maanantai 12. maaliskuuta 2018

Joko saa sisustaa? Missä meidän tavaramme ovat nyt?

 
ikea, kynttilälyhty, kynttilänjalka, säilytysrasia, sisustus


Alustavia suunnitelmia tulevasta sisustuksesta olen pyöritellyt mielessäni jo talon suunnittelusta alkaen. On pitänyt esimerkiksi miettiä, että olohuoneeseen mahtuu sohva ja tv taso suunnitellusti sekä makuuhuoneeseen jää tarpeeksi tilaa sängyn ja yöpöytien sijoittelun jälkeenkin. Nyt kun talo alkaa olla pian sisältä pohjamaalissaan, ovat tulevat sisustusratkaisut alkaneet pyöriä enemmänkin mielessä ja lopullisia päätöksiä on alettava tekemään. On mietittävä hieman, mitä tavaroita tulee mihinkin huoneeseen ja minkä väristä tapettia tai maalia tullaan laittamaan seiniin. Ei ole kiva, että harmaa sohva esimerkiksi hukkuisi samanväriseen seinään tai vastaavaa. Heti kun tilat alkoivat paremmin hahmottua, on ollut paljon helpompi miettiä suunnitelmia eteenpäin. Osa ajatuksissa pyörineistä suunnitelmista pysyy edelleen voimassa ja osa tulee muuttumaan suuntaan tai toiseen. Suurimmaksi osaksi sisustuksesta perheessämme vastaan minä, mutta miehenkin mielipiteitä kuunnellaan... Ainakin välillä :D

Missä ovat kaikki meidän tavaramme ja huonekalumme, jotka eivät ole vuokrakämppäämme mahtuneet? Tämä onkin usein kuultu kysymys. Olemme koittaneet jo molempien aiempia omakotitaloja myydessä pohtia, mitä tulemme tarvitsemaan uudessa kodissa ja mitä emme. Olemme yrittäneet karsia huonekaluja ja tavaroita, jotta emme turhaan säilyttäisi esimerkiksi isoa sohvaa tai ruokaryhmää tilaa viemässä, jos näitä ei ole tarkoituksenakaan ottaa uudessa kodissa käyttöön. Ihan kaikkea ei tietenkään vielä tässä vaiheessa ole voinut tietää, mutta ainakin ne, joiden osalta tilanne on ollut selvä, on laitettu suosiolla myyntiin tai vastaavasti säilöön. Osa jouduttiin säilyttämän "ehkä" ajatuksella varustettuna, kun emme tarkkaan vielä tiedä, mikä tulee mahtumaan mihinkin ja löytyykö jokaiselle paikka vai ei. Paljon on kaikkea ollut myös tuplaten, joten senkin takia Tori.fi ja Facebookin myyntiryhmät ovat olleet kovassa käytössä. Kauppa on onneksi käynyt hienosti ja tavarat löytäneet ostajansa.
 
 
Saippuapumppu, NYHAMMAR musta, pumppupullo, jysk, sisustus
Jyskistä heräteostoksena pumppupullot ja "talo"
Kaikki muu irtaimisto, joka ei vuokra-asunnossamme ole käytössä, on säilytyksessä vanhempieni luona, josta onneksi löytyi paljon lämmintä varastotilaa ja saimme kaikki tavaramme heidän varastoonsa odottelemaan uuteen kotiin pääsyä. Ei onneksi tarvinnut vuokrata mitään erillistä varastoa rakentamisen ajaksi tai tunkea tämän hetkistä vuokra-asuntoa täyteen ylimääräistä tavaraa ja huonekalua. Pakko kyllä myöntää, että en täysin muista, mitä kaikkea varastossa olevat pahvilaatikot pitävät sisällään. Saattaa jopa löytyä yllätyksiä sitten laatikoita purettaessa! "Ai meillä on tällainenkin", "En muistanutkaan tätä!" Ja olenhan toki ostanut jo hieman heräteostoksiakin valmiiksi tulevaa kotia varten! Heräteostoksia = tietenkin tarkkaan harkittuja ostoksia!! (Mikko voi olla lukematta tuon heräteostos kohdan...). Ettekö olekin samaa mieltä siitä, kun kaikkea hankkii jo nyt valmiiksi, niin eivät ole sitten myöhemmin enää rasitteena ja rahaa viemässä nämä jo hankitut ostokset?! Ihan kuin rahaa säästäisi, kun ei sitten loppuvaiheessa tarvitse mukamas enää hankkia mitään. Heh heh...
 

Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, etten liikaa vielä hanki mitään uusia huonekaluja tai suorita isompia ostoksia. Välillä tekisi kyllä jo mieli ostaa kaikenlaista ja juosta pitkin eri huonekalu- ja sisustusliikkeitä hankkien kaikkea uutta ja ihanaa. Eikä asiaa auta yhtään se, että nettikaupat ovat pullollaan kaikkea hienoa ja eri sisustusryhmistä bongaa joka päivä uusia mahtavia ideoita, joita voisi toteuttaa tulevassa kodissa. Haluan kuitenkin katsella tulevan kotimme nurkkia rauhassa ja pohtia ajan kanssa, mikä sopisi mihinkin ja mikä saattaisi toimia juuri meidän kodissa, ettei tule tehtyä hätiköityjä ostoksia. Joku suunnitelma voi tuntua tällä hetkellä ajatuksissa hyvältä, mutta todellisuudessa se voikin tehdä tilasta ahtaan tai epäkäytännöllisen, joten koitan malttaa vielä hetken aikaa. Yritän totutella samalla ajatukseen, että kaiken ei tarvitse olla heti ensimmäisen talossa asutun viikon jälkeen valmista. Tällä hetkellä mielipuuhaani onkin lueskella blogeista sisustusjuttuja ja löytää hyviä ideoita esimerkiksi pesuhuoneen naulakoihin tai olohuoneen valaisimiin. On aivan eri nähdä tuotteet käytössä valmiissa kodissa, kuin katsella niitä paketissa kaupan hyllyllä.
 
