sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Minkä väristä maalia laitetaan? Mikä sävy? Mikä kiiltoaste?


Siinäpä niitä. Nimittäin meillä viime päivinä urakalla päässä pyörineitä kysymyksiä. Listaa voisi vielä jatkaa monella kysymyksellä: Mitkä värit sopivat yhteen? Eihän tämä taita siniseen? Laitetaanko maalia vai sittenkin tapettia? Entä jos tätä maalia laitetaankin tuonne, niin mitä laitetaan tänne? Jne. jne. 


Teknos, maalisävyt, kiiltoaste, NCS S 1500-N, NCS S 2500-N, NCS S 3500-N, NCS S 6000-NLopullisten pintamateriaalien valinta on nyt käsillä, kuten varmaankin osasitte päätellä aloituksesta. Kittaus ja tasoitushommat on saatu koko talon osalta päätöksen. Seinät ja katto ovat pohjamaalissa. Sisäkatto on saamassa parhaillaan pintaansa lopullisen maalin. Kaikki on niin tasaista, eikä kipsilevyjä erota enää seinistä tai katosta. Tasoitetyö Jussi Elolle iso kiitos laadukkaasta työstä tätäkin kautta! Ja mikä parasta, kipsilevyjen ruskea väri on poissa. Meillä on valkoista ja valoisaa, jonka ansiosta koko tuleva koti tuntuu heti paljon tilavammalta. Taloon astuessaan ei tunne enää tulevansa keskelle rakennustyömaata, vaan talo tuntuu jo niin paljon valmiimmalta viime viikkoihin verrattuna. Aiemmin tulevaan kotiin muutto on tuntunut vielä kovin kaukaiselta ajatukselta, mutta viimein alkaa tuntumaan, että ei aikaakaan, kun saadaan jo aloittaa tavaroiden pakkaaminen muuttolaatikoihin. Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle ja palataan takaisin maanpinnalle ja maalivalintoihin.



Tasoitetyö Jussi Elo, levytetyn sisäkaton maalaus, Tikkurila siro himmeä, Tikkurila siro himmeä kattomaali, kattomaali, valkoinen
Ensimmäisenä päätettäväksi tuli katon sävy. Valkoinen tietenkin, mutta siihenkin on tarjolla eri maaleja ja sävyjä niin paljon kuin on maalareitakin. Kyselin apuja myös Facebookin Rakentajat 2018- ryhmässä, jossa kanssa rakentajien kesken on tullut vaihdettua jos jonkinlaista rakentamiseen liittyvää vinkkiä ja ideaa. Soitin asian tiimoilta myös Tikkurilan maalilinjaan, josta sainkin erittäin asiantuntevaa ja monipuolista neuvontaa maaleihin liittyen. Ihan jo yhden puhelun aikana opein taas paljon uutta maaleista ja niiden sävyistä. Suosittelen ehdottomasti Maalilinjaa, mikäli jokin maalaamiseen tai sävyihin liittyvä asia mietityttää! Katon päädyimme lopulta maalaamaan monelta suunnalta kuultujen suosituksien jälkeen valkoisella Tikkurilan Siro himmeä kattomaalilla. Tikkurilan paperi sävy oli myös suosittu monen rakentajan keskuudessa ja tämä oli meilläkin hyvänä toisena vaihtoehtona. Tästä tosin löytyi vähän ristiriitaista tietoa sen suhteen, että näyttävätkö perus kattolistat kellertäviltä maalin rinnalla vai eivät. Meille ei kattolistoja ole tulossa, joten emme asiaa sen enempää lähteneet selvittämään, kun asia ei meidän projektia sinänsä kosketa. 


Toiset talofirmat tarjoavat sisustussuunnittelijan avuksi rakennusprojektiin helpottamaan rakentajan päätöksiä. Useimmiten sisustussuunnittelijan apu kuuluu hintaan, mikäli talo tulee avaimet käteen periaatteella. Me päädyimme aikanaan talopaketin valmiusastetta pohtiessamme kuitenkin sisusta itse toimitukseen, sillä halusimme päästä tekemään tulevaa kotiamme myös itse. Emme myöskään halunneet rajoitettua mallistoa, josta valita kalusteita ja pintamateriaaleja. Tosin nykyään toisilla firmoilla on jo monipuoliset valikoimat, joista saa valita ja jos sopivaa ei löydy, niin voi tilata muualta ja saada jonkun hyvityshinnan kyseiselle tuotteelle. Usein talofirmojen kanssa kaikki päätökset pitää tehdä kovin ajoissa, eivätkä huoneetkaan ole tällöin vielä valmiina, kun päätökset pitää olla jo tehtynä ja kirjattuna ylös. Osa rakentajaystävistämme ovatkin harmitelleet ajoissa tehtyjä päätöksiä. Mieli on saattanut muuttua matkan varrella tai hyvä että kaikkia tehtyjä valintoja enää edes muistaa, kun pintamateriaalien asennus aloitetaan. Toki yhtenä vaihtoehtona olisi myös palkata sisustussuunnittelija tai ostaa sisustuskonsultaatiota ammattilaiselta, mikäli tällaiseen koetaan tarvetta. 


