sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Voihan Vee!

Kuten sanonta kuuluu, niin aina ei kaikki mene niin kuin Strömsössä. Kuten alussa kerroin, niin blogissa tullaan käymään läpi kaikki rakentamiseen liittyvät kommelluksetkin juuri niin kuin ne ovat menneet, eikä mitään kaunistella tai jätetä kertomatta. Nämä opetuksena muille, etteivät tee ainakaan samoja virheitä kuin me. Tämän takia siis tämäkin teksti päätyi tänne. Autotallin rakentaminen eteni hyvää vauhtia ja seinään oli kiinnitetty ulkovuorilautaa vähän yli puoli seinää, kunnes mies huomaa yhtäkkiä, että lauta on aivan erilaista kuin talon seinässä oleva. (Nainenhan olisi huomannut tämän heti kolmannen laudan jälkeen, mutta ei valitettavasti ollut paikalla, heh heh). Tarkoituksenamme oli alun perin taloa suunnitellessa, että autotallin ulkovuorilauta on samaa kuin talossakin. Tallia tilatessa katsottiin Jukkatalon papereista talomme laudan olevan 23 x 145 UYW ja tämä kerrottiin Kymppitalleille autotallia tilatessa. Varmistettiin vielä puhelimessa, että ulkovuorilaudaksi onnistuu toimittaa juuri tätä samaa. Noh, kaikki ei kuitenkaan mennyt putkeen. Pieni huolimattomuusvirhe oli päässyt käymään toimitus-sisältöä allekirjoitettaessa. Toimitus-sisältöön oli tullut painovirhe ja sinne olikin kirjattu 23 x 145 UYV, eli W oli muuttunut normaaliksi V kirjaimeksi matkan varrella. Oliko kenties koko ajan ymmärretty väärin, mitä olemme tilaamassa vai vahingossa kirjattu toimitus-sisältöön väärin? Tätä on turha kuitenkaan jäädä pohtimaan, sillä olimme toimitus-sisällön allekirjoittaessa hyväksyneet tilauksen, jossa meille toimitettu ulkovuorilauta on erilaista verrattuna siihen, mitä meidän piti tilata. Ulkovuorilaudan osalta mies oli vain katsonut, että lauta on oikean kokoista ja kirjaimet uyv löytyy, eikä muistanut, että viimeisen kirjaimen piti olla W eikä V ja oli allekirjoittanut paperit. Eli siitä otsikko, voihan vee! 


Tämän verran olivat miehet ehtineet jo lautaa kiinnittämään ennen kuin huomasivat virheen...


Sitten pohtimaan mitäs nyt tehdään? Yksi vaihtoehto olisi tehdä talli tällä ulkovuorilaudalla loppuun,
mutta talli tulisi olemaan sitten erilainen ulkokuoreltaan verrattuna taloon. Tätä ei alun perin haluttu, mutta pitäisikö tehdä kompromissi asian suhteen? Väärä lauta oli kuitenkin ihan nättiä, eikä mistään rumimmasta päästä, mutta ei kuitenkaan sitä, mitä olimme halunneet. Toisena vaihtoehtona jo asennetut laudat revitään irti ja tilataan oikeaa lautaa tilalle. Tässä toki menee oma aikansa ennen kuin kyseistä ulkovuorilautaa saadaan tontille ja budjetista menee ylimääräinen siivu uusien lautojen hankkimiseen. Toki jäljelle jääneet meille väärät laudat voisi yrittää myydä ja näin ollen pelastaa hieman budjettia tämän osalta. Ensin ajattelimme, että tehdään kompromissi ja jatketaan tällä samalla laudalla nyt talli loppuun ja harmituksen kuittaamiseksi ostetaan talon sisäpuolelle sitten jotain vähän kalliimpaa laattaa tai muuta vastaavaa mitä haluammekin. Se siitä budjetista, mutta tällä korvattaisi tallin osalta syntynyt harmitus. Muutama lauta laitettiinkin tämän jälkeen paikoilleen ja heti alkoi empiminen, että valitsimmeko sittenkin väärin, jos nyt jo harmittaa. Työt seis jälleen kerran ja viimein päätös oli selvä. Laudat revitään irti ja tilataan sittenkin uudet! Talosta ja tallista tulee yhdenmukaiset, kuten alun perin oli ollut toiveenammekin. Ei kompromisseja, eikä harmittelua jälkeenpäin. Pohdimme tämän olevan kuitenkin niin näkyvä asia, että tässä ei kannatanut kompromisseja tehdä ja harmitella aina jatkossa pihaan ajaessa, että miksi emme vain hankkineet uusia lautoja. Ei muuta kuin laudat irti ja uutta ulkovuorilauta tilausta putkeen niin eiköhän se tästä.


