perjantai 13. huhtikuuta 2018

Lomalla viimeinkin; Vinyylilankun asennusta


vinyylilankun asennus, kokemuksia Pergon vinyylilankusta, Vinyylilankun katkaisu
Vinyylilankku katkaistaan mattopuukon avulla

Ensin pahoittelut, että blogi ei ole päivittynyt tällä viikolla vielä kertaakaan! Siihen on kuitenkin syynsä, nimittäin loma on alkanut ja kaikki vapaa-aika on hyödynnetty rakennuksella. Eihän sieltä yksinkertaisesti malta olla pois, kun kerrankin ei tarvitse taistella kelloa vastaan ja näkee, kuinka valmista pintaa saadaan aikaiseksi. On aivan eri asia, että käytkö töiden jälkeen maalamassa yhden tai pari seinää vai maalaatko ihan ajan kanssa pari huonetta kerralla. Talo valmistuu ihan silmissä ja näyttää todellakin jo kodilta. Kaikkien makuuhuoneiden maalattavat seinät ovat maalattu ja pari seinää odottaa enää tapettia. Eteisen osalta jätän maalauksen myöhemmäksi, sillä siitä kuljetaan vielä niin paljon ja kannetaan jos jonkin moista tavaraa ja työkalua, joten seinät ovat vaarassa saada kolhuja, vaikka kuinka varovasti yritämmekin kulkea. Ei sitten harmita ihan niin paljon, jos jokin kolahtaa seinään ja jää jälki. Eli lopuksi ennen eteiskäytävän vinyylilankun asennusta käydään vielä seinät kertaalleen läpi ja kittaillaan mahdolliset kolhut pois ja maalia pintaan. Muuten maalailut on siis suoritettu joka puolella.

Eilen pääsimme aloittamaan myös vinyylilankun asennusta ja yhdessä makuuhuoneessa, eli tulevassa vierashuoneessamme on nyt lattia valmiina. Emme voisi olla tyytyväisempiä valintaamme. Pergon grey washed oak näyttää ja tuntuu juuri siltä, kuin olimme mallipalojen perusteella ajatelleetkin. Aina sitä kuitenkin jännittää, miltä mallipaloista valittu materiaali näyttää isommalla alalla ja onko valinta onnistunut. Nappivalinta onneksi tällä kertaa sen kaiken sähläyksen jälkeen, jota sopivaa lattiamateriaalia etsiessämme koimme. 


Vinyylilankku, kokemuksia vinyylilankusta, vinyylilankku tarjous, clumberinspanieli, rakennusblogiMikäli vinyylilankku on lukijoillemme uusi tuttavuus, niin kopion tähän vielä aiemmin kirjoittamastani vinyylilankkua koskevasta postauksesta pienen pätkän, niin asia ehkä aukenee enemmän. ”Vinyylilankku muistuttaa kovasti ulkonäöltään laminaattia ja kestää yhtä hyvin kulutusta. Se on hieman pehmeämpi materiaali, joten koirankaan kynnet eivät kopise niin kovin lattiaa vasten. Vinyylilankku soveltuu asennettavaksi hyvin vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa, joten tältäkin osin meille sopiva materiaali. Positiivisena puolena lankun vedenkestävyys on täydet 100 prosenttia. Laminaattiin verrattuna se on kuitenkin hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta ennemmin maksamme hieman enemmän ja saamme meidän tarpeisiimme paremmin sopivan lattiamateriaalin. Ja jottei vallan menisi kyseisen tuotteen kehumiseksi, niin vinyylilankkuhan on muovia, eikä tämän takia kovinkaan ekologinen vaihtoehto, mikäli siltä kantilta asiaa ajattelee. ”

Aiemmin olenkin kertonut, että kaikki lattiat ovat hiottu kauttaaltaan epätasaisuuksien poistamiseksi. Kävimme vielä kaikki lattiat läpi ja hioimme pois seinien tasoituksen ja maalauksien jälkeen tulleet möykyt ja epätasaisuudet. Lattiat oli myös imuroitava erittäin tarkasti, jotta asennettavan vinyylilankun alle ei jää mitään ylimääräisiä betonin kokkareita tai muita epätasaisuuksia, jotka vaikeuttaisivat asennusta, saati tuntuisivat jalan alla, kun lattia on valmis. Vinyylilankku vaatii erittäin tasaisen asennusalustan, koska se on materiaalina niin ohutta. Pergon ohjeen mukaan yli 1 mm epätasaisuudet enintään 20 cm matkalla on tasoitettava. Kohoumat on poistettava hiomalla ja sama koskee myös yli 2 mm epätasaisuuksia 1 metrin matkalla. Haimme vielä asennuspäivänä vuokralle kunnon rakennusimurin, jolla saimme imuroitua huoneet kauttaaltaan ennen vinyylin asennusta. Meidän oma raksaimurimme, kun ei oikein ole yhteistyökykyinen ja imuteho on melkoisesti heikompi vuokraamaamme imuriin verrattuna. Kannatti, sillä imurointi kävi 10 kertaa nopeammin ja jälki varmasti sitä luokkaa, että vinyylin uskaltaa asentaa. Voin kertoa, että on meinaan hiottu ja imuroitu urakalla! Nyt ei auta kuin uskoa, että lattia on varmasti valmis vinyylilankkua varten. Kyllähän sen sitten myöhemmin huomaa, mikäli jokin kohta jäikin koholle ja lattiassa saumat aukeilevat tai muuta mukavaa. No, toivotaan kuitenkin, että näin ei käy.


