lauantai 25. elokuuta 2018

Tummanharmaan ulkomaalin valinta, mihin päädyimme?


täydellinen harmaa maali, harmaa talomaali, pika-teho q859, pika-teho q805, teknos 7833, pika-teho 612x, T7042, hyviä harmaita maalisävyjä


Vielä on kesää jäljellä ja maalaushommat on saatu aloitettua viimeinkin! Alkuperäinen suunnitelma oli aloittaa talon maalaaminen heinäkuussa olleen lomamme aikana, mutta mega helteet sekoittivat suunnitelmat kokonaan ja maalaaminen oli jätettävä myöhemmäksi. Helteet ovat viimein väistyneet ja maalisudit on saatu viuhumaan!


Jukkatalo, talon maalaus, pohjamaali, uuden talon maalaaminen, Rakennusblogi, Teknoksen panu talomaali
Uusille blogimme lukijoille tiedoksi, että talomme on rakennettu alueelle, jossa kaava määräsi, että talon olisi oltava punainen. Tämä oli jo alun perin järkytys ja toi heti mieleen ajatuksen punaisesta tuvasta ja perunamaasta. Ei ja ei, punaista taloa emme todellakaan halunneet ja päätimmekin heti alkumetreillä, että tontin ostoajatuksista luovutaan, mikäli talon on todellakin oltava punainen. Kyselimme ennen tonttien ostoa rakennusvalvonnasta, että kävisikö edes jokin sävy valkoisen ja tummanharmaan väliltä. Ja tadaa! Saimme lopulta onneksemme luvan tummanharmaaseen taloon ja pääsimme jatkamaan kaupantekoa tonteista ilman pelkoa punaisesta väristä. Eli talostamme on siis tulossa tummanharmaa, jossa valkoiset ikkunanpielet, nurkkalaudat jne.


Entä se lopullinen sävy? Niinpä! Harmaa, se erittäin vaikea väri, joka taittaa helposti eri valaistuksessa suuntaan jos toiseen. Milloin siniseen, milloin vihreään tai vaihtoehtoisesti lilaan. Tämä huomattiin jo sisämaaleja valitessa, joten ei tullut tälläkään kertaa yllätyksenä nämä pienet haasteet värin valinnan suhteen. Useimmat tummanharmaan sävyt taittoivat mielestäni totaalisesti siniseen. En halua, että kotipihaan ajaessa saan miettiä olenko kotona vai kärjistetysti Ikean pihassa :D Oli siis parempi käyttää hieman aikaa ja vaivaa sävyn valintaan taas kerran. Internet tuli kahlattua taas läpi ja etsittyä kaikki tummanharmaaseen maaliin liittyvät keskustelut. Toiset näkevät tietyn sävyn sinertävänä ja toiset taas tummanharmaana, joten koita siinä sitten tehdä päätöksiä. Sopivan sävyn pohtiminen paikallisissa liikkeissä pienistä värilapuista tuntui myös hankalalta, joten koimme helpoimmaksi katsella muiden valmiiksi maalattuja taloja ja etsiä sopivaa, meidän silmiä miellyttävää sävyä.


