perjantai 20. lokakuuta 2017

Omakotitalon perustukset

Yritetäänpä ensin kertoa vähän perustuksista tiivistetysti sen verran mitä olen tässä matkan varrella oppinut. Voisikin sanoa että varsinainen talon rakentaminen alkaa perustuksista, sen jälkeen kun pohjatyöt on ensin tehty huolella. Sekä pohjatyöt, että perustukset ovat erittäin tärkeässä asemassa omakotitalon rakentamisessa, sillä perustusten tulee kestää koko talon käyttöiän ajan. Tässä vaiheessa tehdyt virheet ovat erittäin kalliita ja vaikeita korjata jälkeenpäin. Perustuksien tehtävänä on jakaa talon paino tasaisesti maapohjalle estäen talon painuminen, sekä suojata perustusten yläpuolella olevia rakenteita roudalta ja kosteudelta. Tontille tehty maaperätutkimus ohjaa pitkältä osin minkälainen perustamistapa on parasta valita. Meillä maaperätutkimuksen perusteella tulevan talomme perustuksena on maanvarainen teräsbetonilaatta 800mm anturalla, jossa betonisokkeli. Tallin osalta riittää 600mm antura harkkosokkelilla.


Aiemmassa pohjatöistä kertovassa kirjoituksessani kerroinkin Perustavan tulevan heti 16.10 maanantaiaamuna aloittamaan talon perustuksien osalta työt, mutta aloitus siirtyi kuitenkin päivällä eteenpäin sairaspoistumien takia. Reippaasti pojat olivat hommat tiistaina aloittaneet ja muutamassa tunnissa oli anturoiden muotit jo paikoillaan kun menimme tontilla 11 aikoihin poikkeamaan. Antura on siis perustuksien alin osa, joka jakaa rakennuksen painon maapohjalle tasaisesti. Meillä antura toteutettiin raudoitettuna betonianturana. Tontilla ollessamme pumppuauto kaarsikin jo pihaan, eikä aikaakaan kun anturat oli valettu valmiiksi.
Seuraavana päivänä olivat anturoiden muotit poistettu ja sokkelin muottien asentaminen hyvällä mallilla tontille mennessäni. Maanvaraisessa perustuksessa anturan päälle tehdään siis sokkeli eli toisin sanoen perusmuuri. Sokkeli voidaan tehdä joko harkoista tai valaa betonista. Meillä se valettiin, kuten ylempänä kirjoitin. Paikalla ollessani sokkelin muotit olivat kaikki paikoillaan, betoniautot kaarsivat pihaan ja taas valettiin. Olihan sitä jäätävä seurailemaan, nappaamaan tietysti blogiin kuvia ja lähettämään miehellekin kuvia kuinka hommat etenee, sillä hän ei valitettavasti päässyt paikalle ollessaan työvuorossa. En voi kuin ihailla kuinka nopeasti ja ammattitaidolla hommat hoituivat ainakin näin sivusta seuraajan mielestä. Jotenkin olin ajatellut tähän vaiheeseen menevän kuitenkin vähän pidempään, mutta toiminta oli erittäin ripeää.
Kolmantena päivänä poikkesin taas tontilla ja nyt oli sokkelin muotit puolestaan otettu pois. Siinä ne olivat koko komeudessaan, meidän tulevan kodin perustukset, wau! Nyt oli jo huomattavasti helpompi hahmottaa tulevaa kotiamme. Kauaa ei ollut kuitenkaan aikaa ihastella, sillä oli lähdettävä tilaamaan seuraavaa tarvikekuormaa, jotta saadaan kaikki tarvittava valmiiksi ennen talotoimitusta. Seuraavana olisi vuorossa salaojien asennusta, patolevyn laittoa, sisä- ja ulkotäytöt ynnä muuta, mutta niistä tarkemmin myöhemmin.

 
 
 
Blogi on saanut oikein mukavasti seuraajia ja kommenttejanne on ollut erittäin mukava lukea!

Hyvää syksynjatkoa lukijoille ja tsemppiä muille rakentajille projekteihinne!


7 kommenttia:

 1. Tulinpas kurkkimaan vuorostani teidän projektia! Tuo on kyllä käsittämätöntä ripeyttä, millä ammattilaiset hoitavat nuo perustushommat! Meillä oli myös sama ihmetyksen aihe omalla tontilla. :)

  VastaaPoista
 2. Wautsi! Teillähän käy hommat ripeästi. Tsemppiä jatkoon, jään seurailemaan mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
 3. Meillä alkoi myös meidän perustustyöt täällä Jyväskylän suunnilla meidän uudella tontilla ja on ollut kyllä mielenkiintoista seurata, miten hommat etenee. Joo meillä myös yllättävän nopeasti he saivat perustukset pystyyn, ihan itsekin yllätyin. Hienon näköiset tuli teille ja kivan näköinen tontti muuten hei myös!

  VastaaPoista
 4. Meillekin selvisi maaperätutkimuksen perusteella, että tehdään betoniperusta. Tänään just tuli harjateräsverkot ynnä muut tarvikkeet pihaan. Jännää kohta se alkaa!

  VastaaPoista
 5. Ihmeen ripeästi nuo perustukset nousevatkin. Rakennamme itse jo toista taloa ja pakko myöntää, että tällä kertaa kaikki betonianturoista valumuotteihin sujui paljon ensi kertaa nopeammin. Nyt vain valua odottelemaan niin eiköhän se koti pian valmistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu varmasti toisen talon kohdalla tietyt hommat onnistuu jo ripeämmin kun homma on entuudestaan tuttua. Tsemppiä teille projektiin!

   Poista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.