maanantai 17. syyskuuta 2018

Pohjatyöt siirtonurmelle: tasoitusta, kalkitusta, möyhennystä, jyräystä...


maatyöt, siirtonurmen pohjatyöt, siirtonurmi, 612x, teknos 612x, talon maalaaminen, kaadot, korot


Maalaushommat saatiin hoidettua hienosti porukalla pois alta vielä ilmojen suosiessa. Nyt talo ja autotalli ovat molemmat kahteen kertaan maalattuna ja valmiita ottamaan tulevan syksyn ja talven vastaan (Yllä olevassa kuvassa vielä kesken). Niinhän siinä lopulta kävi, että pihatöiden kimppuun päätettiin lähteä vielä tämän vuoden puolella, kun ilmatkin edelleen suosivat. Pohdimme pitkään jätämmekö pihatyöt kokonaan ensikesään, mutta ajatus pihan saamisesta käyttökuntoon houkutteli kovasti. Helpottaisi kummasti koirienkin kanssa, kun oma piha olisi käytössä. Samoin sisälle kulkeutuvan hiekan ja kuran määrä vähenisi. Ja onhan se aina yksi iso homma vähemmän ensi keväänä, kun nyt jaksaa vielä ahertaa.Unelmista toteutukseen blogi, rakennusblogi, Jukkatalon rakentaminen, siirtonurmen asennus, maatyöt, pohjatyöt,
Tilanne ennen kaivurin saapumista
Helppoutensa / nopeutensa takia ajatus siirtonurmesta oli pyörinyt jo pidempään ajatuksissa ja aloin ottamaan asiasta enemmän selvää, jotta voisin vakuuttaa myös Mikon siirtonurmen hankinnan kannattavuudesta. Tähän aikaan vuodesta siirtonurmen voi vielä hyvin asentaa. Helteet eivät enää häiritse, sadetta tulee enemmän ja haihtuminen on vähäisempää kuin kesähelteillä. Nurmen pitäisi ehtiä vielä hyvin juurtumaan. Lisää plussia mainitakseni: nurmikko olisi nopeasti käyttökunnossa, tasalaatuinen, helppo asentaa ja rikkaruohoton. Myös keväällä lumien sulettua meillä olisi jo nurmikko valmiina ja täysin käyttökunnossa verrattuna siihen, että aloittaisimme vasta silloin maatyöt ja nurmen kasvattamisen esimerkiksi siemenistä. Hintapuolikin yllätti positiivisesti, sillä oletin siirtonurmen olevan todella paljon kalliimpaa. Hintaan vaikuttaa suurelta osin myös rahti, joten pelkkää neliöhintaa ei kannata tuijottaa. Tarjouksia kysellessäni rahdin osuudessa oli suuria monen sadan euron eroja riippuen firmasta, sijainnista tai kuljetusfirmasta. Kannattaa siis perehtyä tarkemmin rahtikuluihinkin, mikäli siirtonurmi on ajatuksissa.vihermatto, siirtonurmen pohjatyöt, siirtonurmen asennus, siirtonurmi,
Meidän siirtonurmen toimittajaksi valikoitui Vihermatto Ilmajoelta. Lupaavat kauniin, kulutusta kestävän ja laikuttoman nurmikon käyttämiensä laadukkaiden siemenseosten ansiosta. Enpä ole saanut koko rakennusaikana vielä yhtä hyvää asiakaspalvelua mistään muualta kuin Vihermatolta. Viesteihin vastattiin melkein saman tien, kun olin painanut lähetä nappia ja jokaiseen kysymykseeni sain aina selkeän ja ymmärrettävän vastauksen. Voi kunpa asiakaspalvelu olisi aina näin toimivaa joka paikassa. Voin tosiaan suositella! Tilattavaa määrää mittailimme ja pohdimme, kunnes päädyimme tässä kohtaa tilaamaan mukavat 1000m2 nurmea. Riittäisi mainiosti ensimmäiseen tonttiin, jossa talo ja talli ovat. Sekä hienon matkaa vielä toisen viereisen omistamamme tontin puolelle, joka on jäämässä pihamaaksi. Emme halunneet ottaa riskiä, että nurmea jäisi yli. Autotallin taakse ja pihan perälle on mahdollista tilata ensi kesänä lisää, mikäli jää kovin vajaaksi tai sitten heittää siemenet itämään näihin kohtiin. Katsotaan, kuinka pitkälle nurmi riittää. Toki tulevat kukkapenkit, terassit ja muut vastaavat vievät vielä oman tilansa ja näiden kohdalta nurmi jätetään pois. Tilaamamme nurmi toimitetaan 1m2 rullissa (40 cm x 250 cm), joten 1000 rullaa olisi sitten asennettavana, kun nurmi saapuu.