vinyylilankun alusmateriaali, Pergo alusmateriaali, tarvitaanko vinyylilankun alle jotain?
Pergon oma vinyylilankuille tarkoitettu alusmateriaali
Asennus aloitettiin asentamalla vinyylilankun alle tuleva Pergon oma alusmateriaali lattiaan. Tämä toimii samalla askeläänieristeenä ja auttaa osaltaan vielä lattian tasaisuuden kanssa. Tähän lattiamateriaaliin tutustuessamme törmäsimme ristiriitaisiin vastauksiin koskien alusmateriaalin käyttöä vinyylilankun asennuksessa. Lopulta tuntui, että vastaus riippui ihan siitä, keneltä asiaa kysyi. Toiset olivat sitä mieltä, että ehdottomasti alusmateriaali laitettava ja toiset yhtä vahvasti sitä vastaan. Ja asiaa tosiaan selvitettiin ihan vinyylilankun edustajia/ valmistajia myöden. Saman firman sisällä sai ihan eri vastauksia, riippuen kenen kanssa milloinkin jutteli. No, meille tämä kuitenkin joka tapauksessa asennettiin. Alusmateriaali levitettiin lattiaan ja leikattiin sopivan mittaiseksi. Vierekkäiset kaistaleet teipattiin vielä kiinni toisiinsa, estäen niiden liikkuminen. Avaamattomia paketteja tai vinyylilankkuja oli hyvä käyttää apuna painona, sillä materiaali oli melko kupruilevaa. Vinyylilankun alle tuleva alusmateriaali on aivan erilaista verrattuna esimerkiksi laminaatin alle asennettavaan solumuoviin. Paljon kovempaa ja ohuempaa. Laminaatin asennuksessa käytettävää solumuovia ei saa missään nimessä asentaa vinyylilankun alle, sillä se on liian pehmeä materiaali ohuen vinyylin alusmateriaaliksi.


vinyylilankun asennus, vinyylilankun katkaiseminen, Pergon vinyylilankku, Pergo grey washed oak
Vinyylilankun katkaiseminen
onnistuu helposti taittamalla

Ennen aloitusta kannattaa käyttää pari minuuttia suunnitteluun ja mitata huone. Tällöin pystyy laskemaan, että viimeiseksi asennettavasta vinyylilankusta ei tule liian kapea. Nimittäin alle 5cm leveää vinyyliä ei suositella käytettävän. Samoin asennussuunta kannattaa pohtia tarkkaan. Yleensä lattia asennetaan pisimmän seinän ja valon suunnan mukaisesti. Näin toimittiin meilläkin.  Asennuksessa ei tarvita pahemmin mitään työkaluja, ei mitään laminaattileikkuria vastaavaa tai muutakaan.  Ainoastaan mattopuukko, jolla lankkuihin pintapuolelle vedetään viilto haluttuun kohtaan ja sitten vain rohkeasti väännetään lankku poikki. Aluksi lankun vääntäminen tuntui hieman hölmöltä, mutta niin vain se napsahti siististi poikki kerta toisensa jälkeen, kätevää. Toki hieman voimaa sai kuitenkin käyttää niin viiltämiseen kuin katkaisuunkin, eli ei lankku ihan mitään haperaa höttöä sentään ole. Mutta helppo työstettävä kuitenkin. 
Valitsemamme vinyyli on lukkopontillinen, eli sen asennus on helppoa ja nopeaa. Ei tarvitse kuin napsauttaa lankku paikoilleen ja tarkastaa, että saumat ovat varmasti kiinni. Meitä oli kolme henkilöä paikalla, yksi leikkasi oikean kokoisia lankkuja ja kaksi muuta asensi. Työ sujui joutuisasti. Kiitokset äidilleni avusta tätäkin kautta! Seinien vierustoille jätettiin liikuntasaumat, eli ei asenneta vinyyliä suoraan kiinni seinään vaan jätetään rako seinän ja vinyylin väliin. Lankkujen saumakohdat kannattaa myös sekoittaa, eli ei asenneta joka riviä saman pituisilla lankuilla, jotta lattiasta tulee yleisilmeeltään siistimpi, eikä saumakohdat hyppää niin sanotusti silmille. Ensimmäisen huoneen osalta lopputulos oli oikein siisti ja asentaminen helppoa, joten tällä hetkellä olemme ainakin erittäin tyytyväisiä uudelleen muotiin pompsahtaneeseen muovilattiaan, eli nykyaikaisemmin vinyylilankkuun. Ei muuta kuin seuraavan huoneen kimppuun. Alla vielä muutama kuva valmiista huoneesta. Valitettavasti lattian oikea sävy oli hieman hankala saada ikuistettua, kiitos rakennusvalon ja ikkunan sinisten suojamuovien. Keskimmäinen kuva vastaa eniten todellisuutta. 


vinyylilankku, harmaa vinyylilankku, hyvä vinyylilankku, Pergo, Pergon vinyylilankku
Pergon grey washed oak vierashuoneen lattiassa


Pergon grey washed oak, Pergo, Pergon grey washed oak vinyylilankku,
Lähikuvassa Pergon grey washed oak


vinyylilankun asennus, rakennusblogi, Unelmista toteutukseen, kokemuksia vinyylilankusta
Pergon grey washed oak vinyylilankkuEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.