lauantai 9. helmikuuta 2019

Kuinka saunan lasiseinä puhtaaksi? Sekä vinkki lasiseinän puhtaanapitoon!


lasiseinä, kylpyhuoneen lasiseinä, saunan lasiseinä, harmaa kylpyhuone, lasitehdas.com, classy 300, lpc classy, ppa minos ash, laattapiste, lasitus

Voihan kalkkinen vesi sentään! Meidän saunan lasiseinä oli kauheassa kunnossa jo nyt puolen vuoden asumisen jälkeen.  Etenkin  saunan lasiovi oli aivan täynnä vaaleita kalkkisaostumia ja kuivuneita vesipisaran muotoisia plänttejä vieri vieressä. Siitä se ajatus lähti, millä ihmeellä saisimme saunan lasiseinät puhtaiksi?

Puhdistuskokeilua lasiseinään
Perus puhdistus ikkunanpesuaineella ja lastalla ei selkeästi riitä, vaan kalkki tarttuu lasiin kuin liimattu, halusimme tai emme. Puhdistuksen jälkeen tilanne näytti aina hetkellisesti paremmalta, mutta lasin kuivuessa kalkkisaostumat olivat taas nähtävissä. Viikko viikolta lasit näyttivät aina vain kauheammilta ja viimein oli perehdyttävä lasien puhdistukseen paremmin. Toki tiesimme paikkakuntamme kalkkisesta vedestä jo aiemmasta kokemuksestamme ja talon rakennusvaiheessa pohdimmekin puolilasiseinän olevan järkevämpi vaihtoehto kokolasiseen saunan lasiseinään verrattuna. Ja näin jälkeenpäin mietittynä teimme selkeästi oikean valinnan. Suihkujen paikat suunniteltiin myös lasiseinän vastakkaiselle puolelle, eikä lasin viereen, mutta aina niitä pisaroita silti sinne lasiinkin asti lentää, etenkin saunanoveen.

Tiesimme, ettei seinän puhdistaminen olisi mikään helppo homma aiempien kokemuksiemme pohjalta ja kalkinpoistoon tarkoitettuja puhdistusaineitakin on kertynyt siivouskaappiimme jos jonkinmoisia vuosien varrella. Ajattelimme alkaa käymään aineita läpi yksi kerrallaan ja katsoa mikä soveltuu puhdistukseen parhaiten, jotta tiedämme sitten jatkossa mihin purkkiin kannattaa tarttua ensimmäisenä. Nettiäkin tuli koluttua läpi samalla, kun pesuaine yksi toisensa jälkeen osoittautui turhan tehottomaksi. Tuli kokeiltua muun muassa veteen liotettua astianpesukonetablettia ja jopa partavaahtoakin, jotka olivat internetin keskustelupalstojen mukaan osoittautuneet toisilla toimiviksi keinoiksi kalkkisaostumien poistoon. Ei toimineet nämä edellä mainitutkaan meillä halutulla tavalla.


kalkinpoisto, ikkunanpesuaine, universal stone, MrMuscle, Kiilto, Fairy, lasiseinän puhdistus, Cillit Bang


Tässä alla vielä listaa aineista, joita tuli kokeiltua ennen lopullisen ratkaisun löytymistä:
 
•    Perus ikkunanpesuaineet
•    eri merkkisiä kylpyhuoneen puhdistusaineita
•    Astianpesuainetabletti veteen liotettuna
•    MrMuscle
•    Universal Stone
•    Cillit Bang
•    Fairy
•    Partavaahto


Vinkkejä löytyy internetin keskustelupalstoilta jos jonkinmoisia ja monia jäi vielä kokeilematta,
kuten esimerkiksi:

•    Sitruuna
•    Etikka + fairy liuos
•    Etikka + sooda liuos
•    Ihmesieni
•    + monet kalkinpoistoon tarkoitetut aineet


Ratkaisu lasiseinän puhdistukseen
Vihdoin ja viimein tuli netissä vastaan niinkin yksinkertainen vinkki kuin vesi+ tuhka! Hetken pohdimme, että onko järkeä alkaa suttaamaan, mutta ei auttanut kuin kokeilla tätäkin vaihtoehtoa, sillä edelleen lasissa komeilivat ne pahimmat kalkkisaostumat paikoillaan. Osa ehkä hieman haalentuneena, mutta osa sitkeästi edelleen paikoillaan. Tietenkin osa kalkkijäämistä oli saatu pois jo näillä aiemmin kokeilemillamme aineilla ja sillä hankaamisella, kun aineita kokeiltiin lasiin yksi toisensa jälkeen. Takasta hakemaan tuhkaa, vettä joukkoon ja sekoittamaan mössöksi. Siitä sitten tätä mutavellin näköistä mössöä lasiin ja sienellä hankasin kevyesti. Painaa en uskaltanut ihan hirveästi, jotta lasi ei vaan missään nimessä naarmuuntuisi. Kun koko lasi oli käyty läpi, oli aika huuhdella se puhtaaksi. Voitte kuvitella, miltä pesuhuoneen lattia näytti, kun tuhkamössö valui pitkin lasia ja laattoja kohti viemäriä… Mutta mikä parasta, se kaikki kalkki, joka aiemmin oli pysynyt lasissa kuin liimattu, oli poissa! Hyvästi kaikki aineet, meillä käytetään tästä lähtien ehdottomasti vesi + tuhka seosta! Kuivasimme vielä lopuksi lasin kokonaan ja se oli kuin uusi, niin kiiltävä ja puhdas. Vihdoinkin! Olisimmepa kokeilleet tätä yhdistelmää heti ensimmäisenä, mutta eipä tullut mieleen, vaikka takan luukkuakin on usein tullut tuhkan avulla puhdistettua.


