sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Saunasuunnitelmat alkavat hahmottumaantumma sauna, musta sauna, Prosauna, Prosauna Vantaa
Vantaalta Prosaunan myymälästä napattu kuva


"Löylyä lissää, löylyä lissää, täähän ei tunnu vielä missää!"

No ihan vielä ei meillä päästä saunomaan, mutta saunasuunnitelmat alkavat olla valmiina saunan rakentamista varten. Kunhan kylpyhuoneen ja saunan lattia saadaan vielä laatoitettua, päästään rakentelemaan saunaa valmiiksi. Olemme tottuneet saunomaan viikoittain ja joskus tulee lämmitettyä sauna parikin kertaa viikossa, joten ei mitenkään turha tai käyttämätön tila meillä. Vuokra-asunnossammekin on sauna, joten saunomisesta ei ole tarvinnut luopua rakennusprojektinkaan aikana. Tosin sauna on viime aikoina lämmennyt hieman harvemmin raksakiireistä johtuen, mutta tilanne korjattakoon sitten, kun pääsemme muuttamaan ja saunomaan uudessa kodissamme. 
 
Saunasuunnitelmat ovat pyörineet mielessä jo ennen, kuin talo on edes ollut pystyssä ja viime kesän asuntomessuillakin saunat olivat yksi asia, joihin kiinnitimme huomiota messuilla käydessämme. Kovasti oli esillä vaaleita saunoja, jotka ovat kyllä ulkonäöltään erittäin hienoja ja tyylikkäitä. Pidämme molemmat kuitenkin tumman saunan luomasta tunnelmasta ja mielestämme saunan kuuluu olla hieman hämyisäkin paikka. Ajatuksenamme onkin mustavalkoinen sauna. Seinät ja katto mustaa paneelia ja valkoiset lauteet. Vastaavanlainen sauna oli myös aiemmassa talossani. Ehdimme kuitenkin nauttimaan aiemman taloni saunasta niin vähän aikaa ennen taloni myyntiä, joten kyllästymistä ei ehtinyt tulemaan, vaan haluamme samaa tyyliä tälläkin kertaa.
 

saunapaneeleita, saunapaneeli tarjous, tumma sauna, harmaa sauna,
Haluamme seinä ja kattopaneelin olevan hieman leveämpää, eli ei mitään perus 10-12cm leveää. Helmikuussa käydessämme Turun rakennusmessuilla näimme messuilla ja etenkin Sarokkaan myyntipisteellä näytillä monia erilaisia vaihtoehtoja saunapaneeleista. Siellä olikin oiva tilaisuus vertailla eri materiaaleja ja vaihtoehtoja. Tummista saunapaneeleista eniten miellytti Siparilan 176mm leveä musta struktuuri saunapaneeli. Tätä tosin olimme katselleet jo paikallisessa rautakaupassakin, joten ihan uusi tuttavuus tämä ei ollut. Toisena hyvänä vaihtoehtona oli Aureskosken harjattu savusauna paneeli, josta löytyi myös muutamaa eri kokoa. Tätä ei ollut nähtävillä missään paikkakunnallamme, joten otin yhteyttä suoraan Aureskoskeen ja sain erittäin hyvää palvelua ja mallipalat suoraan kotiin toimitettuna. Voiton vei lopulta kuitenkin Siparilan musta paneeli mustemman värinsä takia.
 
 
Halusimme katto- ja seinäpaneelien olevan jo valmiiksi mustaksi käsiteltyä, jotta ei tarvitse erikseen alkaa levittämään saunavahaa ja värjäämään paneeleita. Pääsemme näin ollen vähemmällä työllä ja tahdoin myös värin olevan tasainen, eikä maalisudin jäljet saa jäädä näkyviin. Siparila kertookin sivuillaan seuraavaa: Siparilan saunapaneelit käsitellään valmiiksi jo tehtaalla. Sävy levittyy tällöin tasaisesti puun päälle, eivätkä pensselin jäljet jää näkyviin. Sopii siis juuri meille! Siparilan struktuuri saunapaneelin pinta on hieman karhea ja ajattelin ensin, onko pinta liian raju tai raapiva johonkin toiseen sileämpi pintaiseen vaihtoehtoon verrattuna. Meille tulee kuitenkin selkänojat saunatilaan, joten kenenkään ei pitäisi olla suorassa kosketuksessa paneelin kanssa ja onhan paneeli hienon näköinen, joten päätös oli helppo. Laskettiin tarvittava määrä ja laitettiin tilaus menemään. Paneelit ovat saapuneet ja odottavat autotallissa asennusta.

