torstai 3. lokakuuta 2019

Terassin rakentaminen osa 2: rungon rakentaminen


terassin rakentaminen, terassi, terassi perustukset, terassirunko, patiokauppa, betonilaatta, runko, runkopuu, koolausväli, naulatulppa, terassiprojekti


Kuinka rakennetaan kestävä terassi? Entä millainen runko ja perustukset ? Näistä olemme ottaneet selvää ja tähtäämme siihen, että meillä olisi vuosienkin päästä vielä tukeva ja kestävä terassi käytössämme. Aiemmassa terassia koskevassa postauksessa käsittelin valitsemaamme terassin pintamateriaalia komposiittilautaa. Postauksen löydät täältä: Terassien rakentaminen osa 1: materiaalin valinta. Tässä postauksessa pääset seuraamaan, kuinka terassimme runko rakentuu sen jälkeen, kun käytettävä pintamateriaali oli valittu.Terassin vaiheet kuvien kera selitettynä:Koko terassiprojekti aloitettiin runkopuiden hakemisella. Runkopuuksi valitsimme painekyllästettyä 2x6 lankkua. Eli vahvaa ja kestävää rakennetta tekeillä, eikä tarvitse muutaman vuoden päästä olla korjailemassa lahonneita lautoja tai notkuvia rakenteita. Painekyllästetty puutavara on siis käsiteltyä puuta, joka on kyllästetty suoja-aineilla yli-/alipaineessa. Tämä menetelmä estää puun lahoamista, hyönteisten tuhoja ja parantaa puun säänkestoa.


terassin perustukset, sokkelin hyödyntäminen, terassin rakentaminen, kulmaraudan kiinnittäminen, betonikiila-ankkuri, lenkkiavain, komposiitti, tukipuu, kynnys
Ensimmäisenä kiinnitettiin kulmarauta kiinni sokkeliin betonikiila-ankkureilla. Tästä otetaan tuki seinänvierustan runkopuille. Pitäisi kuulemma olla kestävä ja tukeva systeemi.
terassi, terassin rakentaminen, terassirunko, runkopuut, komposiittiterassi, komposiitti, kulmarauta, tukipuu, betonikiila-ankkuri
Tämän jälkeen asetettiin runko-/koolauspuut 30 cm välein, sillä komposiittilaudan koolausväli tulee olla K 300 mm, jotta saadaan kestävä ja jalan alla notkumaton terassi. Kuvassa takaterassi, jossa lautojen keskituki saatiin otettua hyvin katoksen pystytolpista. Lautojen ulompi pääty tukeutuu terassin alemmalle tasolle valettua betonilaattaa vasten. (kts. myöhemmin olevat kuvat)


terassi, terassin rakentaminen, ulko-ovi, koolaus, komposiitti, askelmat, rappuset, runko, rakenne, rakentaminen
 Myös etuterassille asennettiin runko-/koolauspuut 30 cm välein, kuten takanakin. En malta odottaa, että pääsemme eroon tuosta trukkilava askelma virityksestä, joka on kyllä kiltisti palvellut meitä jo rakennusprojektin alkupuolelta lähtien, mutta mieluummin sitä kotiinsa menisi ihan askelmia pitkin trukkilavojen sijaan.


muotti, valumuotti, betonimuotti, rakentaminen, betonimuotin rakentaminen, jukkatalo, terassin rakentaminen, terassi, kottikärryt, peltikatto, runkopuut, sora, sorapatja
Takaterassin alatason osalle aloitettiin rakentamaan valumuottia. Jo siirtonurmen asennusta edeltävien maatöiden yhteydessä takaterassin kohdalle valmiiksi tuotu sora tasattiin oikeaan korkoonsa laserin avulla. Muutama kottikärryllinen saatiinkin työntää etupihan puolelle täytteeksi.


terassi, raudoitus, betonivalu, betonimuotti, rakentaminen, terassinteko, rakennusblogi, raudoitusverkko
Takaterassi tehdään kahteen eri tasoon. Alempi taso toteutettiin betonilaatan päälle. Kuvassa muotti valmiina betonivalua varten. Laatan kulmaan tullaan sijoittamaan ulkoporeallas.


