talokin vuorattu vinyylillä, niin ihan hyvin sisällekkin sitä kelpuutan. :,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Juu samaa ollaan kuultu helppohoitoisuudesta, kestävyydestä jne. Toivotaan että ollaan tyytyväisiä kunhan saadaan vinyylit asennettua lattiaan.

   Poista
 2. Moikka! Meillä on juurikin Pergon vinyylilankkua laattakuviolla suunnilleen puolet talosta kelluvasti itse asennettuna ohuen alusmateriaalin päälle. Vinyyli tuntuu ihan mukavalta paljaallekin jalalle, eikä ole liukas. Helppohoitoinenkin tuntuu olevan. Ja asennuskin oli sinänsä helppoa, vaikka sai noita kyllä mattoveitsellä leikkaamisen jälkeen vääntää vielä poikki ihan tosissaan.

  Mutta se kannattaa varmistaa moneen kertaan, että alusta on erittäin tarkasti tasainen, koska vinyyli on niin ohutta. Meillä on muutamasta kohdasta nyt lattialämmityskauden myötä pontit vähän aukeilleet, kun betoniiin vinyylin alle tuntuu jääneen pientä paikallista monttua tai harjannetta, vaikka itse tasoittuvalla kaikki pinnat valun jälkeen vielä oiottiinkin parhaamme mukaan. Ei vaan amatööri osannut ilmeisesti riittävän hyvin. Ja olen asentaessa ilmeisesti ollut vähän kovakourainenkin, kun muoviset pontit ovat hieman kärsineet eikä pysy kiinni... Makkareiden parketeissa ei ole mitään ongelmia samoilla pohjatöillä.

  Eikä tuo ponttivika nyt silmäänkään osu kuin silloin, jos keittiön saarekkeen sokkelissa alhaalla oleva ledinauha valaisee lattiapintoja pitkin muuten pimeähkössä huoneessa. Ja parissa kohdassa vähän lattiapinta notkuu jalan alla astuessa.. En ole vielä asialle yrittänyt tehdä mitään korjaustoimia, mutta jossain vaiheessa pitää ehkä vielä yrittää purkaa ja liimata noilta kohdin vinyyliä jotenkin alustaan, jos uhkaa tärkeämpi tekeminen loppua.

  t. Tuomas / Tummaa puuta

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi!
  Meille tulee myös tuo alusmateriaali vinyylilankun alle. Tästä kuulimme mielipiteitä suuntaan jos toiseen, että tarvitaanko sitä vai ei, mutta päädyimme siihen, että laitetaan. Ja ilmeisesti Pergokin sen vaatii jos haluaa luvatun takuun olevan voimassa.

  Voin kertoa, että lattian tasaisuutta on täällä pohdittu yksi jos toinenkin kerta ja kyselty asiasta tietäviltä tutuiltakin mielipiteitä onko lattia varmasti tarpeeksi tasainen vinyylilankkua varten. Kaikki pienimmätkin kohoumat/harjanteet on yritetty hangata pois hiomakivellä. Itse tasoittuvakin kävi mielessä, mutta kuulemma siihen ei pitäisi olla tarvetta...

  Katsotaan kuinka käy kun vinyyli saadaan lattiaan!

  Kiitos että kerroit kokemuksenne vinyylilankusta!

  VastaaPoista
 4. Täällä täysin samanalaiset kriteerit lattialle ja vinyyli myös harkinnassa. Pergoa olen epäillyt kun sen laminaattien on yleisesti haukuttua kuluttavan sukkia ja koirien tassuja todella rajusti. Vinyylissä on myös askarruttanut varoitukset siitä, että kumi voi herkästi jättää värjäymiä pintaan - eli ilmeisesti eteisessä myös kengänpohjat voivat värjätä lattian.

  Kertokaahan kokemuksia Pergosta kun saatte asennettua!