maatyöt, maakaapelin kaivaminen maahan, maakaapeli ulkovaloille, maatyöt, siirtonurmen pohjatyöt,

Ennen nurmen saapumista täytyi pohjat laittaa kuntoon. Meidän tonttimme on hiekkaista multamaata ja iso talonpohjienteosta jäänyt multakasa odotti takapihalla levitystä. Pystyimme hyödyntämään tätä multaa pohjiin, joten ylimääräisiä kuluja ei mullasta koitunut. Korot katsottiin kuntoon ja samoin kaadot tehtiin niin, että pintavedet valuvat rakennuksista poispäin. Itse sain toimia kaivurikuskin apurina ja tarkastella korkoja laserin kanssa. Oli hienoa siinä samalla katsella ammattilaisen työtä vierestä ja ihailla, kuinka tarkasti ison kauhan kanssa saatiin tarvittava sentti tai pari pois. Ammattilainen selkeästi, ei voi muuta sanoa. Itse olisin kauhaissut ainakin 20cm kerralla, vaikka kuinka olisin yrittänyt ottaa sentin tarkasti :D Kaivoimme samalla maahan myös maakaapelit pihavaloille, tulevalle puuvajalle ynnä muille, jotta kaikki on sitten valmiina, eikä ruohikkoa tarvitse enää kaivaa auki, kun se on asennettu.Kun piha oli tasoitettu ja kaadot kunnossa, oli aika kalkita ja lannoittaa multa. Laskimme tarvittavan lannoitteen ja kalkin määrän ja ei muuta kuin levittämään aineet maahan. Sade osui sopivaan kohtaan ja imeytti kalkin ja lannoitteen hienosti maaperään. Tämän jälkeen paikallinen viherpalvelufirma tuli vielä koneellaan möyhentämään nurmen pinnan ja sekoitti samalla ravinteet kunnolla multakerrokseen. Kone keräsi samalla isoimmat risut ja kivet, joita möyhennyksen mukana nousi mullan joukosta. Kätevää. Viimeinen vaihe ennen nurmen saapumista oli maan tiivistäminen. Multakerros jyrättiin ohjeen mukaan vedellä täytetyllä jyrällä niin tiiviiksi, että multaan ei jäänyt käveltäessä muuta kuin kantapainauma. Näin pohjat ovat valmiina ja nurmi voi saapua.


Ihanan siistin näköistä, kun piha on tasainen ja kaikki rikkakasvit ovat poissa. Melkoinen muutos taas kerran. En malta odottaa miltä piha näyttää sitten, kun nurmi on paikoillaan!


siirtonurmen pohjatyöt, mitä siirtonurmi vaatii, maatyöt, jyräys, pihan tasoitus,
 Rikkaruohot poissa


siirtonurmen pohjatyöt, pihan kalkitus, kalkitus ja lannoitus, siirtonurmi, maan kalkitseminen, pihatyöt
 Kalkkia ja lannoitetta


satakunnan viherpalvelu, mullan jyrsintä, mullan möyhennys, pihan jyrsintä, pihatyöt, siirtonurmen pohjatyöt,
Mullan jyrsintää/möyhennystä


pihan tasoitus, jyrä, mullan jyrääminen, maan tiivistäminen, siirtonurmen pohjat, pohjatyöt
Jyrän kokeilua, liikkui :DYhteistyössä:1 kommentti:

  1. Hei kiitos paljon postauksesta! Taas opin paljon uutta ja ollaankin pohdittu olisiko siirtonurmi meille vaihtoehto. Jäädään innolla seuraamaan, kuinka siirtonurmen asennus teillä onnistuu ja kuullaan mielellämme lisää kokemuksia! Tsemppiä asennusprojektiin!

    -Timo

    VastaaPoista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.