sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Takan asennusta ja pieniä mutkia matkassa

Nyt on rakennuksella sellainen vaihe, että aiemmin tehdyt päätökset testataan käytännössä. Samalla niin jännittävä, mutta kuitenkin todella hieno vaihe. Moni pienempi ja isompi asia valmistuu vuoron perään ja aina rakennukselle mennessä saa jännittää, miltä aiemmin tehdyt valinnat näyttävät luonnossa. Tähän mennessä kaikki valinnat ovat onneksi vaikuttaneet ainakin onnistuneilta. Takka oli yksi asioista, joka oli pohdittu jo valmiiksi silloin, kun vasta myimme omia aiempia omakotitalojamme. Tämä on yksi harvoista asioista, jonka sopivuutta tulevaan kotiimme ei ole kertaakaan kyseenalaistettu. Kaikkea muuta onkin sitten vaihdeltu ja muuteltu suuntaan jos toiseen. Takka valmistui tällä viikolla ja on juuri sellainen, kuin osasimme haaveilla. Vielä pitäisi malttaa muutama päivä, että saamme ensimmäisen kerran takkaan tulen. Kaikki sujui muuten hyvin, mutta asennuksessa tuli valitettavasti pieniä mutkiakin matkaan, niistä lisää tässä postauksessa.
 
Meidän takkamme on Uuniseppien Riekko mustalla kiiltävällä laatalla sekä rosteri hormilla. Halusimme takan, jolla pystyisi pitämään talon lämpimänä, mikäli pääasiallinen lämmitysmuoto olisi jostain syystä poissa käytöstä. Tänä päivänä näkee myös paljon pääasiassa tunnelmanluojaksi tehtyjä takkoja, jotka eivät valitettavasti suoriudu talon lämpimänä pitämisestä tilanteen niin vaatiessa. Takka haluttiin seinän viereen, eikä keskelle olohuone/keittiötilaa tilanjakajaksi, kuten alkuperäisessä pohjapiirroksessa oli jossain kohtaa piirretty. Haluamme olohuone/keittiö tilan olevan avara ja keittiössä ollessa halutaan nähdä helposti olohuoneen puolelle. Onhan se mukavampi jutella vieraillekin niin, että heidät näkee, jos itse on keittämässä kahvia esimerkiksi keittiössä ja vieraat olohuoneessa. Takka on tietenkin paljon muutakin, kuin ainoastaan lämmön lähde. Se on myös sisustuselementti, jonka on sovittava talon tyyliin, joten toki takan ulkonäölläkin oli merkitystä.
 
 
takan muuraus, Uunisepät, Uunisepät riekko takka, musta takka, rosteri hormi
Aiemmin kerroinkin, kuinka takkalähetyksemme saapui tontille ja innostuksissamme kannoimme osan lähetyksestä sisälle taloon, kunnes huomasimme sisään kannon kuuluvan hintaan. Uunisepiltä asentaja tulikin sitten kantamaan loput lähetyksestä sisälle ja seuraavana päivänä alkoi jo takan muuraus. Olimme valitettavasti molemmat töissä tämän päivän, emmekä päässeet tarkemmin seuraamaan muurausta, joten tästä vaiheesta ei ole jakaa kanssamme kuvia tai tarinaa. Töiden jälkeen oli tietenkin lähdettävä poikkeamaan rakennuksella ja siellä meitä odotti olohuoneessa takka muurattuna. Asentajan kanssa sovimme, että hän tulee laatoittamaan takan muurauksesta seuraavalla viikolla. Eli tarkemmin 5.4 torstaina. Porissa kesällä järjestettävät asuntomessut pitävät asentajat toistaiseksi kiireisinä ja laatoituspäivä siirtyi eteenpäin vielä yhdellä päivällä. Meille ajankohdalla ei ollut merkitystä. Vain yksi päivä lisää jännitettävänä, että miltä takka näyttää valmiina.
 
 
 
Takan laatoituksen aikana pääsin rakennukselle paikalle ja juttelemaan asentajan kanssa. Opin taas paljon uutta ja moni asia selventyi, kun asentaja jaksoi rupatella mielellään ja kertoa takoista tarkemmin. Olimme hieman pelänneet, että minkä kokoinen rako takan ja seinän väliin tulee jäämään. Pelko oli turha, sillä takka saatiin erittäin nätisti melkein kiinni seinään. Toki tarvittava palomääräysten mukainen ilmarako jätettiin, jotta ilma pääsee kiertämään takan takana. Olohuoneen seinältä ei vaadittu mitään erikoista, sillä takassamme on integroitu palomuuri. Takka jäi irti seinästä noin 11 cm ja rako täytettiin reunoilta 10 cm paksuisilla tiilillä. Tämä tiilien muurausten jälkeen jäävä 1 cm leveä rako peittyi vielä osaltaan laatoituksen aikana, sillä laattaa tuodaan tiilen reunan yli kohti seinää niin, että lopulta seinän ja laatan välissä on vain muutaman millin kokoinen vaadittava rako. Näyttää kyllä erittäin siistiltä. Hienoa, ettei seinään tarvitse muurata mitään erillistä palomuuria tai vastaavaa.
 