teknos 7833, Pika-teho 612x, täydellinen harmaa talomaali, tummanharmaa talomaali joka ei taita siniseen
Koko rakennusaika onkin sitten bongailtu harmaansävyisiä taloja eri asuinalueilla ajellessamme. Välillä tuntui, että silmät ovat jo niin sekaisin erilaisista harmaan sävyistä, että jokainen taittoi johonkin muuhun sävyyn, eikä sopivaa tuntunut millään löytyvän. Yksimielisyyteen on kuitenkin viimein päästy ja muutamia potentiaalisia kohteita on bongattu. Otimme lopulta niin sanotusti härkää sarvista ja kävimme suoraan kysymässä muutamasta eri talosta, että olisiko heillä kertoa talonsa maalisävyä. Yllätykseksemme saimme useamman kerran vastaukseksi sävykoodin 612x (kuvassa vasemmanpuoleinen), sekä pari muuta. Luulimme, että hajonta olisi ollut suurempaa. No tiedämmepä ainakin, että mikä sävy miellytti ilmeisesti eniten meidän silmäämme, kun olimme sen useammasta talosta bonganneet.tummanharmaa joka ei taita siniseen, 612x, 7833, Teknos 7833, tummanharmaa talomaali, talomaalin valinta,
Kävimme vielä paikallisessa Värisilmässä keskustelemassa maaleista ja sopivasta sävystä. Sävyvaihtoehtoja ja toiveitamme käytiin läpi, kunnes meillä oli käsissämme useampi malli eri sävyistä. Näistä aloimme pudottamaan vaihtoehtoja pois yksi kerrallaan. Lopulta meillä oli käsissämme yllä mainittu vaihtoehto 612x sekä Teknoksen sävy 7833, joihin molempiin olimme törmänneet netissäkin useissa "tummanharmaata maalisävyä" koskevissa keskusteluissa. Näiden väliltä päätimme tehdä valinnan. Otimme pienet purkit molempia maaleja kokeiltavaksi ja teimme kotona koemaalaukset autotallin seinään. Kuten kuvasta näkyy, ei ero ollut suuri sävyjen kesken. Näitä on nyt tuijoteltu niin auringossa kuin varjossa, päivällä ja illalla. No, joo myönnän, että yön hämärrässäkin :D Kuvassa vasemmalla Teknoksen 7833 ja oikealla 612x. Jokainen pläntti on maalattu kerran. Alimmaiset maalattiin vielä toistamiseen, mutta tästä en huomannut enää ottaa kuvaa. Toki kuvaan oli vaikea saada taltioitua oikeita todellisia sävyjä, mutta vähän saatte suuntaa, että suuresta erosta ei kuitenkaan ollut kyse. Muutama päivä tuijotettiin koemaalauksia ja ajeltiin taas uudelleen aiemmin bongattujen sopivan sävyisten talojen ohi muutamaan otteeseen. Ai miten niin muka vaikea valinta...?


No, lopullinen päätös tehtiin sitten lopulta saman päivän aamuna, kun maalaushommat aloitettiin ja maaleja lähdettiin ostamaan. Sävyksi valikoitui lopulta tämä suuremman suosion saanut ja useammasta talosta bongattu 612x, joka vei voiton tummemmalla sävyllään Teknoksen 7833:n verrattuna. Ei auta kuin toivoa, että sävy miellyttää sitten seinässä suurella alalla. Sinisyys edelleen pelottaa, mutta toivotaan, että  kaikki menee nappiin ja sävy näytää meidänkin seinissä yhtä hyvältä, kuin niissä taloissa, jotka bongasimme. Mielestäni auringonpaisteessa sävy taittaa kyllä aavistuksen sinertävään ja tekemäni gallupin mukaan osa ihmisistä on kanssani samaa mieltä ja osa ei. Joten tulin siihen tulokseen, että sävy on ihan katsojasta kiinni ja kuka näkee värit mitenkin. Useimmiten sävy näyttää selkeästi tummanharmaalta, joten kärsitään sitten pieni sinerrys silloin tällöin jos näin käy. Mikon mielestä sävy on selkeä tummanharmaa satoi tai paistoi... tai sitten hän koittaa vain uskotella näin, että lopettaisin jo maalin jatkuvan tuijottelun ja pohtimisen. Miehet... Uudelleen ei aleta ainakaan maalaamaan, kun projekti saadaan valmiiksi, sillä niin suteen ei tämä sävyn valinta voi mennä, mikäli samalla sävyllä maalattuihin taloihin on luottaminen.


kokemuksia teknos panu talomaalista, panu talomaali, teknoksen panu talomaali, teknos, ulkomaalin valinta, tummanharmaa talo
Saimme Värisilmässä käydessämme samalla hyvää neuvontaa ja vinkkejä maalin valinnassa. Maaliksi valitsimme lopulta Teknoksen Panu talomaalin, jonka ominaisuudet, sekä valittu kiiltoaste miellytti eniten silmäämme. Talommehan on toimitettu meille pohjamaalattuna, joten talon maalaaminen kauttaaltaan kahteen kertaan olisi luvassa. Katsotaan miten ilmat antavat myöden ja ehdimmekö maalata kaiken yhteen vai kahteen kertaan. Tulen kirjoittamaan maalaamisesta vielä myöhemmin ja kertomaan, kuinka maalausurakka on lähtenyt sujumaan. Ja tietenkin sen, että miltä valittu sävy näyttää isommalla alalla. Jännä nähdä, kuinka paljon talon ilme tulee muuttumaan maalin myötä ja olemmeko tyytyväisiä maalivalintaamme, kiiltoasteeseen ja sävyyn, kun seinät on maalattu. Näistä lisää siis myöhemmin, olkaahan kuulolla!

Kokemuksia Teknoksen Panu talomaalista otetaan myös miellellään vastaan! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.