keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Kohti näkyvää pintaa: kittausta, tasoitusta ja hiontaa


Tikkurilan Presto J saumatasoite, Tikkurila, Presto J, saumatasoite
Tikkurilan Presto J saumatasoite
Meillä hommat etenevät taas hienosti ja koti valmistuu päivä päivältä. Aikataulu näyttää myös edelleen hyvältä, eikä pitkiä taukoja ole ollut, etteikö talolla olisi tapahtunut mitään. Kovaa vauhtia ollaan menossa kohti näkyviä pintoja, sillä kittaus ja tasoitushommat ollaan päästy aloittamaan aikataulussa. Ensin talo tyhjennettiin kaikesta tavarasta ja työkaluista, jotta kittaus ja tasoitustyöt päästiin aloittamaan tyhjissä huoneissa ilman, että tarvitsee väistellä tai siirrellä tavaroita huoneesta toiseen, saati pelätä kaikkien olevan saumalaastissa tai myöhemmin maalipölyssä. Toisin sanoen saunaan ja pesuhuoneeseen kannettiin kaikki sellainen, jota ei viileässä autotallissa kannata säilyttää tai tullaan tarvitsemaan sisällä talossa lähiaikoina. Kuten aiemmassa postauksessani kerroin niin palkkasimme Jussi Elon Tasoitetyö firman avuksemme ja emme voi olla tyytyväisempiä valintaamme. Kaikki hoituu hienosti ja jälki on siistiä. Voimme suositella! Olenkin koittanut painaa päähäni kaiken sen, miten mikäkin vaihe on tehty, jotta osaan teille hieman avata, kuinka kittaushommat meillä on hoidettu. Joten koitetaanpa seuraavaksi osaanko selittää pääpiirteittäin, mitä olen tähän mennessä oppinut :D
 

Tasoitetyö Jussi Elo, seinien tasoitus, kittaus, kittaaminen, saumanauha
Talviolympialaisten hiihtolatuja vai kitattuja levysaumoja?
Hommat aloitettiin levittämällä lastalla saumatasoitetta nauhoitettavaan levysaumaan. Kipsilevyjen pitkissä reunoissa on niin sanottu reunaohennus, joka helpottaa saumatasoitteen levitystä. Ne kohdat joissa reunaohennusta ei ole (esimerkiksi levyjen päädyt) on hyvä viiltää mattopuukon avulla. Eli kun suora levyn reuna kohtaa toisen suoran reunan, viilletään puukolla kyseisiin reunoihin viisteet. Tämä oli minulle uutta, sillä olen aina ajatellut, että mitä pienempi väli, sitä vähemmän kitattavaa tai ylipäätään helpompi kitata. Tämä edellä mainittu toimintatapa helpottaa kuitenkin kittausta ja rakoihin saa helpommin tarvittavan määrän kittiä, nauha pysyy kunnolla ja saumojen ei pitäisi halkeillakaan niin helposti. Ok, uskotaan… Eli kun ensimmäinen kerros saumatasoitetta oli levitetty saumaan, otetaan tasoitenauharullasta nauhaa saumatasoitteen päälle sauman mitalta. Tämän jälkeen nauhan päälle levitetään taas tasoitetta ohuelti lastalla levittäen. Tämä toistetaan jokaiselle talossa olevalle levysaumalle niin katossa kuin seinissä, toki laatoitettavia tiloja lukuun ottamatta, joten hommaa riittää kyllä!


Meillä muutamassa levyjen yhtymäkohdassa oli Jukkatalon rakennusporukalta jäänyt hieman iso rako seinälevyn ja katon väliin, joten ne täytettiin uretaanilla. Uretaanin kuivuttua ylimääräiset uretaanivaahdot leikattiin pois mattopuukolla ja sauma saatiin kitattua ja nauhoitettua normaalisti, ei hätää siis. Toki olisi aina tärkeää katsoa, ettei levyttäessä jäisi vastaavia rakoja, jotka aiheuttavat lisätyötä tässä vaiheessa. Seinissä ja katossa olevat ruuvinkannat kitataan myös piiloon, ei mitään nauhoja näihin, ainoastaan siis kittaus. Hionta toki suoritetaan myös kitatuille kohdille ja lisätään kittiä, mikäli joku kohta sitä vielä vaatii ja hiotaan taas tasaiseksi ja näin ollen poistetaan kaikki ylimääräiset möykyt. Tärkeää on pyrkiä mahdollisimman ohueen saumauskerrokseen, jotta päästään mahdollisimman vähällä hiomisella.  Ja liikaakaan ei tietenkään saisi hioa, ettei tehty työ ole ollut aivan turhaa.


Tasoitetyö Jussi Elo, Weber, pohjatasoite, pintatasoite, Lakka, laasti, saumalaasti, saumanauha
Tarviketta kerrakseen, eiköhän näillä jotain näkyvää saada aikaan!
Tällä hetkellä meillä on menossa ylitasoitus, joka suoritetaan koneellisesti ruiskun avulla. Nopeuttaa kummasti hommaa ja saadaan siistimpi ja tasaisempi jälki. Toki hiomista on sitten puolestaan vähän enemmän. Ensimmäisella kerralla pintoihin ruiskutetaan pohjatasoite (tämä vaihe meneillään tällä hetkellä), jonka jälkeen hiotaan epätasaisuudet pois. Tämän jälkeen pintaan ruiskutetaan vielä pintatasoite, jonka jälkeen hiomista taas luvassa. Ollaan kyllä moneen kertaan huokaistu helpotuksesta ja oltu tyytyväisiä, että palkkasimme ammattilaisen avuksemme. On säästynyt aikaa ja molempien hermoja. Työt sujuu hienosti ja jälki on erittäin siistiä, kuten aiemmin jo mainitsin. Kyllä ammattilaiset vaan osaa. Huoneista tuli heti niin paljon raikkaamman ja isomman oloiset, kun valkoinen väri valtasi seinät ja katon. Ei enää sitä tylsää ruskeaa kipsilevyn paperia katseltavana! Lisää taas seuraavista vaiheista, kunhan hommat tästä taas etenevät ja saadaan ylitasoitus hoidettua. Alla vielä viime päivien aikana otettuja kuvia. (Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmaksi)


seinien kittaus, kittaaminen, saumalaasti, seinien tasoitus
Saumanauhaa ja tasoitetta


seinien tasoitus, kittaus, ruiskulla, ruiskutasoitus
Ensimmäinen kerros tasoitetta ruiskutettu (ei vielä kuiva)


ylitasoitus, seinien tasoitus, kittaus, saumanauha
Ensimmäinen kerros tasoitetta ruiskutettu
(ei vielä kuiva)


kulmasuojalista, kittaus kulmasuojalista, kulmasuojalista ikkunanpielissä
Ikkunan pieliin asennettiin kulmasuojalistat


ylitasoitus, ylitasoitus ruiskulla, koneellinen ylitasoitus
Pohjatasoite kuivumassa
ensimmäisen ylitasoituksen jälkeen

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia jälleen hyvistä vinkeistä ja havainnollistavista kuvista. Kipsilevyjen tasoitus ei ole mikään läpihuutojuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että blogistamme on ollut hyötyä taas :) Ollaan oltu monta kertaa jälkeenpäinkin vielä tyytyväisiä, että ulkoistettiin tämä tasoitusurakka ja päästiin erittäin paljon helpommalla ja säästettiin hermoja, kun ei aloitettu urakkaa itse!

      Poista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.