tiistai 23. kesäkuuta 2020

Onko omakotitalon rakentaminen ikuisuusprojekti?
Mitä on vielä tekemättä?


Jukkatalo, rakentaminen, rakennusblogi, kokemuksia jukkatalosta, luumupuu, kukkiminen, kukat, terassi, rima-aita, aita, peltikatto, kattoturvatuotteet, 612x, tikkurila


Sitä usein sanotaan, että omakotitalon rakentaminen on ikuisuusprojekti. Kun saat yhden homman valmiiksi, on toinen jo odottamassa. Totta tavallaan ja hommaa varmasti riittää, mutta sanoisin kuitenkin, että asia kerrallaan kohti valmista lopputulosta. Välillä sitä miettii, miten paljon olemmekaan edistyneet siitä, kun istuimme vanhan kotimme keittiön pöydän ääressä pohtimassa olisiko talon rakentaminen ylipäätään meille vaihtoehto tai minkälaisen talon rakentaisimme ja listasimme toiveitamme paperille. Tuo paperi on edelleen tallessa muistuttamassa siitä jännittävästä hetkestä, kun kyseiset toiveet oli siirretty lopulta Jukkatalon papereihin ja meistä tuli rakentajia. Nyt kesän tullen onkin hyvä hetki käydä rakennusprojektiamme pikakelauksella läpi ja kuulette myös mitä olisi vielä suunnitelmissa.

Paljon on siis tapahtunut sen jälkeen, kun ostimme tontin elokuussa 2017. Tai oikeastaan 2 vierekkäistä tonttia. Toiselle tontille rakentui talo sekä autotalli, toinen tontti jäi pihaksi. Tontin ostosta reilu 10 kuukautta, niin pääsimme jo muuttamaan uuteen kotiimme 26.6.2018.! Toki hommaa riitti vielä senkin jälkeen ja riittää edelleen etenkin pihahommissa. Sisäpuolelta talo oli muuttohetkellä saunan lasiseinää lukuun ottamatta valmis, joten pääasiassa ulkotöitä on tehty muuton jälkeen valmiiksi homma kerrallaan. Toki muuttolaatikoiden tyhjentäminen ja sisustaminen vei muuton jälkeen myös oman aikansa. Ja sisustusinto on jatkuvaa, joten sen suhteen riittää hommaa aina uusien ideoiden ilmaantuessa. 


 
siirtonurmi, vihermatto, maatyöt, jukkatalo, rakennusprojekti, kokemuksia omakotitalon rakentamisesta, pihakoivu, autotalli, harmaa talo, siirtonurmen asennus, siirtonurmi kokemuksiaSamana kesänä 2018 isoimpina projekteina maalasimme talon ja autotallin kahteen kertaan, sekä asensimme siirtonurmen, jonka myötä saimme kauniin vihreän nurmikon heti käyttöön. Molemmissa projekteissa riitti hommaa ja edelleen kiitän meitä auttaneita perheenjäseniä ja ystäviämme avusta. Siirtonurmi juurtui hienosti ennen talven tuloa ja oli mukava, kun koirienkin kannalta piha oli heti käyttökunnossa, eikä tarvinnut odottaa ruohikonsiemenien itämistä. Toki kastelua siirtonurmi vaati, mutta se hoitui helposti sadettajien avulla. Loppuvuodesta nautimme rauhassa uudesta kodistamme ilman sen suurempia projekteja ja pääsimme viettämään ensimmäisen joulun uudessa kodissamme.
 

Talven aikana vietetyn lepotauon aikana syntyi ajatus kodinhoitohuoneen ja olohuoneen välille asennettavasta mustakehyksisestä ruudukkoliukuovesta, joka toimisi kyseisessä tilassa paremmin verrattuna normaaliin välioveen, joka tarvitsee enemmän tilaa ympärilleen auetakseen. Tämä projekti otettiin seuraavaksi toteutukseen ja vaati hieman sähkötöitä valokatkaisijan ja pistorasian siirron takia, sekä kittausta ja maalausta, vaikka luulimme että nämä vaiheet olisivat jo olleet projektissa takanapäin. Kannatti, sillä nyt liukuoven ansiosta oviaukko on paljon toimivampi ja liukuoviratkaisu on sisustuksellisestikin kaunis yksityiskohta. Suosittelen muitakin rohkeasti muuttamaan aiempia rakennusaikaisia suunnitelmia, mikäli ne eivät käytännössä osoittaudukaan toimiviksi.


liukuovi, liukuovet, mustakehyksiset ruudukko ovet, olohuone, sisustus, hay, talja, Pergo, vinyylilankku, tähtikori, huonekasvi, ncs 1500N, desenio, harmaa sisämaali, jukkatalo


