tiistai 27. helmikuuta 2018

Onko ollut reklamoitavaa?


Otsikon kysymys "Onko ollut reklamoitavaa?" onkin hyvin yleinen kysymys rakennuksella vierailevilta tai heiltä, joiden kanssa olemme rakentamisesta keskustelleet. Monet rakentamista suunnittelevat ovat tietenkin myös kiinnostuneita siitä, miten kaikki on sujunut ja onko jostain jouduttu reklamoimaan. Kauhulla olemme seuranneet muutamaa rakennusprojektia ja blogia, joissa kaikki ei ole mennyt läheskään niin kuin on pitänyt. Aina tietenkin voi sattua mokia ja virheitä, mutta paljon vaikuttaa myös se, kuinka asiat korjataan, jos jokin virhe tapahtuu. Ajattelin avata tätä aihetta meidän rakennusprojektin osalta blogipostauksen verran, sillä blogimmehan kertoo rakennusprojektistamme niin iloineen kuin suruineen, joten esitellään myös ne pienet "virheet", joita meidän projektin varrella on sattunut.


Perustava oy, Omakotitalon perustukset, perustukset, antura, sokkeli
Talon perustukset kävivät tekemässä Perustava Oy, jonka työnjälkeä ja reippautta hehkutinkin jo aiemmassa lokakuun lopussa kirjoitetussa omakotitalon perustukset nimisessä postauksessani. Heidän kanssaan kaikki sujui hyvin ja sovittiin, että laittavat valun aikana olohuoneen kohdalle sokkeliin putken pätkän, jotta sokkeliin jäisi kohta, josta takan korvausilmaputki tullaan myöhemmin tuomaan läpi. Tämä tehtiin siksi tässä vaiheessa, ettei jälkeenpäin tarvitse porata reikää kyseiselle putkelle. Kaikki sujui muuten hyvin, mutta reikiä olikin kaksi, yksi ylimääräinen siis. Puhelua Perustavalle ja samalla viikolla heiltä tuli porukka paikkaamaan toisen ylimääräisen reiän. Ei vastaan sanomista tai hankaluuksia, vaan hyvää palvelua ja asian hoitaminen kuntoon.
 
 
tulvakaukalo, tulvakaukalon puhdistaminen,
Joulukuussa oli vuorossa tulevan kotimme lattiavalu. Tämäkin sujui hienosti ja valu sujui suunnitelmien mukaan. Odotimme kuumeisesti, että lattia oli sen verran kuiva, että pääsimme ensimmäistä kertaa kävelemään pitkin taloa ja tarkastelemaan valettua lattiaa tarkemmin. Lattia näytti hyvältä, mutta huomasimme poistoilmalämpöpumpun tulvakaukalon sekä kytkentöjen olevan betonin peitossa. Olipa joukossa myös pari venttiiliä, muttereita ynnä muuta, jotka pitäisi myöhemmin asentaa paikoilleen. Kuva kaukalosta ja kyselyä Jukkatalon työmaapäällikölle, että mitäs nyt ja eihän tämän pitäisi tältä näyttää? Saimme vastauksen, että ei tosiaan pitäisi näyttää tuolta ja kyseisen kohdan suojaaminen on selkeästi unohtunut enne valua. Lupasivat hoitaa asian kuntoon, joko yrittää putsata tai sitten koko kaukalo vaihdettaisi uuteen.tulvakaukalo, omakotitalo tulvakaukalo, poistoilmalämöpumpun tulvakaukaloMuutaman viikon sisällä saivat kaukalon putsattua ilman, että kaukalo olisi vaurioitunut tai jouduttu vaihtamaan uuteen. Hetken aikaa tosin ehdin jo kauhukseni pohtimaan, että joudunko katselemaan tuollaista epäsiistiä betonimöhkälettä kodinhoitohuoneen liukuoven takana aina sen avatessani, mutta en onneksi. Tämäkin asia hoitui siis hienosti pelkällä ilmoituksella ja asia tultiin Jukkatalon puolelta hoitamaan kuntoon mukisematta. Itse asiassa kyseistä kaukaloa tultiin myös toistamiseen putsaamaan talofirman puolesta, mutta tällöin oli lähetettävä miehet takaisin, sillä kaukalo oli jo puhdistettu työmaapäällikön toimesta. Meidän tapaus otettiin kuulemma puheeksi myös jossain palaverissa ja jatkossa yritetään varmistaa, että näin ei pääse tapahtumaan muissa rakenteilla olevissa kohteissa. Kuvassa kaukalo vielä hieman betonipölyssä, mutta muuten pelastettu betonista.pistorasia, pistoriasian asentaminen, pistorasian siirtäminenMeillä kun ei mitään suurempia ongelmia ole tosiaan ollut, niin näitä joutui oikein miettimään. Tämä seuraava nyt ei mikään iso asia ole, mutta mainittakoon sekin tässä yhteydessä, koska korjausta vaati kuitenkin. Kaikki taloon asennetut pistorasiat olivat yhtä lukuun ottamatta oikeilla paikoillaan. Ainoastaan vessan pistorasia oli sijoitettu liian alas ja olisi näin ollen näkynyt vessan korkean kaapin avolokerosta. Tarkoitus siis oli, että pistorasia jää yläkaappiin piiloon, vaikka sähköhammasharjan lataamista varten. Tästä emme sen kummemmin edes mihinkään ilmoitelleet vaan katon levytyksen yhteydessä otettiin seinästä kipsilevy pois, porattiin uusi reikä oikeaan kohtaan ja pistorasia sekä levy takaisin paikoilleen. Tämä pistorasian väärään kohtaan asentaminen saattoi silti olla ihan oma mokamme, sillä talolla rakennusmiesten käytössä olevien piirustusten joukosta löytyi yksi vanha vessan kalustepiirros, joka ei enää suunnitelmien muututtua pitänyt paikkaansa. Onko kenties se sitten eksynyt sähkömiehen käsiin uuden kalustesuunnitelman sijaan. Samapa tuo, asia oli helppo korjata ja on nyt kunnossa.