 
Siparila 176mm musta struktuuri saunapaneeli. Siparila, musta saunapaneeli, leveä saunapaneeli

"Siparila struktuuri-saunapaneelit on suunniteltu kestämään suomalaisen saunan kosteutta ja kuumuutta. 176 mm leveät paneelit avartavat tilaa, ja niiden suorareunainen muoto rauhoittaa ja takaa saunan tyylikkyyden. Struktuuri-saunapaneelit ovat piilokiinnitettäviä, mikä parantaa paneeleiden kestävyyttä suojaten sitä vedeltä. STRUKTUURI-saunapaneelien pinta tuo aidon puun tuntuisen pinnan kotiin. Paneelin luonnollisen rosoinen pinta kutsuu koskettamaan."
 
 


Harvia Cilindro HPC2L valaistu upotuskaulus, upotuskaulus, Harvia
Harvia Cilindro HPC2L valaistu upotuskaulus
Kuva: talotarvike.com 
Entä kiuas? Saunan muotoon ja suunnitelmaamme sopi parhaiten lauteisiin upotettava kiuas, joten puu- ja sähkökiukaan kesken valinta oli lopulta helppo ja päädyimme näin ollen valitsemaan sähkökiukaan. Itse pidän sähkökiukaan helppoudesta. Ei muuta kuin virta tai mahdollinen ajastus päälle ja odottelemaan. Puukiuas puolestaan luo kyllä upean tunnelman ja mikä sen rauhoittavampaa kuin katsella liekkien leikkiä ja rentoutua. Miinus puolena kuitenkin saunaan polttopuiden myötä tulevat roskat. Tällä hetkellä meille on tulossa ihan perus Harvian Cilindro pc 90ee 9KW pilarikiuas digitaalisella ohjauspaneelilla. Ohjauspaneeli tullaan sijoittamaan kodinhoitohuoneeseen kylpyhuoneen oven viereen, josta kiuas on helppo ajastaa lämpenemään. Aiemmassa talossani oli vastaava kiuas pienempi tehoisena. Se todettiin hyväksi ja toimivaksi, joten oiva valinta tälläkin kertaa. Toki vaihtoehtoina olisi monia erilaisia hienoja ja tyylikkäitä design kiukaita, joihin saisi kulumaan useita satasia, mutta emme kokeneet sellaiselle tarvetta ainakaan tässä kohtaa. Kiukaan ympärille on hankittu valaistu upotuskaulus, joka on otettu huomioon jo sähköjä suunnitellessa. Alhaalta upotuskauluksesta nouseva valo tuo hienosti kiukaan esille ja luo osaltaan saunaan tunnelmaa. Upotuskaulus toimii myös lämpösäteilysuojana, joten upotusaukko ei tarvitse olla kuin ainoastaan hiukan kiuasta suurempi.
 
 
No entäs lauteet? Saunasta halusimme kompaktin kokoisen ja toimivan. Ei liikaa neliöitä tai hankalan muotoisia lauteita. Tällä hetkellä kovassa suosiossa olevat vastakkaiset lauteet eivät tuntuneet tulevaan saunaamme järkevältä ratkaisulta, sillä koen että kukaan ei kuitenkaan istu siellä kiukaan lähellä ja näin ollen saunaan tulee hukkatilaa kiukaan ympärille molemmin puolin lauteita. Toki jos saunassa on tarpeeksi leveyttä, niin nämä vastakkaiset lauteet ovat varmasti hyvä vaihtoehto. Liian usein valitettavasti näkee saunoja, joihin vastakkaiset lauteet on haluttu toteuttaa, vaikka saunassa ei ole tarpeeksi leveyttä. Toki kukin tyylillään. Halusimme hyödyntää tulevassa saunassa koko tilan mahdollisimman järkevästi ja meille on tulossa L-malliset lauteet, johon mahtuu hyvin istumaan useampikin saunoja, ilman että tarvitsee pelätä polttavansa jalkansa kiukaalla tai istua aivan kylki kyljessä. Laudemateriaaliksi olisi toiveena leveää lautaa asennettuna pienillä väleillä.
 