lasiseinän puhdistus, vesi+tuhka, ikkunan puhdistus, lasin puhdistus, kalkinpoisto, kalkki pois, tuhkalaatikko, saunanovi
 

Vinkki saunan lasiseinän puhtaanapitoon
Nyt kun lasiseinä oli puhdas, tuli mieleen heti kauhukuvat siitä, miltä lasi näyttäisi taas muutaman suihkuttelukerran jälkeen, kun kalkkinen vesi roiskuu lasiseinään ja kalkkisaostumia alkaa pikkuhiljaa kertyä enemmän ja enemmän. Taas puhelin käteen ja googlettelemaan. Olin nähnyt joskus keskustelun jostain aineesta, joka helpottaisi puhtaana pitoa. Löytyikin muutamia eri aineita, joita ihmiset ovat kertoneet käyttäneensä saunan lasiseiniin hyvin tuloksin. Pääasiassa aineet olivat järjestään auton ikkunoihin tarkoitettuja. Eniten positiivisia kommentteja löysin Motonetin Viis sateesta aineesta. Nykyisin tätä myydään nimellä Turtle Wax Clearvue Rain Clear. Tämä lasiin laitettava pinnoite hylkii vettä ja likaa, sekä tekee lasista helpommin puhtaana pidettävän. Lukemieni keskustelujen pohjalta uskalsimme ottaa aineen kokeiluun.


turtle wax, clearvue rain clear, viis sateesta, vettähylkivä pinnoite, puhtaanapito, vinkki, idea
Ainetta levitettiin lasiseinään molemmin puolin ja annettiin kuivua harmahtavaksi, jonka jälkeen sama käsittely toistettiin ja annettiin taas kuivahtaa. Toisella kerralla jo huomasi, kuinka lasi hylkii ainetta ja pisarat valuivat lasia pitkin iloisesti kohti lattiaa. Kun toinen kerros ainetta oli kuivahtanut, huuhdeltiin lasi vedellä ja pyyhittiin talouspaperilla kauttaaltaan kuivaksi. Tämän jälkeen homma oli valmis. Lasiin ei jäänyt mitään näkyvää kalvoa, mutta lasi tuntuu liukkaammalta. Suihkussa käydessä vesipisarat suorastaan tippuvat lasista alas, eivätkä jää lasin pinnalle kuivumaan. Lasi on pysynyt puhtaana ja on kuin uusi. Kyllä kannatti. Katsotaan, kuinka kauan tämä pinnoite pysyy lasissa ja uusitaan sitten tarpeen tullen. Ei kiitos enää koskaan epäsiistin näköistä lasiseinää meidän kylpyhuoneeseen.
Voin ehdottomasti suositella kaikille etenkin tällaisen kalkkisen veden alueilla asuville tätä tuhka + vesi yhdistelmää puhdistukseen sekä yllä mainittua ainetta lasiseinän puhtaana pidon kannalta. Toki omalla vastuulla ja kannattaa ensin kokeilla pienelle alueelle, mutta meillä ainakin toimi moitteetta ja lasi pysyi hyvänä ja on edelleen kuin uusi. Harmittaa, että en huomannut ottaa kuvaa meidän kalkkisesta lasiseinästä ennen puhdistusprojektia. Olisi nimittäin ollut kiva esitellä teille ennen ja jälkeen kuvat, joissa todellakin olisi ollut melkoinen ero. Mutta pääasia, että lasi on nyt puhdas ja puhtaanapitoonkin löytyi helpotusta!Lue lisää:


10 kommenttia:

 1. Olipa kiinnostavaa lukea vinkkisi lasien puhtaanapitoon. Kerro ihmeessä kokemuksiasi tuosta lasin käsittelystä muutaman viikon kuluttua. Laitoimme kerran auton lasiin tuon kaltaista (toista) vahaa ja ajan kuluessa lasi muuttui aika hankalasti putsattavaksi ja suttuiseksi - toivottavasti toimii sisätiloissa paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuon aineen laitosta on melkein 2kk kulunut enkä voisi olla tyytyväisempi, että uskallettiin kokeilla! Lasi pysyy puhtaana ja vesipisarat valuvat kauniisti alas lasista eivätkä ole kuivuneet lasiin enää rumia kalkkitahroja jättäen. Lasi on kuin uusi. Eli ainakin meillä toimii hyvin :)

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä. Onko teidän lasiseinä musta vai hiilenharmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tummanharmaa oli muistaakseni "värikoodi" jonka valitsimme tilausta tehdessämme :)

   Poista
 3. Hei, miltä näyttää lasiseinä nyt vuoden jälkeen, voitko edelleen suositella ainetta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kysymästä! Lasiseinä on pysynyt erittäin siistinä ja mitään kalkkijäämiä ei ole lasiin jäänyt. Voin todellakin suositella kyseistä käsittelyä! Ajattelin uusia käsittelyn tulevan kevään aikana, jotta lasiseinä pysyy yhtä helppona pitää puhtaana jatkossakin :)

   Poista
 4. Onpas upea tuo teidän saunan lasiseinä laattoineen! Tulin etsimään äidilleni tietoa seinän puhdistusta varten. Kalkkisaostumat ja muut kertyy tosi nopeasti pintaan kuulemma sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti vinkeistä oli apua äidillesi ja pääsee siivouksen osalta helpommalla jatkossa!

   Poista
 5. Hei
  Kiitos tuosta Turtle Wax-suojausvinkistä.

  Tässä yksi puhdistusvinkki lisää: sain saunan lasipinnoista kalkkisaostumat pois keraamisen lieden puhdistusterällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, aina nuo teräjutut vähän mietityttää, ettei vaan saa vahingossa naarmutettua lasia...

   Poista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.