Tunnetila Sisustuspalvelu, Värisilmä, Tunnetila, Sisustussuunnittelija


Itse olemme pärjänneet tähän asti ilman ulkopuolista apua, mutta seinämaalien valinnassa turvauduimme Värisilmän apuun ja haimme heiltä vielä vahvistusta suunnitelmillemme, ettei tule tehtyä maalien kanssa esimerkiksi jotain suurta virhettä ja jouduta oman tyhmyytemme takia maalailemaan mitään uudelleen. Värisilmässä on tarjolla Tunnetila niminen sisustuspalvelu, jota kokeilimme hyödyntää. Värisilmän mukaan Tunnetila on sisustuspalvelu, jonka avulla luot omia toiveitasi ja tarpeitasi vastaavan kodin. Asiakkaat saavat palvelukseensa koko projektin ajaksi henkilökohtaisen sisustusneuvojan, joka auttaa muuttamaan ideat ja haaveet toimivaksi kokonaisuudeksi sovitun budjetin mukaisesti. Palvelun kautta on mahdollista saada 3D-kuvat esimerkiksi tulevasta kylpyhuoneesta ja näin ollen hahmottaa paremmin, miltä valmis tila tulee näyttämään. Tunnetila sisustuspalvelu maksaa 200 euroa ja tämä 200 euroa hyvitetään takaisin, mikäli Värisilmästä tilaa tuotteita yli 2000 eurolla. Ostopakkoa ei kuitenkaan ole, joten menimme avoimin mielin tutustumaan ja katsomaan, mitä Värisilmällä olisi meille tarjota. 





Tunnetila Sisustuspalvelu, Värisilmä, Tunnetila, SisustussuunnittelijaApunamme toimi Minna Hakanen Porin Värisilmästä. Hänen kanssaan menimme ensin katsomaan rakennukselle tulevia tiloja ja käymään läpi suunnitelmia. Kuten aiemmin olen moneen otteeseen kirjoittanut, on Pinterest, Facebookin sisustusryhmät ja muut vastaavat olleet kovassa seurannassa. Kuvia on tallennettu tietokone ja puhelin täyteen. Pöydät ovat myös täyttyneet Tikkurilan ja Teknoksen värimalleista, joita on yritetty vertailla pienistä pahvinpaloista. Kokosimme suunnitelmat yhteen ja annoimme nämä Minnan matkaan, jotta hän voi rauhassa tutustua, mikä meitä miellyttää ja millainen on meidän tyylimme. Minna kokosi suunnitelmat puhtaaksi ja etsi Värisilmästä meille sopivia vaihtoehtoja koko talon osalta ja esitteli ne meille. Kuten aiemmin blogissa jo kerroinkin, niin kylpyhuoneen kaikki laatat, wc:n seinälaatat sekä vinyylilankku löytyi muualta, joten näiden osalta emme Värisilmän kanssa päässeet kauppoihin. Maalien ja tapettien osalta apu tuli tarpeeseen ja nämä otamme Värisilmästä. Löysimme Värisilmästä myös wc:n ja kodinhoitohuoneen lattialaatat, jotka ovat vielä uupuneet. Nyt olisi siis kaikki materiaalit päätettynä!


Tulevaan kotiimme ei tule yhtäkään valkoista seinää. Valoisaa kyllä ja hillittyä, nimittäin vaalean harmaa Teknoksen NCS S 1500-N toimii meillä niin sanottuna yleisvärinä. Sisustuksella saa tuotua helposti värejä ja ilmettä eri tiloihin ja sisustusta muuttamalla on helppo vaikuttaa huoneen värimaailmaan, kun yleisilme on selkeä. Värikoodin perässä oleva tunnuskirjain N tarkoittaa neutraalia, joten maalin ei pitäisi taittaa mihinkään toiseen väriin. Emme missään nimessä halunneet, että vaaleanharmaa seinämme näyttäisi jossain valossa yhtäkkiä vaaleansiniseltä. Toki ihmiset näkevät kaikki värit eri tavalla ja jokaisella on oma makunsa ja mielipiteensä. Itse näin maaleja tutkiessa jonkun sävyn taittavan vihreään ja Mikko puolestaan siniseen, yritä nyt siinä sitten päättää mitä maaleja valitaan. Pakko todeta, että Minnasta oli kyllä iso apu värien valinnassa, sillä hän osasi etsiä juuri oikeat toisiinsa sopivat sävyt toiveidemme perusteella ja osasimme pudottaa pois vaihtoehtojen joukosta myös osan helposti toiseen sävyyn taittavista vaihtoehdoista. Luotamme ammattilaiseen. 



NCS S 1500-N, NCS S 2500-N, NCS S 3500-N, NCS S 6000-N,Tikkurila takorauta, Teknos
Makuuhuoneissa ja vierashuoneessa tulemme maalaamaan tai tapetoimaan tehosteseiniksi joko yhden tai pari seinää ja huoneiden muille seinille tulee tehosteseinän kanssa yhteensopiva maali. Mitään räikeitä sävyjä tai isoja kukkatapetteja meillä ei tulla edelleenkään näkemään, vaan melko turvallisilla yksivärisillä valinnoilla mennään. Suunnitelmissa Teknoksen sävyjä NCS S 2500-N, NCS S 3500-N, NCS S 6000-N sekä Tikkurilan takorautaa ainakin. Kaikki meille tulevat maalit tulevat puolihimmeänä, jotta ne kestävät pyyhkimistä, eikä seinään jää heti jälki, kun jotain likaa tarvitsee seinästä pyyhkäistä. Tärkeä huomio etenkin koira- tai lapsiperheessä. Käyn vielä tarkemmin värejä ja sävyjä läpi, kunhan huoneet saadaan maalattua / tapetoitua ja saan laitettua samalla kuvaa maalatusta seinästä. Samalla nähdään tuliko tehtyä oikeat valinnat vai meneekö joku väri vaihtoon. Onneksi maalata voi aina uudelleen, jos jokin valinta ei myöhemmin miellytäkään. Toki toivotaan, että kaikki menisi kerralla nappiin! Tällä hetkellä tekemämme valinnat ainakin tuntuvat oikein hyviltä, enkä malta odottaa tulevia vapaapäiviä, jolloin pääsen aloittamaan seinien maalauksen. 



 Kurkkaa myös seuraavat suositut postaukset:

Wc





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.