Jukkatalo, Sauna, Puolilasiseinä, Unelmista toteutukseen, Rakennusblogi
Tämän hetkinen tilanne kylpyhuoneessa ja saunassa
Saunan erottaa pesuhuoneesta puolilasiseinä. Kokolasinen seinä ei tullut kyseeseen jo blogissa pari kertaa aiemmin mainitun paikkakuntamme kalkkisen veden takia. En kestäisi joka kerta suihkussa käynnin jälkeen katsella lasiseinää, joka on täynnä kalkinjäämiä siihen kuivuneista vesipisaroista. Suihkut on myös sijoitettu lasiseinän vastakkaiselle seinälle, jotta suurimmilta pisaroilta vältyttäisiin. Lasin väriä ei ole vielä lopullisesti päätetty, mutta ei ainakaan täysin kirkasta tai kokonaan mustaa tulossa, eli jotain siltä väliltä. Tästä kertoilen blogin puolella vielä myöhemmin paremmin, kunhan ollaan siinä pisteessä, että paneelit ovat paikoillaan katossa, tarkat mitat voidaan ottaa ja laittaa tilausta eteenpäin.

Pari asiaa on silti vielä päättämättä. Nimittäin lauteiden lopullinen materiaali ja laudemateriaalin leveys pitäisi vielä lyödä lukkoon. Väri on se aiemmin mainittu valkoinen. Täytyy tutkia löytyykö sopivaa materiaalia valmiiksi käsiteltynä, eli tarpeeksi valkoisena, vai otetaanko sudit käteen ja värjätään laudemateriaalit saunavahalla mieleiseksi. Aiemmassa talossani maalasin lauteet saunavahalla itse, jotta sain juuri niin valkoiset lauteet, kuin halusin. Muuten kaikki päätökset lauteiden osalta on kyllä tehty. Yksinkertaista ja simppeliä halutaan, ei mitään kaarevia muotoja tai vastaavaa. Leveää lautaa pienillä väleillä, kuten yllä mainitsin. Toinen lopullisen päätöksen vaativa asia on saunan valaistus. Laitetaanko kattoon tähtitaivas vai olisiko parempi laittaa led nauhaa selkänojien taakse. Tuntuu siltä, että mielipide vaihtuu joka viikko. Onneksi pian tulee lopullisten päätöksien aika ja loppuu viimein tämä eipäs juupas pohtiminen ja asioiden jatkuva päässä pyörittely.


Onko jollakin blogimme lukijoista Siparilan saunapaneelista kokemuksia? Oletteko olleet tyytyväisiä, mikäli tätä saunoistanne löytyy? Entä miten olette toteuttaneet saunan valaistuksen, onko antaa vinkkejä tai uusia ideoita?

 


Yhteistyössä: Siparila

3 kommenttia:

 1. Osu ja upposi! Nimittäin nyt se löytyi, meidän saunaan tuleva musta saunapaneeli. Innostuin etsimään läheisestä rautakaupasta Siparilan paneelia blogisi ansiosta ja rakastuin! Kiitos!

  -Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuinka hieno kuulla! Mekin tykätään todella paljon ja voimme tosiaan suositella!

   Poista
 2. Kuulostaa hyviltä suunnitelmilta! Meillä Siparilan tuotteita niin saunassa kuin kodinhoitohuoneen seinässä ja en voi muuta kuin suositella. Tuo musta saunapaneelikin on niin nättiä!

  -Kaisa (joka haaveilee taas rakentamisesta)

  VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.