  VastaaPoista
 5. Heippa! Kiva lukea näitä koiraperheen pohdintoja lattiavalinnasta :) Painin juuri saman päätöksen kanssa. 2 isoa koiraa ja syksyllä alkaa Jukkatalon sisusta itse- talon raksa. Olen ollut lähes varma tammiparketista mutta löysin tämän vinyylilankun juuri Bauhausista ja se alkoi kiinnostamaan. Laminaatti on poissuljettu kovuuden, liukkauden ja huonon kosteudensiedon takia. Parketista saisi hiottua kynsinaarmut pois, mutta joutuuko koko vinyylilankkulattian vaihtamaan jos siihen tulee vauriota vai voiko yksittäisiä lankkuja vaihtaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli aiemmassa kodissa parketti ja kokoajan olisi saanut olla hiomassa, mikäli olisi halunnut pitää siistinä koirien kanssa asuessa... Ollaan aivan rakastuneita tähän vinyylilankkuun muutaman viikon asumiskokemuksella. Niin hiljainen koirien kynsien alla, niin mukavan tuntuinen jallalle ja ei tosiaan kärsi vaikka koirat juovat kupista välillä niin, että vesi roiskuu. Yhtä palaa vinyyliä on vaikea alkaa vaihtamaan jos se vaurioituisi, mutta toki huoneen reunasta pystyy lähteä purkamaan tarvittavaan kohtaan asti ja sitten asentamaan palat takaisin. Kokeiltu on, nimittäin mies viilsi mattopuukolla vahingossa uuteen lattiaan rakentamisen loppuvaiheessa :D

   Voimme todellakin suositella vinyylilankkua!

   Poista
  2. Pergolta on tullut hiljattain vaihtoehdoksi myös Sensation-niminen laminaatti, joka on täysin vedenkestävä. Testasin itse mallipaloilla jättämällä vesilätäkön sauman päälle niin moneksi tunniksi, että lätäkkö haihtui. Ei mennyt saumasta läpi.

   Vinyyli on toki laminaattia pehmeämpi ja hiljaisempi.

   Poista
  3. Juu tätä Pergon vettä kestävää laminaattia katselimme myös silloin kun lattiamateriaalia olimme valitsemassa. Silloin ainakin hinnat olivat vinyylilankkua korkeammat ja ohitettiin kyseinen vaihtoehto ihan jo budjettisyistä.

   Nyt pari kk vinyylilankun kanssa eläneenä ollaan todettu sen olleen erittäin hyvä sijoitus. Pehmeys, hiljaisuus ja vedenkesto vievät heittämällä voiton. Terveisin: ei yhtään laminaattia ikävä :)

   Poista
  4. Olen itsekin uusimassa 30 vuotta vanhaa parkettia vinyylilankkulattiaan.Osaako joku kertoa, jättääkö painavat huonekalut painautumia lattiaan? Harkinnassa K-Raudan Victoria vinyylilankku. 29,90 m2.

   Poista
  5. K- raudan vinyylilankusta ei kokemusta. Meillä tämä Pergoa ja ei ainakaan vielä puolenvuoden asumisen jälkeen löydy mistään huonekalun alta painaumia lattiassa :)

   Poista
 6. Hei. Olemme asentamalla tarketin vinyylilankkua keittiöön ja eteiseen. Onko kellään kokemuksia vinyylistä tulisijan lähellä? Alkaako kupruilla puulieden lähellä? Mikä olisi sopiva suojaetäisyys hellasta? Nykyään edessä on peltialusta, riittääkö se vai pitääkö laatoittaa uunin edestä? Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin asennettu ihan takan viereen, eikä mitään ongelmia ole ilmaantunut. Takkaluukun edessä lattialla on lasi, jos jokin kekäle sattuisi tippumaan esimerkiksi puita lisätessä niin ei sitten suoraan lattialle tipu ja aiheuta tuhoja. Valmistaja osaa varmasti antaa vielä tarkempaa tietoa, mutta meidän kokemuksella sanoisin peltialustan riittävän :)

   Poista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.