tiistai 20. helmikuuta 2018

Tiiveysmittaus - se paljon puhuttu ilmanvuotoluvun määrittäminen


Turun Kuntotutkimus Oy, Tiiveysmittaus, E-luku, ilmanvuotoluku

Lupasin kirjoitella teille talon tiiveysmittauksesta tarkemmin, kunhan saan mittauksen viralliset tulokset käteeni, joten palataanpa helmikuun alkuun ja 2.2 olleeseen tiiveysmittaukseen tarkemmin. Kumpikaan meistä ei ole aiemmin ollut seuraamassa kyseistä tapahtumaa, joten mahdollisuuden tarjoutuessa halusimme tietysti olla paikalla. Jonkin verran olen internetin kautta koittanut asiaan perehtyä sekä muiden rakentajien blogeissa lukenut kirjoituksia mittauksista ja niiden tuloksista. Meillä tiiveysmittaus sisältyi Jukkatalon talotoimitukseen ja se oli hyvä toteuttaa siinä vaiheessa, kun kaikki läpiviennit olivat valmiina ja katossa höyrynsulkumuovi vielä näkyvissä, eikä lopullista sisäkattomateriaalia paikoillaan. Tämä siksi, että silloin on vielä helppo tukkia / teipata mahdollisia viiltoja tai vuotokohtia höyrynsulussa tai muualla, mikäli niitä mittauksen aikana ilmenisi. Jukkatalo tekee yhteistyötä Vertian kanssa, joka tekee tiiveysmittauksia. Meille mittauksen suoritti Turun Kuntotutkimus Oy, Vertian alihankintatyönä.

Paineovi, tiiveysmittauksen paineovi, E-luku, Energiatehokkuusluokka
Aluksi koko talo käytiin läpi silmämääräisesti ja tarkastettiin, ettei mitään isompia vuotokohtia ole jäänyt huomaamatta. Tarkastettiin muun muassa IV-putkien läpiviennit ja kaikki mahdolliset ilmantuloaukot kuten viemärit, jotka nekin teipattiin umpeen. Mittauksessa pääoven paikalle asennettiin niin sanottu paineovi. Ovi rakennettiin kasaan pingottamalla ilmatiivis kangas sille varattuun kehikkoon, jonka jälkeen ovi asennettiin pääoven kohdalle tiiviisti. Tämän jälkeen tuuletin nostettiin paikoilleen ovessa olleeseen sille varattuun reikään. Virrat päälle ja tuuletin pyörimään. Talon alipaineistumista odotellessa täyteltiin muun muassa taloa koskevat mittauspaperit ja otettiin esille muut tarvittavat mittarit ja vempaimet. Kun tuuletin oli aikansa hurissut, oli aika aloittaa mittaus. Tuulettimen avulla taloon saatiin 50 pascalin alipaine, kun normaalistihan koneellisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa on ainoastaan muutaman pascalin alipaine. Ja tämä tehdään siksi, jotta mahdolliset vuotokohdat havaitaan paremmin.

Turun Kuntotutkimus Oy, tiiveysmittaus, tiiveysmittauksessa, energiatehokkuusluokka, E-lukuEnnen virallista mittausta käytiin tilat läpi vielä lämpökameran avulla, joka helpotti mahdollisten ilmavuotojen havaitsemista. Löysimmekin höyrynsulkumuovista yhden viillon ja yksi aiempi teippauskohta vaati hieman parantelua. Jo näillä toimenpiteillä saatiin mittarissa näkyvää lukua heti paremmaksi. Itse innostuin vallan tästä teippaamisesta ja teinkin "varmuuden vuoksi teippailuja" vielä sinne tänne, joten on ainakin varmistettu, ettei minun teippaamistani kohdista vuoda mitään! Oli kyllä jännä tunne, kuinka muoviin tulleesta viillosta pystyi kädellä tuntemaan kylmän ilman virtaavan taloon. Normaalioloissahan kylmä ilma ei virtaisi kuitenkaan tällä vauhdilla sisälle, vaan alipaineistus mahdollisti tämän. Kun koko talo oli käyty läpi lämpökameran avulla ja paikattu mahdolliset vuotokohdat, oli aika tehdä lopullinen virallinen mittaus. Lopulliseksi tulokseksi saimme 0,7! Saamme olla todella tyytyväisiä saatuun tulokseen, sillä esimerkiksi passiivitalon minimiarvo on 0,6 ja uusien talojen tilastollinen keskiarvo on tällä hetkellä 1,2. Mitään passiivitalon rakennetta, emme kuitenkaan missään kohtaa taloa suunnitellessammekaan ole tavoitelleet, joten siihen ei edes tähdätty. Lyhyesti sanottuna: mitä pienempi luku, sen parempi ilmantiiveys. Ilmanvuotoluku kertoo siis käytännössä rakentamisen laadusta etenkin tiivistysten osalta.  

Emme ole siis turhaan olleet tyytyväisiä Jukkatalon rakennusporukan työnjälkeen ja laatuun. Kiitos heille, että voimme jatkossa asua tiiviissä talossa, jossa lämmitysenergian tarve jää melko matalaksi. Rahapussi kiittää, sähköyhtiö ei ;) Aiemmin rakennuslupahakemuksen liitteenä ollut alustava energiatodistus oli laskettu talomme mitoilla ja Jukkatalon keskimääräisestä ilmanvuotoluvusta johdetulla arvolla 1.3. Päivitetyissä papereissa tämä luku on siis 0,7 ja energiatehokkuusluokaksi merkattu B. Uudeksi rakennuksen laskennalliseksi kokonaisenergiankulutukseksi eli E-luvuksi tuli 134 kWh/vuosi.


tiiveysmittaus, lämpökamera tiiveysmittauksessa
Lämpökameralla näki hienosti myös lattialämmitysputket

3 kommenttia:

  1. Onnittelut hyvästä tuloksesta! Meillä vasta mittaukset edessä päin... Jännää!

    VastaaPoista
  2. Meilläkin kävi mittauspalvelu ja seurasin vierestä prosessia. Aika monta työvaihetta saa tosiaan tehdä ennen kuin mittaus oli tehty. Hänelläkin oli lämpökamera käytössä.

    VastaaPoista
  3. Itse en tällaisesta mittauksesta ollut tietoinenkaan ennen kuin tyttäreni kertoi, että heille on tulossa ilmatiiveysmittaus uuden kotinsa raksalla täällä Kemissä. Hyvä, että teillä oli tulokset kunnossa ja ei löytynyt mitään ikäviä yllätyksiä. Kätevä tuollainen lämpökamera!

    VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.