Haluan että tulevassa kodissa jokaisella tavaralla on oma paikkansa, eikä tavaraa ole hankittu vain ostamisen ilosta ja tungettu sinne tänne ilman ajatusta siitä, että mikä sopii mihinkin. Ihan jo siivoamisen kannalta en halua jokaisen hyllyn ja lipaston päällisen olevan täynnä koriste-esineitä ja imuroidessa väistellä ja varoa ylimääräisiä joka paikkaan ripoteltuja tavaroita tai ylimääräisiä huonekaluja. Pidän pysyvistä lopputuloksista, enkä halua olla vaihtelemassa sisustusta joka viikko tai pyörittämässä jatkuvasti huonekaluja huoneesta toiseen. Uuteen kotiimme olen ajatellut tuoda ilmettä myös tauluilla ja muutamaan otteeseen olenkin jo meinannut ostaa esimerkiksi Deseniolta kauniita julisteita ja kehyksiä, mutta olen päätynyt odottamaan ensin, että huonekalut ovat löytäneet paikkansa ja taulujen lopulliset paikat alkavat hahmottua. Koen, että tämän jälkeen on helpompi miettiä, millaiset taulut sopisivat mihinkin tilaan. Haluan panostaa myös valaisimiin, sillä ne vaikuttavat niin paljon huoneen ilmeeseen ja tunnelmaan. Valaisimista löytyykin vaihtoehtoja aivan liikaa, voi tätä valinnan vaikeutta! Toisalta on taas mielettömän hienoa, kun voi lähteä suunnittelemaan sisustusta aivan puhtaalta pöydältä ja valita lopulta suosikkinsa kaikkien upeiden vaihtoehtojen joukosta.


ferm living, plant box, kukkalaatikko, ferm living plant box
Ferm Livingin Plant box miellyttää kovasti silmää
kuva täältä
Olen huomannut myös muutoksia mieltymyksessäni esimerkiksi huonekasveja kohtaan. Aiemmin en ole oikein osannut käyttää huonekasveja mukana sisustuksessa ja olen ollut huono myös pitämään niitä hengissä, joten tästäkään syystä niitä ei ole aiemmassa kodissani montaakaan nähty. Mikko puolestaan saa pidettyä kasvit hengissä ja hoitaa meillä kaikki kukkien ja kasvien kastelut, joten olenkin netissä surffatessani kiinnittänyt huomiota hienoihin sisustukseenkin sopiviin kukkapurkkeihin ja -laatikoihin, joten huonekasvit eivät ole enää poissuljettu ajatus. Mikko hoitakoon ne edelleen ja minä valitsen niille sopivat astiat. En kuitenkaan halua mitään joka suuntaan hapsottavia kammotuksia tai pitkin seiniä kiipeileviä kasveja meille. Fiksut ja yksinkertaiset kasvit ovat tervetulleita, muut pysyköön poissa. Yksi asia mikä ei puolestaan ole muuttunut mihinkään, on se, etten tykkää tavarapaljoudesta. Pyrin siihen, että säilytän vain ne tavarat, joille on oikeasti käyttöä. Muut joutavat myyntiin ja saamaan uuden kodin jonkun muun kotoa. En pidä siitä, että tavaroita tai huonekaluja täytyisi pitää niin kauan, kunnes ne ovat loppuun kulutettu tai hajoavat. Vain sen takia, että ne on joskus tullut hankittua tai saatua jostain. En pidä myöskään siitä, että niitä tavaroita, joita ei tule missään vaiheessa pidettyä esillä, pidetään vain kaapin täytteenä tilaa viemässä.
 
Moni kysyy, mitä tyylisuuntaa tuleva kotimme edustaa. En halua luokitella kotiamme minkään tyylisuunnan mukaisesti, vaan kotiimme tulee juuri sitä, mistä pidämme ja mikä miellyttää silmäämme. En koe myöskään ongelmaksi hankkia jotain sellaista, mikä on tällä hetkellä in ja löytyy jo monen muunkin kodista. Meidän kotimme on kuitenkin aina meidän näköisemme, eikä kenenkään muun koti, vaikka samoja huonekaluja tai tavaroita sieltä löytyisikin. Kodin täytyy olla sellainen, että siellä viihtyy sekä uskaltaa elää ja olla. Ei miljoonia maksavia koriste-esineitä, joita tarvitsee suojella, ettei koira joskus hännällään huiskaise niitä alas hyllyltä tai vitivalkoista arvokasta mattoa, jonka päälle ei uskalla astua, ettei se likaannu. Tosin ei meillä niitä miljoonia olisikaan, eikä vitivalkoinen matto tunnu meidän kotiimme järkevältä vaihtoehdolta, joten eiköhän tästäkin kodista saada juuri meille ja meidän toiveisiimme sopiva, sellainen meidän oma koti, johon aina kiva palata uudelleen ja uudelleen!
 
Alla vielä kuva, miltä meidän tuleva kotimme näytti tänään kun poikkesimme paikanpäällä!
 
 
pohjamaalaus, seinien tasoitus, Jukkatalo, omakotitalon rakentaminen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.