Viime kesä 2019 aloitettiin niin ikään pihatöillä. Nurmikon ja soran rajakohta rajattiin pihakivillä, rakennettiin istutusaltaat, istutettiin altaisiin kasvit sekä pensasaita talon kahdelle sivulle. Loppukesän suurin projekti oli talon etu- ja takapuolen terassien rakentaminen, joka veikin ison osan loppukesän vapaapäivistä. Terassiprojektin yhteydessä valettiin myös autotalliin ajoluiska sekä askelmat varastoihin. Kesän lopuksi palkitsimme itsemme takaterassille asennetulla ulkoporealtaalla, josta olemmekin siitä asti nauttineet melkeinpä joka viikko altaassa rentoutuen.


terassi, terassin rakentaminen, omakotitalon rakentaminen, rima-aita, jukkatalo, jukkatalon rakentaminen, istutusallas, ulkoporeallas, mastersauna, patiokauppa, siirtonurmi, vihermatto, kymppitalli, autotalliMitä sitten vielä uupuu?


autotalli, kymppitalli, rakentaminen, rakennusblogi, jukkatalo, nosto-ovi, pihatyöt, sora, 2-auton talli, sähköpääkeskus, sähkökaappiAutotalli on joutunut odottamaan omaa vuoroaan, kun muut hommat ovat menneet edelle. Talli on toki pystyssä ja toiminut rakennustarvikkeiden ja työkalujen säilytyspaikkana, mutta sisältä ei ole vielä valmista. Autotalliin pitäisi vetää sähköt, villoittaa ja levyttää. Rännit ja sadevesikourut olisi myös tilattava. Villoitusta on päästy silloin tällöin edistämään, mutta tämän kesän aikana on tarkoitus viimein viedä autotallin osalta projekti kokonaan loppuun ja saattaa autotalli valmiiksi asti.

Roskiskatosprojekti odottaa myös tekijäänsä, sillä olisi huomattavasti siistimmän näköistä, kun ruma roskis ei nyhjöttäisi yksinään tontin kulmalla vaan sijaitsisi piilossa roskakatoksessa. Katokseen on ajatuksena hyödyntää rakennusprojektista ylijääneitä rakennustarvikkeita, joten rakennuskustannukset eivät nouse kovin korkeiksi ja ylijäämäpuutavara kasaa autotallissa saadaan taas pienemmäksi ja autotallin puolelle samalla lisää tilaa edistää autotalliprojektia eteenpäin. Robottiruohonleikkurille on myös suunnitteilla pieni katos suojaamaan suurimmilta kaatosateilta ja auringonpaahteelta parkissa ollessaan.
 

etupiha, pääsisäänkäynti, jukkatalo, omakotitalon rakentaminen, terassi, patiokauppa, kesä, unelmista toteutukseen,
Pääsisäänkäynnin edustalle on suunnitteilla jonkinlainen istutusallas tai ainakin rajaus soran ja ruohikkoalueen välille, kunhan saadaan lyötyä lukkoon lopullinen suunnitelma ja toteutus. Samoin istutusaltaisiin tarvitsisi päättää pari valaisinpylvästä. Sähköjohdot on vedetty jo siirtonurmiprojektin aikana, joten ainoastaan valaisimet puuttuu. Takapihallamme on myös yksi kohta, johon emme ole siirtonurmea istuttaneet, vaan siihen on suunniteltu rakennettavaksi puuvarasto. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan tämäkin projekti olisi suunnitelmissa toteuttaa tämän kesän aikana. Saadaan autotallin yhteydessä oleviin varastoihin lisää tilaa, kun polttopuiden säilytys siirtyy puuvaraston puolelle.


Kahdelle katuun päättyvälle tonttimme sivurajalle istutimme viime kesän aikana pensasaidan taimet kasvamaan. Naapurien kanssa pitäisi käydä keskustelemassa ja sopimassa, mitä laitetaan kahdelle muulle sivulle raja-aidaksi. Tästä onkin ollut heidän kanssaan alustavasti puhetta, mutta lopullinen päätös sekä toteutus olisi myös tämän kesän ohjelmassa. Tarkoituksenamme on aidata takapihan puoli koirien takia sillä iki ihanalla vihreällä verkkoaidalla, jotta koiria voisi huoletta pitää pihassa. Koska tämä verkkoaita ei ole mikään ilo silmälle, on tarkoitus että pensasaidan kasvaessa verkko jää piiloon pensasaidan uumeniin.

