Meiltä on paljon kyselty, että olemmeko joutuneet jatkuvasti siivoamaan rakennuksella ja miten jätehuolto on hoidettu rakentamisen ajalta. Jättikö rakennusporukka sotkua jälkeensä vai siivosivatko kiltisti jälkensä? Ajattelinkin tehdä aiheesta ihan oman postauksensa, koska aihe näyttää kiinnostavan. Ensinnäkin saamme olla erittäin tyytyväisiä saamaamme rakennusporukkaan ja heidän toimintaansa tämänkin asian suhteen. Heidän töidensä aikana kertynyt jäte lajiteltiin pääosin juuri niin, kuin oli sovittu. Osa roskista suoraan jätelavalle, puujäte omaan kasaansa ja samoin metallijäte omaansa. Valitettavasti kaikilla rakentajilla näin ei ole ollut, vaan olen kuullut kauhutarinoita siitä, kuinka talo on kuin kaatopaikka ja roskat lentelevät ympäri naapurustoa. Ei kiva. Onneksi meillä homma kuitenkin toimi. Toki Jukkatalon rakennusporukan hommissa olon aikana rakennuksella käydessämme tuli vaistomaisesti itsekin siivoiltua, mikäli jotain roskia jossain näkyi. Mielellään sitä heittää muutaman villapaketin muovin roskiin ja työmiehet saavat keskittyä itse rakentamiseen. Samalla linjalla on jatkettu, kun itse pääsimme sisähommien pariin. Pidämme siisteydestä ja olemmekin alusta alkaen tykänneet pitää rakennuksen siistinä. Ihan jo sen takia, että raksalle on ollut mukava tulla, eikä heti ensimmäiseksi tarvitse alkaa siivoamaan tai siirtelemään tavaroita pois tieltä päästäkseen tekemään hommia. Samoin työkalut ja vastaavat pysyvät hyvässä järjestyksessä ja ne on helppo löytää, kun niitä ei tarvitse etsiä pitkin taloa. Olemme koittaneet myös siirtää autotallin puolelle jokaisen työvaiheen jälkeen kaiken sellaisen tavaran, jota ei enää rakennuksella tarvita. Eipä sitten pyöri ylimääräiset laatat tai saumalaasti säkit turhaan jaloissa ja tilaa viemässä.
Rakentamisen alkuvaiheessa meillä oli muutaman kuukauden ajan iso jätelava vuokrattuna pihassamme. Tämä oli aivan ehdoton, sillä roskaa kertyi kovaa vauhtia. Elementtien suojamuoveja, monien saapuneiden lähetysten pakkausmateriaaleja ynnä muuta. Kierrätystäkin on harrastettu, kuten postauksen alussa mainitsinkin. Puulle, metallille ja pahville on ollut jo alun alkaen omat kasansa, jotta ne on helppo viedä eteenpäin. Ehkä tämän takia selvisimme vain yhdellä roskalavan tyhjennyksellä, kun jaksoimme nähdä vaivaa kierrätettävien materiaalien lajittelun ja poisviennin kanssa. Samoin pihasta on kerätty aina kaikki roskat ja naulat heti pois. Talven jälkeen lumen alta paljastui siisti piha, eikä mitään rakennusjäte kaaosta. Ei tarvitse myöskään pelätä, että koirat loukkaavat tassunsa johonkin terävään pihassa kulkiessaan, mikäli tulevat mukaan raksailemaan.
Kaikki mahdollinen käyttökelpoinen ”jäte” on pelastettu ja säästetty myöhempää käyttöä varten. Tällä tarkoitan esimerkiksi isoja suojapahveja, jotka tälläkin hetkellä suojaavat valmista lattiaa rakennuksella. Isoimmat hyödynnettävissä olevat taloprojektista jääneet kipsilevyt säästettiin myös autotallin levytystä varten. Osa puujätteestä on pilkottu pienemmäksi ja säilötty polttopuuksi. Jossain kohtaa, kun puujätettä kertyi sitä vauhtia, että kasa alkoi olla jo melkoinen, niin laitoimme ilmoituksen tori.fi sivustolle ja naapurustosta tulikin vanhempi herrasmies hakemaan polttopuuta itselleen. Pääsivätpä trukkilavammekin hyötykäyttöön, kun työkaverini tuli noutamaan ne sohvaprojektiaan varten. Maalia pintaan ja sohvaksi terassille, kätevää. Kiva, että nekin pääsivät vielä uusiokäyttöön ja itse säästyimme niiden hävittämisen vaivalta. Essille kiitos kuvasta!
Paikkakunnallamme sijaitsee myös maanrakennus Mykrä, joka ottaa ilmaiseksi vastaan niin haravointijätteet, risut kuin puutavaraakin. He jalostavat näitä eteenpäin hyötykäyttöön. Esimerkiksi hakkeeksi energiakäyttöön ja myytäväksi yksityisillekin. Hyödynsimme Mykrän palveluita jo tontin oston jälkeen, kun puita alettiin kaataa ja risua kertyi suuret määrät. Kaikki puiden oksat ja risut kuljetettiin Mykrän terminaaliin jalostettavaksi. Kaadettujen puiden rungot tietenkin jätettiin itselle ja tehtiin polttopuiksi seuraavia talvia odottamaan. Pihaa siivotessa muutama peräkärry kuorma trukkilavoja ja muuta polttopuuksi kelpaamatonta puujätettä on kuljetettu myös suosiolla Mykrän terminaaliin. Kätevää, kun on tuollainen paikka lähellä ja ottavat vielä vastaan ilmaiseksi.
Miten muilla rakentajilla on siivous hoitunut ?
Onko rakennusporukka pitänyt rakennuksen siistinä ?
Kiva kuulla muidenkin kokemuksia, näitä olen itsekin pohtinut, sillä omalla rakennustyömaalla oli joka kerta kaaos, kun sinne meni rakennusporukan aikana poikkeamaan. Roskia siellä ja täällä. Ne jotka olivat heittettynä roskalavalle olivat yleensä pahvia tai puuta....
VastaaPoistaNo onneksi tuo vaihe on selätetty, mutta ketuttaa silti. Ylimääräistä vaivaa kertyi rutkasti, eikä auttanut edes asiasta sanominen.
Tsemppiä loppuprojektiin, ei paljoa enää jäljellä! Ja kiitokset vielä ihan mahtavasta blogista! Kiva, että jaksat pitää blogia vielä rakentamisen ohella :)
-Raisa Hämeenkyröstä
Kiva aihe! Tämä on itseänikin mietityttänyt, sillä meillä hommat hoitui hienosti mutta naapuritontilla roskat lenteli välillä meidänkin pihamme puolelle. Ilmeisesti niin paljon kiinni siitä, että minkälaisen rakennusporukan saa....
VastaaPoistaKiitos mukavasta blogista ja kivoista lukuhetkistä blogisi parissa! Tsemppiä loppurutistukseen!
Iitu Kokkolasta :)
Me ratkaistiin asia niin, että pidettiin vaihtolavaa pihalla aina viikon verran kerrallaan kun oli isompijätteistä hommaa. Parhaan mukaan yritettiin aina lajitella myös metalli ja puut ynnä muut. Se ei aina ihan täysin onnistunut mutta hyvä, että teillä meni siltäkin osalta hyvin.
VastaaPoista