keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Lattiavalua odotellessa

Viimeksi on esitelty tulevaa keittiötämme ja kerrottu, kuinka autotallin ulkovuorilautojen kanssa kävi. Laudoista vielä sen verran, että ne on tosiaan tilattu ja niiden pitäisi saapua ensi viikon alussa niin pääsemme jatkamaan autotallin laudoitusta. Palataanpa hetkeksi takaisin talon ja autotallin pariin ja käydään läpi, kuinka kaikki on taas edistynyt hienosti. Jukkatalon ensimmäinen rakennusporukka poistui tontilta 23.11. Karkeasti sanottuna he pystyttivät talon, asensivat katon, laittoivat talon ulkopuolelta valmiiksi, laittoivat kaiken sisäpuolelta siihen pisteeseen, että asensivat sisäpuolen höyrynsulkumuovit paikoilleen. Seuraavana maanantaina tontille saapui pari reipasta työmiestä, jotka aloittivat parin päivän työrupeamansa, jonka jälkeen lattia oli jo valu kunnossa.


Homma alkoi viemärien kaivamisella, eikä aikaakaan kun viemärit olivat löytäneet paikkansa ja kaikki putket olivat oikeilla paikoillaan. Takan kohdalle asennettiin myös korvausilmaputki, joka helpottaa jatkossa takan sytyttämistä. Korvausilmaputken toinen pää menee meillä terassin alapuolelle piiloon. Seuraavana porukka asensi lattiastyroksit. Kun styroksit oli aseteltu ja leikattu oikean kokoisina paikoilleen, niihin piirrettiin huoneet oikeille kohdilleen. Oli jännä nähdä miten huone kerrallaan löysi paikkansa talossa. Itse olen taas huolissani, sillä kaikki tuntuu niin pieneltä tässä vaiheessa. Mahdetaanko mahtua lainkaan asumaan tulevaan kotiimme ? Samaa pähkäilin jo autotallin kanssa, että mahtuuko autot edes talliin, mutta niin vain tallikin tuntui seinien pystytyksen jälkeen jo paljon tilavammalta. Joten luotetaan siihen, että talonkin osalta huoneet ovat sopivan kokoisia. On niitä ainakin mitattu ja verrattu nykyisiin huoneisiimme tuhat kertaa suunnitteluvaiheessa, jotta minut on saatu vakuuttuneeksi eri tilojen olevan sopivan kokoisia tarpeisiimme. Miehenikin on jo aivan kyllästynyt jatkuvaan vakuutteluun huoneiden koosta minun aina kyseenalaistaen asian kerta toisensa jälkeen... Ai miten niin minut on vaikea saada uskomaan mitään, mitä en omin silmin näe heti valmiina tilana?


styroksin asentaminen, lattia styroksin asennusta, miten lattiastyroksi asennetaan

Kun kaikki tarvittavat merkinnät styrokseihin oli tehty, oli kaikki läpiviennit ja varaukset helpompi mitoittaa paikoilleen. Varauksilla tarkoitan esimerkiksi saarekkeeseen tulevaa varausta sähköjohdoille. Vesipisteet löysivät paikkansa ja vesiputket kaiverrettiin paikoilleen styroksiin. Kun kaikki oli näiden osalta valmiina, alkoi raudoitusverkkojen asennus. Raudoitusverkot oli sidottu toisiinsa surrauslangalla, eli rautalankaa muistuttava lanka, jolla saadaan verkot pysymään paremmin halutuilla paikoilla. Verkot oli nostettu irti styroksista muovisten korokkeiden avulla. Näiden avulla varmistetaan, että raudoitus tulee valuun oikealle korkeudelle, eikä painu pohjaan. Mikäli näin kävisi, niin rakenteesta ei tulisi riittävän kestävä. Takan kohdalla ei ole yhtä paljon styroksia, vaan siihen on tehty lisäraudoitus raudoitusverkosta. Tämä siksi, että takan kohdalle tulee paksummin betonia, jotta kyseinen kohta jaksaa kantaa takan painon paremmin. Edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen vuorossa oli lattialämmitysputkien asennus ja putkien kytkeminen jakotukkiin. Jakotukki tulee meillä sijaitsemaan kodinhoitohuoneessa liukuovien takana katseilta piilossa muun talotekniikan kanssa.

vesiputkien asennus, lattiavalun valmistelu,


jakotukin asennusta, omakotitalon jakotukki, jakotukin kytkentä
Jakotukin paikka kodinhoitohuoneen tulevassa liukuovikaapistossa. On siinä putkea kerrakseen.

Miehet tekivät pitkää päivää ja lattia oli valmiina valua varten kahdessa päivässä. Lattiavalu on viikolla 50, heti maanantaina 11.12. Ja miksi vasta silloin, vaikka kaikki oli valua varten valmiina jo 28.11 ? Koska Jukkatalolla on useita rakenteilla olevia kohteita, eikä porukka ehdi joka paikkaan samaan aikaan. Tässä kohtaa on meidän talon vuoro odottaa. Aikataulu on suunniteltu niin, että talon rakennusvaiheessa voi tulla viikkoja, jolloin rakennuksella ei ole työmiehiä ja silti pysytään sovitussa aikataulussa talon luovutuksen suhteen. Talon luovutusviikoksi on sovittu viikko 4, jolloin Jukkatalo luovuttaa talon meille levypinnoilla, josta eteenpäin jatkamme itse sisäpintojen laittoa. Nyt ei auta kuin odotella tulevaa valua ja rakennella sillä aikaa autotallia eteenpäin.

Autotalli on myös edistynyt ulkovuorilauta episodistaan huolimatta. Ulkoseinät oli pystytetty ja seuraavana oli kattotuolien nosto paikoilleen. Nosturikuskin kanssa yhteistyö sujui hyvin ja kattotuolit saatiin paikoilleen helposti. Muutaman kuvankin ehdin onneksi nostotoimenpiteestä blogia varten juuri ja juuri nappaamaan, sillä saavuin tontille yövuoron jälkeisiltä unilta ja kattotuolien asennus olikin jo täydessä vauhdissa paikalle saapuessani. Tämän jälkeen on asennettu tuulenohjaimet, aluskate ja peltikatto myös paikoilleen. Peltikatto saatiin juuri sopivasti asennettua, sillä seuraavana yönä oli lunta maassa. Tosin tämäkin lumi suli pois heti seuraavan päivän aikana, joten eipä siitä pitkäaikaista haittaa olisi ollut. Nyt saa meidän puolesta talvi tulla, eikä lumisateet enää haittaa rakennusprojektiamme. Autotallissa on myös ikkunat, väliseinät ja varastojen ovet asennettuna paikoilleen. Seuraavana luvassa nosto-ovien asennusta. Ja todettava se on, että epäilyistäni huolimatta talli ja varastot vaikuttavat nyt isommilta kuin aiemmin, jolloin seinät eivät vielä olleet paikoillaan. Eipä tarvitse enää epäillä mahtaako autot mahtua talliin. Taitaa olla vaan jotain hahmottamisongelmaa tällä blogin kirjoittajalla selkeästi.

kuinka kattotuolit asennetaan paikoilleen, kattotuolien nosto


kattotuolien nosto paikoilleen, kuinka kattotuolit asennetaan
 
 
autotallin peltikaton asennusta, peltikaton asennus, autotallin rakentaminen


56 neliöinen kymppitallien autotalli, autotallin varastot, ovien asennus
Autotallin toisessa päädyssä kaksi 6.9 neliön varastoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.