 
multakasa, multaa, pihatyöt, maatyöt, talon pohjien kaivaminen, peltomultaa, koivut, rikkaruohot, Takapihalta pitäisi hävittää myös pihamme kauhistus, eli talon pohjien kaivamisesta jäänyt multakasa. Tasoittaa maa multakasan kohdalta ja kylvää nurmikko kasan paikalle. Ja joku ihmettelee kuitenkin, että miksi multakasa on edelleen pihassamme, eikä hävitetty rakennusvaiheessa... Tätä käyttökelpoista multaa hyödynsimme ensin maatöihin, siirtonurmen pohjien tekoon, istutusaltaiden täyttämiseen ja hyödynnettiin multaa pensasaidan istutuksessakin sekä muissa multaa vaativissa pihatöissä. Mikä sen helpompaa ja edullisempaa, kuin hakea multa omalta takapihalta verrattuna siihen, että lähtisimme sitä kärryn kanssa jostain aina hakemaan ja ostamaan. Nyt mullantarvetta ei enää ole, joten loppukasa voidaan viimein myydä eteenpäin sitä tarvitseville.

Multakasan hävityksen jälkeen haaveissa olisi myös jonkinlainen nuotiopaikka takapihalle. Muutamia kuvia ideointiin on tullut tallennettua talteen, joten suunnittelutyö tämänkin osalta on kytemässä. Nuotiopaikan osalta ei olla vielä pohdittu toteutuksen osalta sen tarkempaa aikataulua. Pihanperälle olisi kiva myös laittaa pari istutuslaatikkoa lavakauluksista ja laittaa jotain hyötykasveja kasvamaan. Kuten näkyy, niin suunnitelmia kyllä riittää. Voisi siis hyvinkin päätellä, että tänä kesänäkään ei tarvitse tylsyyttä tai tekemisen puutetta valittaa, mutta ei kuitenkaan oteta stressiä ja edetään sitä mukaan kun hyvältä tuntuu ja aikaa löytyy.
     
Toisille tämä työmäärä on suuri stressin aihe, mutta toiset meistä puolestaan nauttivat, kun aina on jotain pientä nikkaroitavaa tai suunnitelmaa kytemässä. Hommaa siis riittää, mutta sanoisin, että asenne ratkaisee. Nyt kun talossa jo asuu, on huomattavasti helpompi olla ottamatta stressiä valmistumisesta ja vapaa-aikaa raaskii käyttää muuhunkin kuin rakentamiseen. Ennen muuttoa kaiken vapaa-ajan halusi käyttää vain ja ainoastaan talon rakentamiseen, jotta muutto olisi päivä päivältä lähempänä. Joten rauhassa edetään homma kerrallaan aina kun intoa ja aikaa riittää, vapaa-aikaa unohtamatta.

 
Yyteri, pori, uimaranta, kivikko, meri, merivesi, kesä, kesäloma, taivas, pilvet, sininen taivas, hiekkaranta

 
Tämän postauksen myötä kaikille lukijoille ja kanssarakentajille
oikein lämmintä ja mukavaa kesää sekä onnistuneita projekteja!


Lue myös:

Rakennusprojektimme aikataulu

Rakentaminen ja parisuhde

Toivepostaus: Kokemuksia vinyylilankusta
 

 

    

4 kommenttia:

 1. Upea talo sisältä ja ulkoa! On kiva lukea muiden kokemuksia, kun oma taloremppa on vasta alkutekijöissä. Tällä hetkellä meneillään siis hiekkapuhallus, ja maalaus sitten seuraavaksi, kunhan pinnat ovat tasoitettu ensin. Toivottavasti ei tule ikuisuusremppaa tästä ja nauttikaa tekin kesästä ja kauniista talostanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että löysit blogiimme ja kiitos kommentistasi :) Tsemppiä teille projektinne parissa ja hyvää kesän jatkoa!

   Poista
 2. Hieno talo ja tontti. Meillä täällä Porissa alkoi juuri kattoremontti. Kelit ainakin ovat tähän kohdillaan, jos ei muuten. Hyvä että hyödynsitte ylijäämämullan viimeiseen asti. Minä yritän aina myös hyödyntää kaikki mahdolliset ylijäämät eri materiaaleista ja keksiä käyttötarkoitusta näille, ettei menisi hukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ilmat ovat varmasti olleet suotuisat kattoremontille lähiaikoina! Juu multakasa oli kannattava kyllä jättää odottamaan tuohon pihanperälle vaikka se ei muuten niin kaunis siinä olekkaan, mutta eipä tarvinnut lähteä ostamaan tai hakemaan multaa kauempaa, kun tiedettiin sille kuitenkin olevan vielä käyttöä pihaprojekteissa.

   Poista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.