Pitkää listaa ei näistä saa ja kuten yllä mainituista pienistä "virheistä" voi huomata, on projektimme pääasiassa sujunut hienosti, ilman mitään yllättäviä tai isoja ongelmia, joita ei olisi saatu helposti korjattua. Toiset käyvät rakennusprojektiensa myötä oikeudessa asti ratkomassa asioita, nämä meidän pienet "virheet" ovat mitättömiä monien muiden kohtaamiin vastoinkäymisiin verrattuna. Saamme olla onnekkaita, että voimme edelleen tuntea niitä onnistumisen ja ilon tunteita, kun tuleva kotimme valmistuu päivä päivältä. Ei ole tarvittu unettomia öitä, tuskahikeä tai riitoja talotoimittajan tai muiden projektiin liittyvien henkilöiden kanssa sen takia, että jokin olisi mennyt pieleen. Ei tarvitse pohtia kuka korvaa tai korjaa, vaan kaikki on aina järjestynyt hienosti. Aina on voinut myös kysyä, mikäli jokin asia mietityttää ja aina on saatu vastaus kysymykseen. Erinomaista palvelua kerrassaan. Toivotaan kaiken sujuvan tästä eteenpäinkin yhtä mallikkaasti ja toivotetaan kovasti tsemppiä heille, jotka ovat rakennusprojektissaan kokeneet vastoinkäymisiä!


 


Jukkatalo, iloiset rakentajat, kokemuksia omakotitalon rakentamisesta
Iloiset rakentajat yövuoron jäljiltä väsyneenä
seuraamassa talon pystytystä

2 kommenttia:

  1. Teillähän on sujunut hienosti! Saatte olla tyytyväisiä, että olette päässeet noin vähällä. Tsemppiä vielä loppurutistukseen ja toivotaan kaiken menevän yhtä mallikkaasti kuin tähänkin asti.

    -Tarja

    VastaaPoista
  2. Itsekin vihdoin tänä kesänä löysimme unelmatonttimme täältä Jyväskylästä ja ensi keväänä olisi tarkoitus aloitella perustustöitä. Sen vuoksi on mielenkiintoista lueskella muiden kokemuksia ja siitä mitä kannattaa erityisesti ottaa huomioon tällaisessa projektissa. Varsinkin kaikki nuo sähköasiat ja se miten suunnittelee pistorasioiden sun muiden paikat hieman jännittää.

    VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.