muotti, valumuotti, betonimuotti, rakentaminen, betonimuotin rakentaminen, valu, betonivalu, raudoitus, pumppuauto, lohjarudus, betoniauto, betoni, säänkestävä, säänkestävä betoni
Valuhommiin päästiin 20.8 auringon paistaessa. Muotin reunalla näkyvät metallilätkät painettiin laatan sivuille kun valu oli hieman jähmettynyt. Näihin tullaan myöhemmin hitsaamaan terassin rima-aidan metallitolpat kiinni. Metallitolpat puolestaan tullaan vuoraamaan puulla. Tukevat aitatolpat siis tulossa, ei pitäisi heilua, vaikka vähän nojailisi.betonivalu, terassilaatta, betoniterassi, K37, säänkestävä betoni, terassin rakentaminen, komposiitti terassi, betonimuotti, muotti, huokoistettu betoni
Laatan valuoperaatio suoritettu onnistuneesti. Betonina käytettiin säänkestävää lujuusluokitukseltaan K37 huokoistettua betonia, joka kestää esimerkiksi talvella jäätymistä ja kastumista huokoistuksen sekä suuremman lujuusluokituksen ansiosta. Eli laatta ei kärsi tai rapistu talviolosuhteissakaan.
Laatasta valettiin 15cm paksu.


terassi, terassin rakentaminen, terassirunko, patiokauppa, betonilaatta, runko, runkopuu, koolausväli, naulatulppa, terassiprojekti
Tämän kuvan näittekin jo postauksen alussa. Laatan kuivumisen jälkeen pääsimme kiinnittämään alemmalle tasollekin runkopuut samalla K300mm koolausvälillä kuin aiemmissa vaiheissakin. Puut kiinnitettiin betoniin kiinnittämiseen tarkoitetuilla naulatulpilla. Ensin poraten reikä puuhun sekä betoniin, tämän jälkeen lyötiin naulatulppa paikoilleen.ulkoporeallas, ulkoporealtaan kuljettaminen, kaaskeri, ulkoporeallas terassille, ulkoporeallas perustukset,mastersauna, Kun terassin runko oli valmiina ja betonivalu oli kuivunut takapihalla riittävästi, oli aika siirtää ostamamme ulkoporeallas viimeinkin paikoilleen. Tätä päivää oli odotettu, nimittäin kuvassa oleva paketti odotteli melkein kuukaudenpäivät terassiprojektin etenemistä siihen pisteeseen, että allas voitiin siirtää paikoilleen ja kytkeä käyttöön. 

Runko saatiin siis valmiiksi edellä kerrotulla tavalla. Tällä hetkellä tehdään viimeisiä loppusilauksia terassiprojektiin ja tästä vaiheesta tulossa myös oma postauksensa, kunhan saadaan viimeisetkin aitarimat ja komposiitit paikoilleen, joten jääkäähän kuulolle!
Lue myös:

Terassien rakentaminen osa 1: materiaalin valinta

Pihatöitä ja ulkoporealtaan hankinta

Esittelyssä sauna ja pesuhuone


3 kommenttia:

 1. Me rupeamme juuri myös remppaamaan meidän uutta terassia ja yritämme hoitaa mahdollisimman pitkälle itse miehen kanssa. Tuohan on kätevä, että ottaa tuollaisia vanhoja trukkilavoja väliaikaisiksi portaiksi, sillä olemme juuri miettineet, että miten pääsemme helposti astumaan kotiin ilman terassia. Todella hienon näköinen piha ja talo muuten!

  VastaaPoista
 2. Kiva että löysit blogimme ja jätit viestiä :) Juu trukkilavat ovat kyllä käteviä milloin missäkin. Kuljettiin jo talon rakennesvaiheessa myös trukkilavojen kautta sisälle taloon kun maanpinta oli vielä alempana ja tarvittiin koroketta.

  Tsemppiä teille terassiprojektiin ja hyvää syksynjatkoa!

  VastaaPoista
 3. Meillä on samanlainen urakka juuri alkanut. Valumuotit jo paikallaan ja seuraavaksi betoninvaluhommiin. Saa nähdä tuleeko valmista vielä tänä kesänä ja riittääkö lämpimiä päiviä nauttia terassista. Oi kuinka ihanaa olisikaan jos meillekin saisi ulkoporealtaan!

  VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.