torstai 4. tammikuuta 2018

Väliseinien pystytys


väliseinien pystytys, väliseinärunkojen pystytys, väliseinien pystytystä,
Oikealla päämakuuhuone, vasemmalla vaatehuone

Vuosi 2018 on alkanut reippaasti talonrakennusprojektin osalta. Edelleen olemme hienosti aikataulussa ja ajankohta, jolloin talo niin sanotusti väliluovutetaan meille lähenee koko ajan. Sähkömies kävi jo kertaalleen rakennuksella tekemässä sähkötöitä sen verran, kuin ennen väliseinien asennusta oli mahdollista. Uudenvuoden jälkeen väliseiniä on noussut pystyyn hurjaa vauhtia. Ensimmäisen työpäivän jälkeen oli jo kaksi maakuuhuonetta sekä niiden väliset vaatehuoneet paikoillaan. Nyt oli jo huomattavasti helpompi hahmottaa, miltä tuleva kotimme tulee oikeasti näyttämään. Oli pakko ottaa myös mittanauha käteen ja tarkastaa etenkin vaatehuoneen mitat, sillä olimme aiemmalla Ikean reissullamme suunnitelleet vaatehuoneeseen tulevan kalustekokonaisuuden valmiiksi sentilleen. Mitat pitivät paikkansa, joten aiemmissa suunnitelmissa voitiin pysyä. Vaatehuoneiden säilytysratkaisut tulevat meille siis Ikeasta, mutta niistä myöhemmin lisää.

väliseinien pystytys, väliseinän rakenne, pystyrunko kertopuuta, ala- ja yläjuoksut massiivipuuta
Makuuhuoneet, joiden välissä vaatehuoneet

Otin tarkemmin selvää väliseiniemme materiaaleista. Väliseinien pystyrunkojen materiaalina meillä toimii kertopuu. Kertopuu on valmistettu puuviiluista liimaamalla ja on jäykkyytensä ja mittatarkkuutensa takia suosittu materiaali etenkin monissa kantavissa rakenteissa. Ala- ja yläjuoksut sen sijaan ovat massiivipuuta. Massiivipuulla tarkoitetaan tukeista määrämittaiseksi sahattua puutavaraa, eli ei mitään useammasta puusta rakennettua liimapuuta tai vastaavaa. Seiniin tulee 5cm levyvillaa ja erikoiskova kipsilevy molemmin puolin. Erikoiskova kipsilevy on tavallista kipsilevyä jäykempi ja iskunkestävämpi. Ulkoseinissä on tietenkin jo elementtien saapumisesta lähtien ollut 20cm villaa tämän tulevan 5cm:n lisäksi.

Muutamassa päivässä sisätilat hahmottuivat kauttaaltaan ja muuttuivat levytyksen myötä kyllä melkoisesti. Ulkoseinät on voitu jo villoittaa ja levyttää kokonaan, mutta väliseinät on levytetty tässä vaiheessa vain toiselta puolelta, sillä sähkömies tulee vetämään vielä tarvittavat johdot ynnä muut paikoilleen ennen lopullista levytystä. Kaikki huoneet ovat viimein hahmotettavissa sen kokoisina, kuin ne tulevat olemaankin, eikä enää tarvitse olla pelkkien summittaisten mittojen tai mielikuvien varassa. Oli hienoa kulkea pitkin taloa ja huomata, kuinka se alkaa jo tuntumaan tulevalta kodilta, eikä ainoastaan tyhjältä hallilta tai vastaavalta. Huoneet vaikuttivat sopivan kokoisilta ja pohjaratkaisumme erittäin toimivalta. Eteinen oli molempien mielestä tilavampi kuin osasimme odottaa, pesuhuone puolestaan pienempi mitä ajattelin. Vielä kun malttaisi odottaa muutaman viikon, niin päästään sisäpintojen kimppuun.   

pesuhuoneen väliseinien pystyttäminen, väliseinien rakentaminen
Pesuhuonetta ja saunaa, saunan viereisen makuuhuoneen vaatekaappi tekeillä


väliseinien pystytys, väliseinien pystytystä, väliseinien pystyttäminen
Pesuhuonetta ja saunaa asteen valmiimpana kuin yläpuolella

Saunan, pesuhuoneen ja kodinhoitohuoneen osalta meille on tulossa alas laskettu sisäkatto, eli huonekorkeus on 240cm. Muualla talossa huonekorkeus on puolestaan 260cm, paitsi olohuoneen / keittiön vinon sisäkaton kohdalta tietenkin korkeampi. Väliseiniä pystyttävä porukka kuitenkin kyseli kodinhoitohuoneen osalta, että haluammeko katon alas laskun vai pidetäänkö samalla korkeudella kuin muutkin huoneet. Mitään pakottavaa tarvetta tähän alas laskuun kodinhoitohuoneen osalta ei ole. Pohdittiin asiaa ja toki otamme mieluummin enemmän huonekorkeutta. En tiedä olemmeko asiaa sen kummemmin aiemmin miettineet, vai olemmeko vain ajatelleet, että sauna, pesuhuone ja kodinhoitohuoneen puoleinen pääty olisi näin ollen alas laskettuna yhteneväinen katon suhteen. No nyt siitä tulee kuitenkin korkeampi kuin suunniteltiin ja hyvä niin. Sauna ja pesuhuone tulee siis ainoastaan alas lasketulla sisäkatolla.

seinien levytystä
Vasemmalla keittiötä, oikealla olohuonetta


keittiön seinät levytettynä, keittiön seinien levytys, väliseinä, väliseinät
olohuoneesta keittiön suuntaan


seinien levytys, seinien levytystä, keittiön seinien levytys, vino sisäkatto
olohuoneesta keittiön / saunan viereisen makuuhuoneen suuntaan


väliseinien pystyrunko kertopuuta, ala- ja yläjuoksut massiivipuuta, olohuoneen levytys, levyttäminen, erikoiskova kipsilevy
keittiöstä olohuoneen suuntaan


vessan väliseinien pystytys, väliseinien pystyrunko kertopuuta, ala- ja yläjuoksut massiivipuuta
Tuleva vessa2 kommenttia:

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.