lauantai 17. elokuuta 2019

Terassin rakentaminen osa 1: materiaalin valinta


jukkatalo, terassin suunnittelu, pihasuunnitelma, siirtonurmi, vihermatto, omakotitalo, rakennusblogi, ruukki, peltikatto, piklas, kattoturvatuotteet,ikkunaristikot


Aamukahvi aurinkoisena kesäaamuna nautittuna omalla terassilla vai ulkoporealtaassa vietetty ilta ystävien kanssa takapihan terassilla? Eikö kuulostaisikin hienolta? Meidän mielestämme ainakin. Ja pian se on mahdollista, nimittäin terassien rakentaminen on viimein aloitettu! Tätä on nimittäin odotettu, että terassiprojektissa päästään eteenpäin tai oikeastaan vielä enemmän odotamme kyllä koko projektin valmistumista.

Taloa suunnitellessamme jätimme molemmat terassit pois Jukkatalon talopaketista ja päätimme tehdä ne itse myöhemmin. Terassit ovatkin saaneet odottaa tähän kesään saakka, sillä viime kesä meni muuttaessa sekä sisäpuolen töitä viimeistellessä. Syksy puolestaan taloa maalatessa sekä siirtonurmihommissa. Terasseja meille tulee kaksi. Talon etupuolelle noin 10m2 kokoinen terassi ulko-oven eteen katoksen alle ja takapihalle kahteen tasoon jaettu noin 70 m2 kokoinen osittain katettu terassi.


Terassimateriaalin valinta

 

Valintamme ei osunut tällä kertaa nyt kovasti pinnalla olevaan ekologiseen sään armoilla kauniisti harmaantuvaan siperianlehtikuuseen. Ei kesto- tai lämpökäsiteltyyn puuhun, vaan helppohoitoiseen komposiittilautaan. Yksi osasyy valintaan olivat koirat. Ei ole yksi tai kaksi terassia, jotka koirat ovat rallatelleet täyteen uria juostessaan rallia pitkin pihaa ja terassia. Äkkijarrutus, kynnet terassin pintaan ja syvät naarmut ovat valmiit. Tällä komposiittilautavalinnalla toivommekin hieman kestävämpää pintaa puumateriaaleihin verrattuna. Komposiitti materiaalina miellyttää myös meitä ulkonäöllisesti sekä helppohoitoisuutensakin ansiosta, joten valinta oli alunperinkin helppo. Halvimmasta päästä komposiitti ei valitettavasti ole ja komposiittilaudan kiinnittämiseen tarkoitetut kiinnikkeetkin nostavat hintaa osaltaan, mutta koimme tämän olevan panostuksen arvoista ja meille järkevin vaihtoehto tällä hetkellä.


komposiitti, komposiittilauta, kiinnikkeet, s-kiinnike, uritettu komposiitti, sileä komposiitti, musta komposiitti, rusopajuangervo, patiokauppa, komposiitti maahantuoja, terassilauta, materiaalit, huoltovapaaYlempänä sileä puoli ja alempana uritettu. Laudat ovat käytettävissä molemmin puolin.


Komposiitit tilasimme Patiokaupasta. Patiokauppa tuo maahan komposiittilautaa, joka sisältää 50% puuta, 40% muovia ja 10% suoja-aineita. Suoja-aineilla tarkoitetaan esimerkiksi UV-suoja-ainetta, joka estää auringonsäteitä vaikuttamasta laudan väriin. Vaikka komposiittilauta ei ole se ekologisin vaihtoehto esimerkiksi lehtikuuseen verrattuna, niin Patiokaupan komposiittilaudassa käytettävä muovi on kuitenkin ekologisesti uudelleen käytettävää kierrätysmuovia. Komposiittilaudasta valmistettu terassi ei tarvitse pintakäsittelyä ollenkaan, joten hyvästi terassin öljyäminen, ei tule todellakaan ikävä kyseistä hommaa. Huoltotoimenpiteiksi komposiitille riittääkin pelkkä pesu ja harjaus. Laudat ovat käytettävissä molemmin puolin. Toinen puoli on uritettu ja toinen sileä. Me valitsimme käytettäväksi uritetun puolen. Takaterassin puolelle tulossa hieman yksityiskohtia sileää puolta hyödyntäen.