 
Uunisepät, Takka, Riekko takka, Takan muuraus, Jukkatalo, Rakennusblogi
Takan saumaus meneillään
Takka laatoitettiin etupuolelta mustilla kiiltävillä 100 cm leveillä laatoilla ja sivuista laatat leikattiin oikean mittaisiksi. Koko takan levyiset laatat tuovat mielestäni takkaan lisää näköä ja samalla tietenkin vähemmän saumoja, joten takka on helpompi pitää puhtaana. Itselleni uutena asiana tuli myös se, että takkaa laatoitettaessa ainoastaan alimmat laatat kiinnitetään laastilla ja muut tähän tarkoitetulla liimalla. Tällä tavoin toimittaessa saadaan ajansaatossa laattojen mahdolliset halkeamiset estettyä. Takka pääsee niin sanotusti elämään rauhassa. Ja miksi alimmat laatat sitten laitetaan laastilla? Vastaus on ihan järjellä selitettävä. Uuniseppien asentajan mukaan alin laattarivi kiinnitetään laastin kanssa, koska laatoista eniten kosketusta ja osumaa saavat alimmat laatat. Niihin törmäillään imurilla, tai lapset ajavat päin potkumopoillaan tai vastaavilla. Muiden laattojen kimppuun ei yleensä kovia iskuja tai muita kohdistu. Toki laattojen halkeamista voi välttää myös toimimalla ohjeistuksen mukaan etenkin syksyllä, kun takka otetaan kesän jäljiltä taas lämmityskäyttöön. Olisi tärkeää aloittaa lämmittäminen aina pienillä pesällisillä useina peräkkäisinä päivinä. Aina lisäten hieman enemmän poltettavaa kerta toisensa jälkeen. Ei heti täyttä pesällistä ensimmäisellä kerralla pitkän tauon jälkeen.
 
Takka on nyt siis valmis ja vielä pitää odottaa reilun viikon ajan, että takka on varmasti kuivunut kokonaan. Tämän jälkeen aloitetaan kuuden päivän lämmitys, jonka aikana polttopuiden määrää lisätään pikkuhiljaa. Aloittaen aivan pienestä määrästä. Takka niin sanotusti sisään ajetaan vastaavalla tavalla, kuin yllä selitin syksyn osalta. Takan eteen tulossa vielä lasi suojaamaan tulevaa lattiaa. Samoin hormin yläpuolelta puuttuu vielä suojakaulus, joka uupui toimituksesta. Se on tilattu ja tulossa lähiaikoina. Mikäli joku ihmettelee, miksi hormin ympärillä oleva reikä on noin paljon hormia isompi, on kyse paloturvallisuudesta ja varoetäisyyksistä. Suojakaulus tulee peittämään tämän aukon sitten myöhemmin, kunhan se saapuu.
 
Mutkiakin oli matkassa, kuten postauksen alussa mainitsin. Hormia/piippua paikoilleen laitettaessa asentaja huomasi ilmastointiputkien olevan suoraan hormin/piipun tiellä. Olivat ottaneet omatoimisesti yhteyttä Jukkataloon, josta ohjeistettu vetämään ilmastointiputket poikki ja jatkamaan asennusta suunnitellusti. Jukkatalon tekniikkatiimi kurvaa uudelleen talollemme lähiaikoina ja tulevat korjaamaan nämä ilmastointiputket muutamalla kulmapalalla, jolla ohitetaan piippu. Ylimääräistä hommaa, mutta Jukkatalon ja Uuniseppien yhteistyön takia takan asennus ei viivästynyt ja meille ei koidu ylimääräistä vaivaa tai harmia, vaan asiat tullaan hoitamaan kuntoon. Toki olisi ollut mukava, että nämä asiat olisi otettu huomioon jo ilmastointiputkia asennettaessa, mutta inhimillinen erehdys, joka saadaan onneksi helposti korjattua. Kanssarakentajille vinkkinä, että muistakaa tarkastaa, että tulevan hormin/piipun paikalla ei ole mitään esteenä ;)
 
Kaiken kaikkiaan hieno tunne, että taas on yksi etappi saavutettu ja taloon on saatu takka!


Uunisepät riekko takka, Takka, Takan muuraus, Kokemuksia Uuniseppien takoista
Meidän Uuniseppien Riekko takka mustalla kiiltävällä laatalla sekä rosteri hormilla
 
 

1 kommentti:

  1. Hyvältä näyttää, tykkään erityisesti väristä ja tuosta takkaluukusta. Enpä tiennytkään että eka lämmitys pitää tehdä noin varoen. Me vasta suunnitellaan takan tekoa mutta kiva lukea jo nyt muiden kokemuksia. https://www.tapanipuosi.fi/tuotteet/lasiluukut

    VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.