tiistai 4. heinäkuuta 2017

Ostaa vai rakentaa?!

Oma taloni oli myyty ja miehen talo laitettiin välittäjälle myyntiin. Nyt uskalsi alkaa jo pohtimaan tulevaa kun ei ollut enää kahta taloa ylläpidettävänä. Ilmoilla oli kaksi eri ajatusta: Ostaa joku myynnissä oleva talo ja remontoida se mieluisaksi tai alkaa rakentamaan. Mitään ei kuitenkaan tehtäisi ennen kuin miehenkin talo on saatu myytyä, sillä kahden talon välissä emme enää tahdo olla, mutta nyt on hyvää aikaa suunnitella eteenpäin toisen talomme myynnin aikana.

Selasimme myynnissä olevia taloja ja kovin vähän oli niitä, jotka lopulta meitä miellytti. Ja nekin jotka miellytti, oli sellaisia että niihin pitäisi kuitenkin laittaa pintoja, keittiö, ehkä sauna ja pesuhuonekin, jotta talo miellyttäisi meitä. Toki voisi tehdä kompromisseja ja elää talossa vaikka pesuhuoneessa olisi kamala laatta boordi menemässä keskellä seinää, vai voisiko? Ei, koska haluaisin sen oman yhteisen kodin, joka miellyttäisi kaikilta osin sitä, mitä haluan/haluamme. Miehelle nämä kaikki ei nyt niin tärkeitä ole, mutta itselle kyllä. Olenhan kuitenkin myynyt sen unelmieni talon pois, niin vastaavaa on saatava tilalle.


Kuva: Etuovi.com


Kävimmekin katsomassa paria myynnissä olevaa taloa ja toisen hylkäsimme heti, sillä piha oli aivan liian pieni meidän tarpeisiimme ja sijaintikaan ei lopulta miellyttänyt meitä kumpaakaan. Toinen esitellyistä taloista olisi ollut meille mieluinen, mutta kuitenkin kompromissi ratkaisu, sillä siinäkin piha oli hieman liian pieni, tosin takapihalta alkava metsä olisi korvannut pihan tarpeen. Yksi makuhuonekin olisi saanut olla enemmän. Jätimme tämän talon hautumaan mieleemme ja pohdimme hintaa ja mitä menisi remontteihin, jotta talosta saataisiin näköisemme. Mitään ehdollista tarjousta emme halunneet tehdä, vaan ajattelimme että menee jos menee, ja niinhän se lopulta sitten menikin, mutta hyvä niin.

Rakentaminen ajatuksena heräsi taas henkiin ja ajatus siitä, että saisimme juuri sellaisen talon kerralla minkä haluaisimme alkoi tuntumaan hyvältä vaihtoehdolta. Tosin hinnoista emme tienneet mitään,  joten alkoi armoton selvittäminen olisiko rakentaminen edes sopiva vaihtoehto taloudellisesti meille. Mitä tulisi maksamaan suurin piirtein sen kokoinen talo kuin haluaisimme ja ylipäätään minkälainen se unelmien talo sitten tulisi oikeastaan edes olemaan. Teimme listaa asioista, joita talossa pitäisi ainakin olla ja mitä ei ainakaan. Ajatuksena oli 1 kerroksinen, 4 makuuhuonetta, vino sisäkatto,kodinhoitohuone josta kulku ulos ja niin edelleen.

Varasin ajan muutamaan eri firmaan ja menimme joko paikalle selvittämään mahdollisuuksiamme rakentaa tai vastaavasti toisista firmoista edustaja tuli kotiimme, jossa kävimme toiveitamme läpi. Selvittelimme kustannusarviota ja pohdeimme mahdollista pohjapiirrosta. Itse olimme välillä vielä kovin hakoteillä erinäisistä asioista, kuten minkä lämmitysmuodon haluaisimme taloomme tai minkälainen talopaketti meitä kiinnostaa. Vesikattoon asti, viittä vaille valmis, sisustusta vaille valmis, muuttovalmis ja mitä niitä oli. Edustajat jaksoivat kiltisti selvittää meille eri vaihtoehdoista ja saimme suuntaa antavaa hinta-arviota toiveidemme mukaisista taloista. Näytti pikkuhiljaa siltä, että rakentaminen voisi olla se meidän juttu!

Tästä alkoi koko taloprojektin suunnittelu
(Eri asia mitkä näistä toteutui ja muuttui matkan varrella)

Sovimme eri edustajien kanssa, että he tekevät meille pari luonnosta mahdollisesta tulevan talomme pohjasta, jotta saadaan laskettua vielä tarkempaa hintaa ja saadaan nähdä paperilla miltä meidän toiveet pohjapiirrustuksena näyttäisi. Tuntui ettei valmiista pohjista löytynyt sitä kaikinpuolin meille sopivaa ratkaisua. Eihän meillä silti ollut vielä edes katsottuna tonttia, että tulisiko kyseinen talo ikipäivänäkään olemaan sellainen, joka sopisi johonkin tontille josta tykkäisimme. Seuraavalla viikolla näimme eri vaihtoehtoja pohjasta ja muutamat olivat heti oman tuntuisia. Mahtavaa, miten kaikki toiveemme oli saatu paperille ja sellaiseksi kodiksi kuin halusimme. Pieniä muutoksia toki tehtiin ja pohdittiin eri vaihtoehtoja takan paikalle, väliseinille jne. Kotiin tuomisena jokaisesta firmasta aina iso kassillinen esitteitä, joita tutkiessa illat menivätkin. Katsotaan mihin päädytään vai päädytäänkö mihinkään...

1 kommentti:

  1. Samoja toiveita kuin meillä kun rakensimme, kiitos mukavasta blogista!

    VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.