Patiokauppa, komposiitti, komposiittilauta, tarjous, komposiittilauta edullinen, värivaihtoehdot, maahantuoja, terassilauta,
Kuva: Patiokauppa
Tilasin jo viime vuoden puolella Patiokaupasta mallipalat värivaihtoehdoista, jotta saamme rauhassa pohtia tulevien terassien väriä. Alkujaan ajatuksemme väristä oli harmaa, mutta jostain syystä mallipaloja talomme harmaan seinän vieressä vertaillessamme harmaa mallipala taittoi hieman ruskeaan. Tämän takia lopulliseksi valinnaksi valikoitui lopulta musta komposiitti. Kyllä olisi jälkeenpäin harmittanut, mikäli olisimme ilman mallipaloja lähteneet tilailemaan lautoja. Olen jo aiemminkin blogissa useaan otteeseen suositellut muille rakentajille mallipalojen hakemista kokeiluun ennen lopullisia päätöksiä. On hyvä tarkastella sävyjä ja materiaaleja kotona eri valaistuksissa ja siinä tilassa, johon kyseinen tuote on tulossa. Olipa kyse sitten vaikka kylpyhuoneenlaatoista tai terassilaudoista.


Musta väri osoittautui oikein sopivaksi ja sopiikin erittäin hyvin talomme mustiin yksityiskohtiin. Ränneihin, kattoon, ulkovalaisimiin ja niin edelleen. Hieman pelottaa helteet ja kuumuus, kestääkö terassilla kävellä vai ottaako kuumuus jalanpohjiin tässä mustassa värissä. Viime kesän helteillä olivat kyllä puisetkin terassit kuumia, joten eiköhän ne kaikki vähän kuumene auringossa oli materiaali sitten mitä tahansa. Eikä niitä superhelteitä kovin montaa viikkoa suomen kesään kuitenkaan mahdu...    


Patiokauppa, komposiitti, mallipala, näyte, komposiittilauta, komposiittiterassi, terasin rakentaminen, terassi, tarjous, värivaihtoehdot, sovitus, rakentaminen, terassilauta


 

Komposiittilaudan asennus


kiinnikkeet, tarvikkeet, komposiittilaudan kiinnitys, komposiittilaudan asentaminen, asennustarvikkeet, metallikiinnike, s-kiinnike, terassiruuvi, päätypala, komposiitti päätypala,tulppa, u-kiinnike, ruuvitKomposiittilaudat kiinnitetään niille tarkoitetuilla metallikiinnikkeillä. Kiinnikkeet jäävät lautojen alapuolelle, joten mitään ruuveja ei valmiiseen pintaan tule ja lopputulos näyttää erittäin siistiltä. Kiinnikkeitä käytettäessä komposiittilautojen väliin jää ainoastaan 3-4 mm rako. Tämä piilokiinnitysvaihtoehto vahvisti myös osaltaan lopullista valintaamme, sillä halusimme siistin lopputuloksen ilman näkyviä ruuveja. Kiinnikevaihtoehtoja löytyy kaksi, metallinen ja muovinen, me päädyimme metallisiin kiinnikkeisiin Patiokaupan suosituksesta. Kaikki kiinnikkeet ruuveineen tulevat toimituksen mukana, joten niiden hankkimiseen tai määrien laskemiseen ei tarvitse itse nähdä vaivaa.

Patiokaupasta on saatavilla myös kulmalistaa terassin reunoihin ja päätypaloja avonaiseksi jääviin laudanpäätyihin, joten siisti lopputulos on helppo saavuttaa. Me emme kokeneet kulmalistoille tarvetta vaan ajamme reunimmaisista laudoista pontit pöytäsirkkelillä pois ja saamme näin ollen siistin reunan, eikä kulmalistoja tarvita. Päätypaloja sen sijaan tilasimme, sillä aina muutama pääty jää näkyviin joissain kohdin.


Patiokauppa, terassi, terassilauta, komposiittilauta, pontti, pontin poistaminen, uritettu terassilauta, uritettu komposiitti, terassin rakentaminen, pontiton komposiittilauta
 Taaempana pontillinen lauta ja edessä lauta, josta pontti leikattu pois



Komposiittilautatilauksemme on saapunut ja olemme päässeet aloittamaan projektin viimeinkin. Jääkäähän seurailemaan, kuinka projekti etenee ja millaiset terassit saamme aikaiseksi. Seuraavassa postauksessa jo esillä valmista pintaa!


PS. Tupaantuliaiset ovat edelleen pitämättä ja ystäville onkin luvattu, että tuparikutsu saapunee, kunhan terassit ovat valmiit, joten eiköhän tartuta tuumasta toimeen tämänkin asian suhteen!




Yhteistyössä Patiokauppa 



2 kommenttia:

  1. Moikka! Kiitokset hyvästä blogista ensimmäiseksi! Patiokauppa on minulle ihan uusi tuttavuus. Täytyykin olla yhteydessä ensi kesänä kun terassihommat tulee ajankohtaisiksi. Kiitos!

    -Matias

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hienoa, että löysit blogiimme :) Juu voin kyllä suositella Patiokauppaa ja heidän tuotteitaan, joten ota ihmeessä yhteyttä kun terassiprojekti lähenee!

      Mukavaa syksyn jatkoa!

      Poista

Hienoa että löysit blogiini. Toivottavasti viihdyit! Olisi mukava jos jättäisit kommenttia vierailustasi.