ulkovuorilauta 23 x 145 UYW
Talossa oleva oikea 23 x 145 UYWulkovuorilauta 23 x 145 UYV
Autotallin väärä 23 x 145 UYVTalossa oleva oikea ulkovuorilauta 23 x 145 UYW   ( huomaa kapeampi ura )Autotallin väärä ulkovuorilauta 23 x 145 UYV   ( huomaa leveämpi ura )


Mahtui tähän viikkoon vielä toinenkin verenpaineita nostattanut tapahtuma. Perjantaina mieheni sai puhelun Kaukokiidon kuskilta, että takka olisi saapumassa tontille! Anteeksi mitä…? Takkatilauksen yhteydessä sovimme myyjän kanssa, että ilmoitamme sopivan toimitusviikon, kun talo alkaa olla siinä kunnossa, että takan voisi toimittaa, eikä tilausta laitettaisi ennen ilmoitustamme eteenpäin. No nyt oli kuitenkin käynyt niin, että tilaus oli lähtenyt eteenpäin ja takka oli nyt saapumassa tontillemme. Sitä ei kukaan tiedä, mistä kyseinen toimitusviikko oli takkatilaukseen sujahtanut ja miksi tilaus oli jo mennyt eteenpäin. Lattiavalu meillä on viikolla 50, joten sitä ennen ei ole mahdollisuutta viedä sisälle mitään tavaraa säilöön. Eikä kyllä aleta ulkonakaan säilyttämään siihen asti, että takan asennus on ajankohtainen. Kuljettajan kanssa sovimme, että takka odottaa heidän tiloissaan vielä sen aikaa, kunnes asiaan saadaan Uuniseppien kanssa selvyys. Ei muuta kuin soittoa Uunisepille ja asiaa selvittämään. Uuniseppien myyjä oli yhtä ihmeissään kuin mekin, mutta otti asian hienosti hoitaakseen. He jatkoivat selvittelyä Kaukokiidon kanssa keskenään ja asia hoituu. Takka ei meille saavu ennen kuin ajankohta on sopiva, kuten alun perin oli suunniteltukin. Mitään kuluja ei meille tästä ylimääräisestä kuljetuksesta tule, vaan ne menevät Uunisepille. Huh, hetken sitä taas ehti pohtimaan, että mitäs sitä nyt tehdään. Kiitokset Uunisepille asian nopeasta hoitamisesta!

Nämä olivat nyt tähän mennessä ensimmäiset kömmähdykset ja hengissä ollaan. Onneksi molemmat asiat järjestyivät. Ulkovuorilauta asia oli kuitenkin suhteellisen helposti korjattavissa, eikä enempää ehditty onneksi asentaa paikoilleen. Uudet laudat on tilattu ja enää täytyy laittaa nuo ylimääräiset meille vääränlaiset ulkovuorilaudat myyntiin ja toivoa, että joku tällä suunnalla tarvitsisi juuri tuollaisia. Mitä tästä nyt sitten opimme… 1. Älä anna miehen tilata yksin mitään (vitsi vitsi). Opimme sen, että vaikka puhelimessa tai viesteissä sovitaan mitä, niin jokainen paperi täytyy tutkia perin pohjin ja ajan kanssa. Pitää tarkastaa tuotteiden tuotenumerot ynnä muut etenkin numeroiden ja kirjainten osalta hyvin tarkkaan pariinkin otteeseen. Kaikki paperit olisi hyvä käyttää vielä varoiksi meidän molempien silmien kautta. Virheitä sattuu ja tapahtuu, onneksi tästä selvittiin vain pienellä harmituksella ja uusien lautojen ostolla. Olkoon tämä muistutuksena myös muille rakentajille, että muistakaa olla tilausten kanssa tarkkana!


4 kommenttia:

 1. Tämä on vielä pientä ja helppo tilata uudet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä virhe oli onneksi helposti korjattavissa. Onneksi löytyi ostaja nopeasti väärille laudoillekin niin menivät nekin hyvään käyttöön!

   Poista
 2. Kauanko uusien (oikeinden) lautojen toimitukseen meni?

  VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.